Klub poslednej nádeje

9.2.2014|Pavel Chodúr|
Klub poslednej nádeje

Každý jeden rok príde film ako je tento. Kontroverzná téma, priestor pre hercov, aby ukázali čo v nich je a režisér, ktorý to celé drží pokope a snaží sa z očí vystriekať čo najviac sĺz.


Klub Poslednej nádeje, ale nie je úplne šablónovitým príspevkom do tejto rady filmov. Síce spĺňa všetky vyššie uvedené faktory, ale robí to sofistikovanejšou formou. 
Film totiž vychádza so skutočného príbehu. Humor by ste tu hľadali márne. Je to len ukážka stratených existencií, odsúdených spoločnosťou a vyrovnávajúcich sa s chorobou o ktorej minimálne hlavný hrdina nemal ani poňatia. 
Tá snaha o ľudský príbeh sa mohla veľmi ľahko zvrtnúť do emocionálne vydieračského prístupu, ale režisér Jean-Marc Vallée ide na to inak.
 Rozpráva nám príbeh o zmene človeka, o jeho životnom postoji a nezlomnom duchu. V konečnom dôsledku to nie je film o AIDS a jeho následkoch ale o boji jednotlivca proti farmaceutickým spoločnostiam, ktoré chcú na chorobe zarobiť a o liečenie pacientov im vôbec nejde.


Každý rok sa dočítate v novinách, alebo na internete, že nejaký liek spôsobuje to a ono. Vždy keď rozbalíte krabičku s liekom, máte možnosť prečítať si na papieriku aké sú vedľajšie účinky produktu. A tie bývajú zväčša omnoho dlhšie ako to čo liek v skutočnosti lieči. Takže aktuálna téma, zasadená do obdobia vzniku jednej aktuálnej choroby.

Výsledok? 
Viac ako uspokojivý.

Recenzia filmu Klub poslednej nádeje


Film je postavený na charakteroch. Tie sú jednak výborne napísané a ešte lepšie zahrané.
 Kto by to povedal, že ten usmievavý a na nervy lezúci elegán z filmov: Ako prísť o muža do 10 dní, alebo Mačacie zlato (obidva s Kate Hudson), dokáže prejsť viditeľnou transformáciou a podať jeden z najpôsobivejších hereckých výkonov vôbec?
 Matthew McConaughey prepožičal svojej postave Rona nie len fyziognómiu ale aj dušu. 
Jeho hrdina je zúfalý muž, ktorý sa už nemá čoho báť. Dochádza u neho k zmene vo vnímania sveta ako takého a pre transvestitov a homosexuálov sa stáva najlepším priateľom a nádejou v boji zo zákernou chorobou. Jared Leto ako Rayon dostáva do filmu svojim výkonom tú potrebnú dávku zúfalstva. Nie je hysterický, ani neznesiteľný. Jeho prosenie u otca, alebo finálne výkriky, že nechce zomrieť, sa ale dokážu dostať divákovi pod kožu.
 Veci aké si postava Rona nepripúšťa, Rayon otvorene priznáva. Vzniká tak nepomer čo sa týka sympatií aj emocionálnej prístupnosti postáv. 
Z jedného sa stáva hrdina bojujúci proti systému a zákonom. Druhého nám je ľúto.


Aj napriek tomu, film nevydiera ani nevytvára nepríjemné situácie. Je len ľudský. 
Ale ani jeden z charakterov by nemohol fungovať bez vedľajších postáv.
 Ich nepriateľstvo, pochopenia, alebo snaha pomôcť, tak posúva ústredné duo do pozície skutočným mučedníkov a samaritánov. 
Hovorím teraz o príjemnom úsmeve Jennifer Garner, o policajtovi v podaní Steve Zahna, alebo o doktorovi v podaní Denisa O´Haru, ktorý sa nebojí robiť presne to čo mu firma povie, bez rozdielu na to ako ublíži pacientom.


Recenzia filmu Klub poslednej nádeje

Film má svižné tempo. Dáva priestor pre postupné stupňovanie emócií a na konci sa dá povedať, že vytvára perfektnú katarziu, tak potrebnú preto aby nám film zostal v pamäti dlhšie ako len deň.
 A tiež sa jedná o celkom slušný návod na to, čo všetko nás môže pomaly zabíjať. Od jedla, cez lieky až po životný štýl. Jasné, že to všetci vieme a preto si občas nezabudneme zahryznúť do jablka, ale skutočné dôsledky sa nás netýkajú. Aspoň zatiaľ.
 Film, ktorý sa oplatí vidieť. Už len kvôli ústrednej dvojici, a réžijnému prístupu.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Barracuda Movie

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...