Zomrel režisér prípadov majora Zemana - Jiří Sequens

21.1.2008|Webnoviny|
Zomrel režisér prípadov majora Zemana - Jiří Sequens BRATISLAVA 21. januára (WEBNOVINY) - Vo veku 85 rokov dnes zomrel český režisér Jiří Sequens. Ako informoval internetový portál iDNES.cz, úmrtie tvorcu prípadov majora Zemana potvrdil jeho kolega Zdeněk Zelenka.

"Volala mi jeho pani, že podľahol dlhodobej chorobe," uviedol.
Jiří Sequens sa narodil 23. apríla 1922 v Brne. Po druhej svetovej vojne študoval dva roky v Moskve, neskôr v Paríži. V rokoch 1971 až 1990 vyučoval na pražskej FAMU. V Moskve získal skúsenosti, vďaka ktorým sa vo svojej tvorbe sústredil na vybrané udalosti z českých novodobých dejín. Svoj prvý celovečerný film Cesta ke štěstí nakrútil Sequens v roku 1951. Silný politický podtext mala i jeho snímka Olověný chléb (1953), v ktorej rozpráva o živote detí na periférii v buržoáznom Československu. Za Sequensov najlepší film je považovaná rekonštrukcia atentátu na Heydricha s názvom Atentát (1964).

Jiří Sequens sa preslávil dnes už kultovým seriálom 30 případů majora Zemana (1974), ktorý sleduje kariérne a životné peripetie člena SNB (Zbor národnej bezpečnosti) Jana Zemana a na pozadí skutočných kriminalistických prípadov prekrúca dejiny Československa po druhej svetovej vojne. Medzi divákmi sa však stali obľúbenými i seriály ako Hříšní lidé města pražského (1968) a Hříšní lidé města brněnského (1998). Zdroj:  Webnoviny Foto © SITA

Súvisiace články