Konečne sme sa dočkali - je tu Alžbeta Báthory

7.7.2008|Slavomír Sochor|
Konečne sme sa dočkali - je tu Alžbeta Báthory

Po dlhej dobe sme sa predsa dočkali. V desiaty deň, siedmeho mesiaca dorazí do slovenských a českých kín najznámejšia európska vrahyňa všetkých čias -  Alžbeta Báthory. Niektorí nedočkaví fanúšikovia „grófky Báthory“ istotne s „vrecom“ popcornu vyrazia do kina hneď v deň premiéry. No niektorí si možno počkajú až na tie vždy dobré reprízy. Na prvé predstavenie určite zavíta okrem strednej aj tá študentská generácia, ktorej film odporučí každý klasický profesor dejepisu. Veď tých historických (hlavne skutočných) filmov v tejto dobe je viac než málo a to do toho počítam aj americkú bujnú produkciu, ktorá sa ako vidno, v poslednom čase zameriava iba na tie béčkové filmy s veľkým „B“.  No ale vráťme sa k pozitívam. Reklamná kampaň práve začína naberať na obrátkach. Predpokladám, že už uprostred júna bola kampaň absolútne kompletná a všetci filmoví diváci sa dozvedeli, že film doráža do kín. Hlavnou otázkou je, či po 2 a ¼  hodiny diváci odídu z kina spokojní alebo sa nebudú vedieť dočkať večernej televíznej šou.

Keď už o tej televízii, tak si dovolím spomenúť aj reklamné spoty, ktorých je dokopy tridsaťštyri. Slovenská televízia odvysiela spoty pár krát za deň, no zaujímavé je, že neodvysielala všetky druhy spotov. Tie vysiela iba česká televízia po 22. hodine kvôli tomu, že niektoré spoty obsahujú „kontroverzné“ okamihy filmu. Film bude mať v českých kinách dabing, kedže film sa natáčal v anglickom jazyku. V slovenskom dabingu zaznejú naozaj krásne hlasy hercov. Hlas Alžbety Báthoryovej patrí Soni Norisovej , hlas Juraja Thurzu, ktorého vo filme hrá Karel Roden nevlastní nikto iný ako vynikajúci divadelný a dabingový herec Jozef Vajda. Ďalej hrajú v slovenskom znení Ivo Gogál, Juraj Kemka, Marián Slovák, Daniel Fischer a Štefan Bucko. V českom dabingu je hlas Alžbethy  „vo vlastníctve“ Zuzany Stivínovej. Ďalej sa bude dabovať do chorvatštiny, ruštiny a madarčiny. Nielen dabing ale i samotné natáčanie filmu bolo zaujímavé. Počas natáčania štáb vypil 30 000 litrov tekutín, spísalo sa 1 000 zmlúv, 5 zranení  (žiadne trvalé), prelialo sa 150 litrov filmovej krvi, vyfajčilo sa 210 000 cigariet, najazdilo sa 2 500 000 km a natočilo sa 74 000 metrov filmového materiálu. Natáčalo sa v skanzene Pribylina, na Bratislavskej Kolibe, na Dunaji ale i v Miloslavove a vo Vysokých Tatrách. Natáčalo sa tiež  v Českej republike - môžeme vymenovať napríklad Točník, Doudleby a Sovinec.

Bathory (2008)

Slávnostná premiéra filmu sa uskutočnila 28.júna v Palace Cinemas Aupark za účasti hercov ale i politikov, spomedzi ktorých si dovolíme spomenúť predsedu vlády Róberta Fica a prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Najväčšou hviezdou premiéry sa stal ale taliansky herec Franco Nero, ktorý spolupracoval s Jurajom Jakubiskom nielen pri tomto filme. Hlavná predstaviteľka sa premiéry bohužiaľ nezúčastnila, pretože momentálne nakrúca nový film v Los Angeles. V decembri minulého roka na odovzdávaní hudobných ocenení Slávik bola prezentovaná aj titulná pieseň k filmu s názvom – Môj Bože. Naspievala ju slovenská speváčka Katka Knechtová zo skupiny Peha. Pár týždňov pred premiérou natáčal režisér Jakubisko aj videoklip k tejto pesničke. Kamery sa pri videoklipe ako aj pri filme ujal František A. Brabec. Spomenutá speváčka si vo videoklipe i zahrala Alžbetu Bathory. Majster Juraj Jakubisko uviedol naposledy do kín svoj 14 celovečerný film „Post Coitum“, ktorý sa v Českej republike objavil na 34. mieste návštevnosti za rok 2004. Dúfam, že 15 celovečerný film Bathory bude na 1. mieste v rebríčku návštevnosti nielen v Česku, ale aj v Slovenskej republike.  Na odpovede, na tieto otázky budeme musieť ešte  pár dní ešte počkať. V sobotu piateho júla odprezentoval Juraj Jakubisko film Bathory na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlovych Varoch. S filmom zožal na festivale veľký úspech.  Alžbeta Báthoryová zomrela 21.augusta 1614.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © JJ Film Slovakia

Súvisiace články