Priatelia (Friends)

11.9.2009|Slavo Sochor|
Priatelia (Friends) Keď sa v roku 1994 stretla trojica Bright, Crane a Kauffmanová vytvorili jeden z najúspešnejších seriálov aké sme mali možnosť vidieť. V spolupráci so skupinou ďalších ľudí sa za 10 rokov zrodilo dielo, na ktorom sa bude zabávať ešte veľa generácií.

Prvá epizóda tohto sitkomu prišla na americké televízne obrazovky prostredníctvom stanice NBC 22. septembra v roku 1994 v réžii Jamesa Burrowsa, ktorý režíroval množstvo úspešných komédií aj pred F.R.I.E.N.D.S (napr. Fraiser, Taxi).

Scenár pre tento geniálny seriál napísali dvaja jeho „vynálezcovia“ Crane a Marta Kauffman a mnoho ďalších (ďalšie mená nájdete nižšie).

Vytvorili šesticu hlavných postáv, ktorá žije v štyroch bytoch v New Yorku. Jeden, v ktorom žije Monica a Rachel je často pre všetkých hlavným stanom a všetci priatelia sa v ňom stretávajú takmer každý deň. Druhý, ktorý sa nachádza oproti tomu prvému obýva Joey s Chandlerom. Rossov byt je vždy čistý a upravený, jednoducho byt človeka, ktorý sa zaujíma o dinosaury. Naopak byt, v ktorom býva Pheobe je preplnený zbytočnými vecami a miestami pripomína bydlisko kmeňovej šamanky.

Priatelia (1995-2004)

Okrem „hlavného bytu“ sa táto šestka stretáva aj v kaviarni Central Perk. V nej istý čas pracovala aj Rachel pod vedúcim čašníkom Guntherom, ktorý ju počas celého seriálu balil a jeho postavička sa stala neodmysliteľnou časťou seriálu. Hoci informácie uvádzajú, že Central Perk je fiktívnou kaviarňou vo filmovom ateliéri Warner Bros, v Los Angeles, sieť kaviarní Central Perk skutočne existuje. Tri pobočky sú napríklad v arabských emirátoch a ďalšie vo Švajčiarsku, v Austrálii alebo v priamo v New Yorku.

Postavu Monici si zahrala herečka Courteney Cox Arquette, ktorá si pred F.R.I.E.N.D.S zahrala napríklad vo filme Ace Ventura: Zvierací detektív po boku Jima Carreyho, alebo v titule Pán Osud. Pôvodne mala Coxová hrať Rachel, ale je isté, že diváci si už na ňu zvykli v úlohe puntičkárskej Monici, Rossovej sestry, ktorá ako mladá trpela nadbytočnou váhou.

Rossa stvárnil herec David Schwimmer, ktorý účinkoval i vo filme Vlk s Jackom Nicholsonom. Jeho prvým filmom bol titul Biloxi Blues, ktorý vychádza v slovenskej DVD premiére už v lete 2009. Zaujímavé je, že niektoré epizódy FRIENDS aj režíroval, podobne ako i spin-off Joey.

Filmovú hviezdu Joeyho stvárnil Matt LeBlanc, ktorý debutoval v dramatickom seriáli TV 101 (1988). Zaujímavosťou je, že počas účinkovania v seriáli Priatelia zavítal aj k našim susedom do Rakúska, aby vo filme Stefana Ruzowitzkeho All the Queen´s Men stvárnil postavu O´Rourkea. Postava Joeyho bola taká populárna, že tvorcovia hneď po poslednej klapke Priateľov uviedli spin-off Joey, o ktorom sa viac dočítate o pár riadkov nižšie.

Joeyovho spolubývajúceho Chanlera Binga stvárnil Matthew Perry, asi najobsadzovanejší herec z Priateľov. Účinkoval vo filmoch Môj sused zabijak 1,2; Kid, Znovu 17, v seriáloch Beverly Hills 90210 či Ally Mc Bealová.

Je synom Johna Bennetta Perryho, ktorý je od roku 1972 často obsadzovaný seriálový herec.

Roztržitú Pheobe vynikajúco zahrala Lisa Kudrowová. Jednou zo zaujímavostí slovenskej verzie je aj jej priezvisko. Kvôli ľahšej výslovnosti slovenskí prekladatelia zmenili meno Pheobe Buffay na Pheobe Buffetová. Kudrow účinkovala aj v úspešných tituloch ako Analyzuj!, Analyzuj znovu!, P.S.: Milujem Ťa!, ale i v poslednom nevydarenom filme z dielne Ivana Reitmana Hotel pre psov.

Postavu Rachell Greenovej stvárnila populárna americká herečka Jennifer Aniston. Počaj svojej kariéry účinkovala v mnohých úspešných filmoch: Marley a ja, Rozchod, Bruce Všehomúci, Hovorí sa... Bola manželkou Brada Pitta, s ktorým ma podľa stránok bulváru doteraz istý vzťah.

Seriál Priatelia nemá hviezdy iba v hlavných úlohách. Hollywoodské megastar sa objavili i v menších roličkách.
Medzi nich patrí aj Julia Roberts, Ben Stiller, ktorý si zahral večne nerváckeho priateľa Rachel v 322. epizóde. Ďalej sme mali možnosť vidieť aj Brucea Willisa ako ďalšieho priateľa Rachel a v neposlednom rade uznávaného herca Seana Penna, ktorý stvárnil priateľa Ursuly – Pheobinej sestry.

Bruce Willis a Jennifer Aniston - Priatelia (1995-2004) Hank Azaria a Matthew Perry - Priatelia (1995-2004)

Medzi populárnych hercov, ktorí hrali v epizódach patria aj: Alec Baldwin, Christina Applegate, Gary Oldman, Reese Witherspoon, Anna Faris, Hank Azaria či filmový režisér diel Zathura, Iron Man Jon Favreau.

Medzi epizódy, na ktoré nezabudne žiadny z oddaných divákov patria práve tie, v ktorých Pheobe zaspievala pesničky, v ktorých okrem logického obsahu, občas chýbali aj rýmy.
Medzi najúspešnejšie songy patrí Smelly Cat / Smradľavá mačka, ku ktorému bol natočený i videoklip a pesnička sa zároveň stala zvukovým podmazom pre reklamu na čistiacu kefu na záchod.

Text pesničky nájdete pod článkom*.

Okrem Pheobiných pesničiek v seriáli Priatelia zaznela aj veľmi pekná úvodná pesnička od hudobnej skupiny Rembrandts: I´ll be there for you (Budem tam pre Teba). Ďalšími piesňami, ktoré tvoria soundtrack seriálu Friends sú aj: I Go Blind, You´ll Know You Were Loved, Sexuality, Shoe Box, It´s a free world Baby, Angel of the Morning, In my Room, Big Yellow Taxi, Snowman / Ashes / Dead Mother. Originálnu hudbu pre tento seriál zložili Michael Skloff a Allee Willis.

Okrem známych hercov v malých postavách sa v seriáli objavujú aj herci, ktorí účinkujú ako najbližšia rodina našej šestice. Jedným z najznámejších je bývalý priateľ Monici Dr.Richard Burke, ktorého stvárnil Tomm Selleck - o čosi známejší herec, ako je Elliot Gould, ktorý v seriáli vystupuje ako otec Rossa a Monici. Mamu hrá Christina Pickles.

Veľmi známou postavou seriálu je aj Janice Litman, ktorá chodila s Chandlerom v prvých sériách a po rozchode ho až do konca seriálu prenasleduje. Hrá ju vynikajúca Maggie Wheeler, seriálová herečka, ktorú poznáme zo show Raymonda má každý rád a zahrala si epizódnu postavu aj v mysterióznych Aktoch X.

Brata Phoebe Buffetovej hral populárny herec Giovanni Ribisi, ktorého sme mali možnosť v posledných rokoch vidieť v úspešných filmoch naozaj často. Napríklad vo filme Let Fénixa stvárnil postavu Elliotta. V titule Návrat do Cold Mountain zasa úlohu Juniora. Do konca minuleho roka sa objavil v seriáli Volajú ma Earl a tento rok je obsadený v dvoch predpokladaných kasových trhákoch: Public Enemies a Avatar.

Pred uvedením seriálu Priatelia tvorcovia skutočne usilovne pracovali na vhodnom názve seriálu. Jedným z nich boli aj Insomnia Café, Six of One alebo Across the Hall. Potom vznikli aj pracovné názvy Friends Like Us alebo Friends Like These. Originálny názov FRIENDS sa okrem USA a Veľkej Británie používa aj v Brazílii, v Taliansku, Francúzsku, Nemecku a v Španielsku. V Mexiku je seriál uvádzaný pod názvom Amigos. V Izraeli sa volá Haverrim, po maďarsky sa seriál nazýva Jóbarátok, po estónsky Sõbrad, po grécky Ta Filarakia a po nórsky Venner for livet.

Na Slovensku mal seriál premiéru koncom deväťdesiatych rokov 20. storočia podobne ako v Portugalsku či v Rumunsku.

Niektoré krajiny však tento výnimočný seriál uviedli až v novom tisícročí. Napríklad v Rusku uviedli Friends / Друзья až v roku 2001, presne rok po tureckom uvedení. Najprekvapujúcejšou informáciou je, že v Číne seriál odpremiérovali až po úplne poslednej klapke.

Seriál Priatelia bol ocenený niekoľkými významnými cenami. Je pravda, že asi najviac cien získal v rámci ankety Emmy Awards. Bolo ich šesť a ocenili réžiu, herecké výkony v hlavnej úlohe, vedľajší herecký výkon, výrobu. Nominácií v rámci Emmy bolo však až 57 (bez tých ocenených).Okrem Emmy, bol seriál Priatelia nominovaný aj v anketách ASCAP*, Aflonbladet TV Prize Sweden, ACA*, ADG*, BAFTA, BMI, BCA a v ďalších.

Ďalšou zaujímavosťou je aj slovenský dabing, ktorí mnohí odborníci, režiséri ale i bežný televízni konzumenti hodnotili na jednotku. Herecké zloženie bolo skutočne zohrané. Pod režijnou taktovkou Štefánie Gorduličovej vznikol v Štúdiu Roko dabing, na ktorý sa ľahko nezabudne.

Jennifer Aniston /Rachel Green/ - Katarína Brychtová
Courteney Cox /Monica Geller/ - Andrea Karnasová
Lisa Kudrow /Pheobe Buffay/ - Bibiana Ondrejková
Matt LeBlanc /Joey Tribbiani/ - Ivan Šandor
Matthew Perry /Chandler Bing/ - Dušan Cinkota, Eman Hason
David Schwimmer /Ross Geller/ - Stanislav Král
James Michael Tyler /Gunther/ - Rastislav Sokol

Zvuk: Ing.Peter Granec a Igor Schwarcz
Produkcia: Mgr.Anna Kuzmová
Asistentka réžie: Jana Polakovičová, Zlatica Ergangová
Preklad: Ján Gordulič, Stanislav Kaclík
Dialógy: Ivo Gogál, Stanislav Kaclík
Dramaturgia: Zoja Rajčoková
Réžia slovenského znenia: Štefánia Gorduličová

(informácie o ďalších prekladateloch a úpravcoch sa mi nepodarilo získať.)

Pre úspech seriálu Priatelia bol natočený aj takzvaný spin-off seriálu JOEY. Postava Joeyho bola už od začiatku typická svojim vystupovaním a takmer žiadnej inej hlavnej postave sa nedostalo toľko obľuby. Sitkom Joey sa síce snažil dobehnúť kvalitu Priateľov, ale žiaľ skončil už po 46 epizódach. Na seriáli sa podieľali rovnakí tvorcovia ako na Priateľoch. V Joeyim sa vo vedľajších úlohách objavili herečky ako Lucy Liu, Carmen Alectra a v úlohe Joeyho umeleckej agentky Bobbie si zahrala Jennifer Colidge. Ostatní herci z Priateľov sa v tomto spin-offe neobjavili.

Myslím si, že seriál Priatelia sa stal záľubou mnohých generácií, ale i tak humoru hlavnej šestky často porozumie iba mladšia časť publika, ktorá si ho vďaka mnohým možnostiam, pozrela aj niekoľkokrát.


*
Text piesne Smradľavá mačka:
Smradľavá, smradľavá, páchnuca mačka
Jesť ti nedajú
A všetci tam behajú
Nemá ani floka
Smradľavá ako stoka


*
Názvy filmových festivalov:
ACA – American Comedy Awards, U.S.A.
ADG – Art Directors Guild
ASCAP – Film & Television Music Awards
BCA – British Comedy Awards

Ďalšími scenáristami boli: Ted Cohen, Andrew Reich, Scott Silveri, Shana Goldberg – Meehan, Greg Malins, Sherry Bilsing, Ellen Plummer, Adam Chase, Brian Buckner, Sebastian Jones, Seth Kurland, Alexa Junge, Michael Curtis, Wil Calhoun, Mark J. Kunerth, Ira Ungerleider, Doty Abrams, Dana Klein, Jeff Astrof, Mike Sikowitz, Michael Borkow, Robert Carlock, Gigi McCreery, Perry M. Rein, Brina Boyle, Jeff Greenstein, Jeff Strauss, Jill Condon, Amy Toomin, Zachary Rosenblatt, Chris Brown, Alicia Sky Varinaitis, Peter Tibbals, Betsy Borns, Brown Mandell, Pang-Ni Landrum, Patty Lin, R. Lee Fleming Jr., Vanessa McCarthy, Steven Rosenhaus.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Súvisiace články