Vtedy na Západe (1968)

14.2.2015|-jr-|
Vtedy na Západe (1968)

Jill McBain (Claudia Cardinale) je bývalá prostitútka, ktorá chce začať nový život s ovdoveným farmárom. Keď príde na farmu  uvidí len krvavú spúšť – jej nová rodina bola brutálne vyvraždená. Mierumilovní ľudia sa stali obeťami bezcitných staviteľov železnice, ktorí na neprispôsobivých občanov najali bandu nájomných vrahov vedených zabijakom s nezábudkovými očami Frankom (Henry Fonda). Jill sa nechystá len tak vzdať, nechce pôdu odovzdať železnici a túži po pomste. Na pomoc prichádza štvanec Cheyenne (Jason Robards) a tajomný cudzinec prezývaný Harmonika (Charles Bronson), pre ktorého je pomoc Jill otázkou vlastného nepokojného svedomia a tajomnej minulosti. 

VZNIK

Vtedy na Západe má u nás väčšiu obľubu než v Amerike, u nich je viac obľúbená dolárová trilógia s Clintom Eastwoodom z názvov Pre hrsť dolárov (1964), Pre pár dolárov naviac (1965) a Dobrý, zlý a škaredý (1966). Je to aj vďaka častým televíznym reprízam a zdomácnenej legendárnej filmovej melódie Ennia Morriconeho zaspievané Věrou Špinárovou. Sergio Leone mal podpísanú zmluvu s United Artists, ktorá sa intenzívne zaoberala predajom vlastných amerických filmov do zahraničia a dolárová trilógia pre nich znamenala obrovský zisk a predsa v USA mala priemerné tržby. Leone mal pre túto spoločnosť nakrúcať ďalší film, ale western nakrúcať nechcel, pretože mal pocit, že už všetko podstatné povedal. Firma mu vyšla v ústrety a ponúkla mi projekt s predbežne dohodnutým hviezdnym obsadením – Kirk Douglas, Rock Hudson a Charlton Heston, lenže Leone odmietol. V tej chvíli sa mu ozval Paramount, že by mohol u nich realizovať akýkoľvek film a mal by k dispozícii ich najväčšiu hviezdu – Henryho Fondu. Sergio Leone bol nadšený, to bolo presne to, po čom túžil. S námetom na Vtedy na Západe prišli mladí a neskôr medzinárodne preslávení filmári Dario Argento (Suspiria, 1977) a Bernardo Bertolucci (Posledné tango v Paríži, 1972). Obaja boli v tom čase tiež filmoví kritici a obdivovali kvalitné klasické americké westerny, hlavne Stopára od Johna Forda a Na pravé poludnie od Freda Zinnemana. Spoločnými silami vymysleli filmový námet, ktorý potom Leone spracoval so svojím dvorným scenáristom Sergio Donatim. Prvá verzia scenára mala neuveriteľných 436 strán!

Vtedy na západe (1968)

Henry Fonda sa na začiatku tejto ponuke, úlohe zabijaka veľmi vyhýbal, ale Leone ho presvedčil tým, že bude šokovať divákov, ktorí ho mali doposiaľ zafixovaného ako kladného hrdinu. Pre úlohu Harmonikára oslovil Clinta Eastwooda, ale ten s vďakou odmietol. Leone, ktorý si potrpel na svojich tradičných spolupracovníkov a chcel pre začiatok filmu prekvapiť divákov „top“ úlohami zabijakov, ktorí čakajú na príchod vlaku. Mali to byť Clint Eastwood, Lee Van Clef a Eli Walach, lenže to padlo kvôli inému projektu, ktorému Eastwood dával prednosť. Prvý deň nakrúcania bola scéna s Jasonom Robardsom, ktorý prišiel do práce úplne opitý. Leone zúril a povedal mu, že ak to bude ďalej pokračovať, tak ho preobsadí. Robards sa fakt počas nakrúcania nedotkol alkoholu. Za kamerou stál legendárny Tonino Delli Colli (Meno ruže), ktorý film nasnímal s neskutočnou gráciou v systéme Techniscope. Ten bol vyvinutý v Taliansku začiatkom 60. rokov a umožnil značne úsporné nakrúcanie. Kamera zaznamenávala na klasický farebný filmový materiál a na obraz len dve perforované políčka. Predĺžený farebný formát snímku bol bez úprav vhodný k širokouhlému premietaniu. Systém Techniscopu využívali nízkorozpočtové produkcie, ktoré by si inak farebný materiál vôbec nemohli dovoliť. Ak má niekto zásluhu na obrovskom úspechu filmu Vtedy na Západe, tak je to slávny hudobný skladateľ Ennio Morricone. Leoneho dvorný skladateľ zložil pre každú postavu hlavný motív a najznámejšia je ária Eddy Dell Orso a motív Harmoniky, ktorý poznajú aj diváci, ktorí film v živote nevideli. Morriconeho rozsiahla orchestrálna hudba podfarbujúca nádherné zábery je však skutočným vrcholom tvorby v odbore filmovej hudby! Vtedy na Západe čerpá zo studnice amerických westernov, ale nikdy sa neradia po ich boku. Film má zámerne pomalé tempo, len sporadické množstvo dialógov a pritom je stále na čo pozerať. Herecké výkony sú zámerne štylizované až do polohy karikatúr, ale čím ďalej, tým sú pôsobivejšie.

Film bol uvedený v amerických kinách a bol kritikmi zdrvený. V Európe ho čakalo búrlivé prijatie. A z Morriconeho soundtracku sa z filmu stal kult! Film sa premietal v niektorých kinách dokonca aj niekoľko rokov! Vtedy na Západe je pre mnohých divákov ich najobľúbenejším westernom. Pre milovníkov kinematografie zostane navždy opracovaným klenotom s nádhernou hudbou.

Vtedy na západe (1968)

OCENENIA

  • Donatellov Dávid za najlepšiu produkciu,
  • Film bol zaradený do národného ochranného fondu USA (2009).

ZAUJÍMAVOSTI

  • Herec Al Mulock, ktorý stvárnil pištoľníka Knucklesa sa deň po natáčaní scény zabil skokom z okna v kostýme, v ktorom hral. Keď Malocka naložili do auta, aby ho odviezli do nemocnice, režisér Leone volal: „Vezmite prosím ten kostým! Potrebujeme ho!“.
  • Podľa niektorých zdrojov existuje 4-hodinová nezostrihaná verzia, ktorú ukázal doma Sergio Leone Jamesovi Woodsovi počas oslavy filmu Vtedy v Amerike (1984).
  • Charles Bronson (Harmonika) sa stavil s Sergiom Leonom o bedňu whisky, že Henry Fonda úlohu Franka neprijme. Fonda však niekoľkokrát prečítal scenár, zdvihol telefón a zavolal Leonemu, že prijíma.
  • V európskych kinách bola s veľkým úspechom premietaná režisérska verzia dlhá 166 minút. V USA bol dej filmu skrátený na 145 minút a stal sa preto kasovým neúspechom.
  • Charles Bronson v skutočnosti nehral na harmoniku. Zastúpil ho hudobník France de Gemini, ktorý vždy na nástroj hral len o pár krokov ďalej, aby ho nebolo vidieť v zábere.
  • Charles Bronson bol pri obsadzovaní hlavného hrdinu de facto východiskom z núdze, nakoľko ani dvorný Leoneho herec Clint Eastwood ani James Coburn ponuky neprijali. Ako sa však ukázalo, tvorcovia mali pri výbere mimoriadne šťastnú ruku, nakoľko dodnes sa na filmovom plátne neobjavil zloduch s ľadovým pohľadom a pohodák so stoickejším ksichtom.
  • Leoneho dobrý priateľ, francúzský herec Robert Hossein mal pôvodne hrať Mortona. Kvôli termínom nakrúcania bol bohužiaľ miesto neho obsadený Gabriele Ferzetti
  • Claudia Cardinale (Jill McBain) a Paolo Stoppa (Sam) predvádzajú najdlhšiu jazdu kočiarom vo filmovej histórii. Začína sa v Španielsku a pokračuje cez Monument Valley v USA.
  • Všimnite si pri streleckých súbojoch množstvo detailných záberov do tvárí. To je špecialita režiséra Sergia Leoneho
  • Natáčanie filmu bolo na jeden deň pozastavené, keď sa štáb dozvedel o smrti politika Roberta Kennedyho.
  • V scéne kedy si Jill McBain (Claudia Cardinale) prezerá svojho zavraždeného nevlastného syna, chlapec celkom očividne dýcha.

Once Upon a Time in the West (1968)

Réžia: Sergio Leone, scenár: Sergio Leone a Sergio Donati, kamera: Tonino Delli Colli, hudba: Ennio Morricone, strih: Nino Baragli, hrajú: Henry Fonda, Claudia Cardinaleová, Charles Bronson, Jason Robards, Gabrielle Ferzetti.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Paramount Pictures / AČFK

Súvisiace články