Annie Hallová

12.4.2009|Jozef Rigo|
Annie Hallová

1977 Neurotický komik spomína na horkosladký milostný vzťah.

TVORCOVIA:
Woody Allen (41) žeby Alvy Singer; pretože práve on...
Diane Keatonová (30) ako Annie Hallová; životná rola ušitá láskyplne na mieru. Od tej doby veľa šťastia už nemala.
Tony Roberts (36) v úlohe Roba; Allenov obľúbený starý kamoš. Podobne ako v prípade Keatonovej sú filmy iných režisérov, v ktorých hral, dosť priemerné.
Paul Simon (34) ako Tony Lacey; rozhodol sa, že zostane u gramofónových platní.
Charles H. Joffe (46) producent; s Rollinsom dohnali Woodyho Allena k tomu, aby miesto púheho písania scenárov začal v komédiach aj hrať.
Jack Rollins (61) producent; jeho ďalší klienti, o ktorých sa s Joffeom staral, sú Robin Williams, Billy Crystal a Harry Belafonte. Okrem toho zastáva riadiacu funkciu v televízii.
Woody Allen (41) režisér; po tomto filme nejako zvážnel.

VZNIK:
Woody Allen mal s United Artists parádnu zmluvu, ktorá mu umožňovala spáchať akýkoľvek film za predpokladu, že rozpočet bude pod tri milióny dolárov. Oddaný klan obdivovateľov sa potom postará o to, aby každý film vykázal zisk.
Woody vtedy prehlásil, že sa vzdal možnosti zarobiť milióny výmenou za umeleckú slobodu. Nedá sa povedať, že by trpel hladom. Allen Konigsberg (pravé meno Woodyho Allena) začal totiž už v puberte predávať svoje gagy a hneď mu v televízii zvýšili plat až na 1700 dolárov týždenne. V polovici 60. rokov dokázal len zo scenárov inkasovať 250 000 dolárov. Na konci 60.rokov svoje filmy režíroval. Obvykle to boli na hlavu postavené sexuálne fantazijné komédie. Annie Hallová zapôsobila ako zjavenie a dala za pravdu Woodyho fanúšikom, ktorí už dávno predtým tušili, že Allen dokáže vyrobiť vybrúsené, kvalitné tovary. Film bol satirický, zamilovaný a dobre načasovaný. Rola silných žien bola pre polovicu 70.rokov ako stvorená a prispela k značnému vplyvu filmu i jeho nadčasovému kúzlu. Diváci sa zvlášť zamilovali do Diane – Annie a jej vtipných garderób, ktoré vychádzali z vkusu Keatonovej, ženy  začali ju masovo napodobňovať. Rástli aj jej zárobky, aj keď za svoju ďalšiu hlavnú rolu vo vážnom filme Hľadanie pána Goodbara (Looking for Mr. Goodbar, 1977), dostala len 50 000 dolárov.
Annie Hallová prelomila tradíciu Woodyho Allena produkovať neveľký zisk – film zarobil na celom svete asi 36 miliónov dolárov, keby Allen trval na pôvodnom názve, ktorý znel Anhedonia, určite by zarobili oveľa menej. Arthur Krin, šéf štúdia United Artists, pôvodný názov neschvaloval a vyhrážal sa, že pokiaľ ho Woody nezmení, vyskočí z okna. Allen  ho zmenil, ale až tesne pred premiérou na jar 1977, keď jeho spoluscenárista Marshall Brickmann  poslušne vynašiel alternatívne názvy, medzi ktorými sa objavili aj „Horská dráha do stanice Túžba“, „Ja a môj gój“ a „Bol to Žid“.
Večer pri udeľovaní Oscarov znamenal pre film hotový triumf – získal ocenenia za najlepší film, herečku, scenár a réžiu. Lenže Woodyho nebolo nikde vidieť – aspoň nie v Hollywoode. Bol totiž pondelok, takže ako obvykle, hral v newyorskom Michael´s Pub na klarinete.

Annie Hall (1977)

ZO ZÁKULISIA:
„Vo filme sa objavuje jeden jasne autobiografický fakt. O sexe premýšľam od prvého zoznámenia sa s vedomím“ vyjadril sa Woody Allen.
„A čo to ďalšie“ kričal jeden fanúšik a  začal chrliť kopu narážok na zjavné skutočnosti. Keatonová je rodné meno Dianinej matky. Jej skutočné priezvisko je Hallová. Allen hrá Alvyho a ich spoločný priateľ Tony Roberts hrá Roba. Všetci naviac vedeli, že Allen a Keatonová k sebe v skutočnosti patria. Nadšenci považovali väčšinu scenára za obdobu skutočného Woodyho života okrem známej antológie obľúbených citových problémov, ktoré okorenil výberom najlepších vtipov. A milióny nových Allenových fanúšikov sledovali premyslený herecký výkon Keatonovej a domnievali sa, že je skutočnou Annie. Neskôr herečka prezradila, že musela napnúť všetky sily, aby „nehrala seba“. Nie je divu, že sa Allen a Diane pokúšali vyvrátiť predstavu, že film je pohľadom do ich súkromného života, aj keď Woody pripustil, že hral sám seba, ale v hypotetických situáciach. Ďalším dôvodom, aby nerozpracovával dokonalú zmes vtipov je skutočnosť, za ktorou by mohla stáť spomienka na súdny proces, v ktorom ho jeho prvá manželka žiadala o jeden milión dolárov, pretože použil vo svojich komédiach jej vtipy.
Skutočnosť sa mala tak, že Allen, Keatonová a Roberts sa začali priateliť v roku 1969, keď spolu hrali na javisku vo Woodyho hre Zahraj to znovu, Sam (Play to again, Sam). Allen vtedy považoval Diane za veľkú broadwayskú hviezdu a predsa na nej bolo výnimočné len to, že pri záverečnej nahej scéne muzikálu Vlasy ako jediná zostala oblečená. /v zákulisí priznala, že pritom starostlivo pozorovala intímne časti tiel svojich kolegov). Woody bol z tria najznámejší a Keatonová s Robertsom ho na verejnosti volali Maxi, aby ho ľudia nepoznali. Diane dokázala Woodyho rozosmiať. Zapôsobila naňho svojou poskladanou garderóbou, pretože kombinácia kanad a sporákových chňapiek vyzerá čisto allenovsky. Prežili románik a na začiatku 70.rokov spolu asi rok bývali.
Slečna Diane Keatonová pochádza z Kalifornie, jej babka sa vlastne volá Hallová. Allen sa s babičkou a zvyškom priazne stretol cez Vianoce, Diane pritom rada zdôrazňovala, že nikto z jej rodiny sa nepodobá Hallovej z filmu – s výnimkou podozrievavého postoja babičky voči Židom. Ďalej vysvetľovala, že sa rovnako ako vo filme umýva mydlom s jeleňom a riadiť volkswagen prestala v dobe, kedy hrala v muzikáli Vlasy, a nebrala drogy. V skutočnom živote sa nevyskytol žiadny Tony Lacey a nenastal búrlivý rozchod. Jednoducho sa rozišli, keď sa predtým rozhodli žiť oddelene. Zostali dobrými priateľmi.
Pocit, že film je silne autobiografický, zavinilo podrobné rozprávanie o vzťahu Alvyho a Annie – pôvodne len drobná časť 50 hodín filmu, ktoré Woody Allen natočil v roku 1976. Za to, že film nepôsobí zmäteným a nesúrodým dojmom, čo je typické pre Woodyho ranné práce, vďačíme z veľkej časti strihačovi Ralphovi Rosenblumovi a spoluscenáristovi Marshallovi Brickmanovi.        
Všimnite si, že nie všetko do seba celkom zapadá; napríklad film nijak nevysvetľuje, prečo sa Annie nakoniec vrátila do Kalifornie. Až do premiéry sa nad tvorcami vznášala otázka, ako film ukončiť. Raplh Rosenblum nakoniec zozbieral dohromady najvýznamnejšie scénky na pozadí pesničky „Old Times“.

ZÁŽITKY:

  • „Sám pokladám Annie Hallovú za triviálnu, meštiacku komédiu.“ Woody Allen, 1977.
  • „Z filmu sa nakoniec vykľul deväťdesiaťminútový coitus interruptus; je to zábava, lenže neplodná.“ M. J. Sobran mladší, National Review.
  • „Bez ohľadu na to, či je Annie Hallová autobiografický film či vôbec nie, Allen prešiel z prostého zobrazovania sám seba do oblasti umelecky stvárneného autoportrétu.“ Janet Maslinová, Newsweek, 1977.
  • „Tento Woody Allen, to je ale kujón. Neviem, kde majú tie jeho kecy začiatok  ani koniec.“ Skutočná babička Hallová.

VŠIMNITE SI:

  • Vo filme sa objavuje kopa slávnych tvárí. Christopher Walken ako Anniin polopsychotický brat, jedna z vedľajších dokonale vybrúsených rolí. Rok nato dostal Oscara za Lovca jeleňov (The Deer Hunter, 1978). Jeff Goldblum hral vo filme Mucha (The Fly, 1986), sa mihne ako hosť na kalifornskom večierku. A vy, bystrozrakí, ste určite na konci filmu zaznamenali Sigourney Weaverovú ako novú Alvyho dievčinu.
  • Ako zvedavo prihliadajúcich zadržiava newyorská polícia s pomocou koňa, ktorý sa neskôr objaví v klusavej roličke, keď sa Alvy vypytuje na ulici okoloidúcich na ich názory.
  • Ako sa mení osvetlenie. Allen úmyselne natáčal v New Yorku v hmlistej nálade a nech slnko praží na scény v Kalifornii. Možno, že nie je zase až tak anhédonický, ako sa robí, pretože retrospektívne zábery majú zlatistý nádych.
  • scénku s kokaínom, ktorá vysvetľuje presun do Kalifornie. Smejúce sa obecenstvo si väčšinou nevšimlo, že Alvy kýchnutím odfúkne asi za dve tisíc dolárov kokaínu. Woody pri natáčaní nechcene kýchol a záber zaradil do filmu, pozorne však sledujte Dianinu reakciu.

 

Zdroj:  Moviemania.sk Foto © MGM

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...