Spoza kamier filmu Jánošík

9.9.2009|Daniel Kováčik|
Spoza kamier filmu Jánošík Po projekcii Jánošíka mali akreditovaní novinári možnosť položiť otázky tvorcom snímky. Na stretnutie prišli režisérka Agniezska Holland aj s dcérou-spolurežisérkou Kasiou Adamik, scenáristka Eva Borušovičová, hlavný herecký predstaviteľ Václav Jiráček a jeho herecká partnerka, americká herečka Sarah Zoe Canner, producenti Rudolf Biermann, Dariusz Jabłoński, Viola Kaminska.

Po Jánošíkoch v podaní Theodora Pištěka (1921, inak takisto Čech), Paľa Bielika (1935) a Františka Kuchtu (1962) prichádza Jiráček, vskutku útle chlápä, meria len 175 cm. Čo doterajšej predstave o Jánošíkovi nezodpovedá, ale vraj vtedy boli ľudia drobnejší, obhajuje ho Hollandová. Na tlačovke ako pravý gentleman odmietol hovoriť o svojich zážitkoch so Sarah Zoe počas nakrúcania erotických scén. „Užili sme si to ve vší úcte, ale nebylo by moc fér to tady rozebírat,“ vyjadril sa dosť zrozumiteľne. Jeho filmová partnerka sa zasa ostýchala predviesť po výzve jednej z prítomných novinárok to, kvôli čomu bola vraj pre Agnieszku Holland nenahraditeľná: trik s vypúšťaním bubliniek zo slín, ktorý sme mohli obdivovať vo filme.

Obavy, že Holland vykreslí Jánošíka ako obyčajného kriminálnika sa (našťastie či nanešťastie?) nenaplnili. „Chceli by sme uctievať zlodeja a vraha?“ pýta sa aj Borušovičová. Prečo ale potom to trvanie na realizme? Veď pravda o Jánošíkovi, v celkovom obraze, je pre hisorikov dávno známa. Ako je to teda s proklamovanou „pravdivosťou“? „Pokiaľ sa historické fakty zachovali, tak sme ich použili. Inde som vložila fantáziu, aby fakty do seba zapadali,“ vysvetlila Borušovičová. Na otázku, či bol drsniak Jánošík naozaj zároveň citlivým romantikom odpovedala: „Myslím, že každý muž povie v živote aspoň raz, že miluje.“ Herci vložili do svojich postáv kus seba a tak vyzerá aj história dosť moderne. Najmä erotické scény, hoci ukážu len čo to. „Vychádzali sme z faktov, na ktorých sa historici zhodli. Iná vec je interpretácia a tá je pochopiteľne subjektívna. Snažili sme sa zachytiť nielen biografiu, ale aj pravdu doby, mravov a zároveň urobiť ten príbeh a hrdinu moderným a súčasným,“ tvrdila po premiére režisérka. Jánošík bol podľa nej človek čestný, introvertný a chcel robiť dobre.

Tlačová konferencia ku filmu Jánošík. Pravdivá história (2009)

Potlesk najväčších hviezd filmu Jánošík. Pravdivá história.

Pravdivá história sa môže popýšiť prvenstvom ako najdlhšie nakrúcaný film: od októbra 2002, kedy padla prvá klapka, do 21. júla 2008, keď sa natáčať začalo znavu, ubehlo šesť rokov. „Počul som, že Krstný otec III mal 2-ročnú prestávku,“ poznamenal producent Rudolf Bierman. Celkom sa nakrúcalo 90 dní. Pritom už do odstúpenia amerických partnerov, v januári 2003, mali tvorcovia hotových 40% materiálu. Počas nakrúcania herci priam zázračne nezostarli. „Teraz už môžu pokojne začať,“ zažartovala si Hollandová na tlačovke a niektorí poverčiví sa teraz boja, že proces bude rýchly. Jánošík je zároveň druhým najdrahším slovenským filmom s rozpočtom 6 miliónov eur. Predčil ho len Jakubiskov epos Bathory, ktorý stál 13,3 milóna eur. Do výroby musel vstúpiť poľský producent Dariusz Jablonski a jeho firma Apple Film Production (Jablonski režíroval aj film Jahodové víno z roku 2008 so Zuzanou Fialovou), pridali sa aj poľská verejnoprávna televízia či Poľský filmový inštitút. „Pri nakrúcaní sa stretli Slováci, Česi, Poliaci – tak ako v Jánošíkovej družine,“ zhrnul to výstižne Jablonski. No netreba zabúdať ani na dosť štedrú podporu bývalej slovenskej vlády, ktorá poskytla 65 miliónov korún (vyše 2 mil. eur). Nuž, aspoň sa za ne niečo nakrútilo, na rozdiel od štedrej dotácie 22 miliónov korún, ktoré sa za jednej z mečiarových vlád prepadli v útrobách Koliby. Kto bol väčší zbojník ako Jánošík, to nevyriešil ani dokument Zuzany Piussi s prostým názvom „Koliba“.

Jánošík je určený najmä pre slovenské publikum, ale ďalšie dve jazykové verzie ho umožnia distribuovať aj v Česku a Poľsku. Na anglickú verziu nezvýšilo, posťažovala sa Hollandová. Slovenčina bola aj natáčacím jazykom a dokonca aj Sarah sa svoju rolu naučila v origináli. Jiráčkov český akcent predaboval sovenský herec Robert Roth. Nuž, Slováci veru v českých filmoch „mluvěj“, ak sa nechcú nechať dabovať, lebo inak by im nebolo rozumieť.

Zvuková mixáž bola náročná, dokončovala sa dokonca v troch metropolách, Bratislave, Varšave a Prahe. Okrem Ivana Martinku sú všetky postavy nahovorené na postsynchrón, čo sa nanešťastie odrazilo vo zvuku. K filmu naspieval pieseň Palo Habera (Láska a smrť), ale tá sa v ňom (našťastie) neobjavila. Hollandová nechala znieť iba dobové ľudové piesne. S folklórnou malebnosťou to síce občas vyzerá trochu povrchne, ale hudobná voľba bola umelecky šťastná. Problémom bol však finálny strih, ktorý musel preriediť vyše 180 minút na 140. Niektoré vystrihnuté scény budeme môcť vidieť v 4-dielnom seriáli.

Scenáristka vníma Jánošíka skôr ako existenciálneho hrdinu. Veľa sa aj venuje jeho vnútru, napríklad ho vystavuje víziam Panny Márie či kristovskej „schíze“. „Náš Jánošík je existenciálnym hrdinom, ktorý hľadá sám seba, svoje zaradenie.Podali sme ho ako typického outsidera 18.storočia,“ tvrdí druhá režisérka Kasia Adamik. Vo filme hrá viac ako 100 hercov, veľkých masových scén, okrem krčmových, sa však nedočkáme. Prevláda totiž veľmi detailné snímanie v kombinícii s majestátnou prírodou. Dušu v nej vykúzlila kamera Martina Štrbu - dvorného „optika“ Martina Šulíka či českého režiséra Vladimíra Michálka (Je třeba zabít Sekala, Anděl Exit, O rodičích a dětech), ktorý naposledy snímal Pokoj v duši (2009).

Tlačová konferencia ku filmu Jánošík. Pravdivá história (2009)

Zamyslený zbojník Václav Jiráček

V Poľsku mal film premiéru už 26. augusta v Nowom Sacze. Podľa filmových kritikov Jánošíkovi chýba kontroverznosť. V denníku Gazeta Krakowska však vychválila film kritička Karolina Kowalska, podľa ktorej opisuje život zbojníka bez príkras a dialógy netrpia štylizovanosťou. Poliaci porovnávajú každého Jánošíka s tým ich, stvárneným v seriáli zo 70-tych rokov Marekom Perepeczkom. Vraj vďaka nemu si Poliaci stále myslia, že Jánošík je ich – akurát ho vnímajú ešte legendárnejšie ako my. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Bioscop

Súvisiace články