Filmové premiéry v slovenských kinách na 38. týždeň (22.09.- 29.09.2016)

22.9.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 38. týždeň (22.09.- 29.09.2016)

Prvý jesenný deň privítame v našich kinách najbohatšiu porciu nových filmov v mesiaci september. Dnes do kín prichádza až sedem noviniek, ktoré potešia najmä fanúšikov klubových filmov, aj s novinkou v rámci Projektu 100. Tešiť sa môžeme aj na remake jedného kultového westernu, novinku od Woodyho Allana, ktorá otvárala tohtoročný MFF Cannes, českú letnú komédiu, či animáč o bocianoch, ktoré sa chcú vrátiť k svojmu starému remeslu – noseniu detí.

Mexický režisér Michel Franco nám predstaví svoju novinku, sociálnu drámu Chronic  o mužovi, pre ktorého je umieranie denným chlebom. Pre Davida nie je smrť ničím desivým a tabuizovaným. Pracuje ako paliatívny ošetrovateľ tých, ktorí na ňu čakajú – často ako na vyslobodenie z nesmierneho utrpenia. Pokojný, uzavretý, ale veľmi súcitný muž uľahčuje umierajúcim posledné dni života s nehou a pozornosťou, ktorá z pohľadu nezaujatého pozorovateľa vyvoláva otázky. Čo Davida toľko priťahuje na blízkosti smrti? Aké traumy z minulosti ho sužujú? A nie je jeho vzťah s klientmi až príliš blízky? V hlavných úlohách Tim Roth, Sarah Sutherland, Elizabeth Tulloch, Maribeth Monroe, Claire van der Boom, David Dastmalchian, Michael Cristofer, Tate Ellington, Robin Bartlett, či  Joe Santos. Film je jeho prvým anglicky hovoriacim a vo filme nebudeme počuť žiadnu originál hudbu. Film si z MFF Cannes 2015 odniesol cenu za scenár.

Skvelý režisér Antoine Fuqua prináša na plátna kín vlastnú modernú verziu svetoznámeho príbehu o siedmich hrdinoch, ktorí sa rozhodli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Z originálu japonského filmu režiséra Akira Kurosawa, Sedem samurajov z roku 1954 vznikol v roku 1960 kultový western režiséra Johna Sturgesa. Dnes do kín prichádza rovnomenný remake tohto kultového filmu Sedem statočných (The Magnificent Seven). Mestečko Rose Creek neustále ohrozuje banda lotrov bezohľadného priemyselníka Bartholomewa Bogua, ktorý sa v honbe za ziskom nezastaví pred ničím. Zúfalí obyvatelia pod vedením Emmy Cullenovej sa rozhodnú požiadať o pomoc siedmich mužov, pre ktorých rovnako ako pre Bogua nijaké zákony neplatia. Nesúrodá skupina pištoľníkov, hazardných hráčov a nájomných lovcov sa podujme nevinných ľudí ochrániť a zastaviť Boguove vyčíňanie. Počas príprav na rozhodujúci súboj si títo siedmi najatí žoldnieri postupne uvedomia, že v tomto prípade pôjde viac ako o peniaze. Vo filme si zahrali Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Luke Grimes, Haley Bennett, Wagner Moura, Jason Momoa, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, či Martin Sensmeier. Pre filmového skladateľa Jamesa Hornera film predstavoval jeho poslednú skomponovanú hudbu. Horner zomrel pri havárii lietadla 22. júna 2015 vo veku 61 rokov. Časť originál hudby musel dokončiť skladateľ Simon Franglen.

Animáč týždňa Bociany (Storks) prináša na plátna kín dvojica tvorcov, Nicholas Stoller a Doug Sweetland. Bociany nosia deti… alebo aspoň nosievali. Teraz doručujú balíčky celosvetového obchodného internetového giganta. Najlepší doručovateľ spoločnosti, bocian Junior, má byť čoskoro povýšený. Omylom však aktivuje stroj na výrobu detí, ktorý bez akejkoľvek autorizácie vytvorí rozkošné dievčatko. Junior a jeho kamarátka Tulip, jediný človek na Bocianej hore sa zúfalo snažia doručiť svoje prvé dieťa skôr, ako sa o aktivácii stroja dozvie šéf. Čaká ich divoká a objavná cesta, ktorá by mohla pomôcť k úplnosti nejednej rodine a vrátiť bocianom na celom svete ich pôvodné poslanie. V origináli postavičkám svoje hlasy prepožičali Andy Samberg, Jennifer Aniston, Ty Burrell, Kelsey Grammer, Katie Crown, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Danny Trejo. U nás sa film premieta v slovenskom dabingu, v ktorom budeme počuť Vladimíra Kobielského, Dominiku Žiaranovú, Petra Rúfusa, Martina Kaprálika, Pavla Topoľského, René Jankovič, či Dušana Szabó.

Projekt 100 tento týždeň do kín uvádza víťaza Ceny Lux Európskeho parlamentu 2015 a oscarovského nominanta na najlepší cudzojazyčný film Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüven. Film je príbehom emancipácie so silnou ženskou výpoveďou o súčasnom Turecku. Dedina na severe Turecka, začiatok leta. Lale a jej štyri dospievajúce sestry sa po ceste do školy hrajú s miestnymi chlapcami. Po dedine začnú kolovať správy o domnelých nemravnostiach a nevinná hra rýchlo prerastie do škandálu s nečakanými následkami. Tradične zmýšľajúca babička a strýko premenia ich dom na väzenie, školu nahradia lekcie domácich prác a varenia, rodina začína dohovárať sobáše. Päť sestier spojených túžbou po slobode sa rozhodne vzoprieť útlaku a rozbiť okovy konzervatívnej spoločnosti, ktorá ich zväzuje. V hlavných úlohách V hlavných úlohách Günes Nezihe Sensoy, Doğa Zeynep Doğuslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Iladya Akdogan, Nihal G. Koldas, Ayberk Pekcan, či Burak Yigit.

Ďalší film, ktorý dnes prichádza do kín je novinka od režiséra Woodyho Allena, Café Society. Bobby pochádza z Bronxu. Žije so stále sa hašteriacimi rodičmi a bratom Benom, ktorý ako čistokrvný amorálny gangster zastáva názor, že každý problém sa dá vyriešiť hrubou silou. Bobbymu je jasné, že potrebuje zmeniť prostredie. Odlieta do Hollywoodu, kde začne pracovať ako poslíček pre strýka Phila, ktorý je dôležitým agentom filmových hviezd. Vstupuje do sveta opojných večierkov, plných celebrít, modeliek, playboyov, producentov,  politikov a zblízka spoznáva prostredie bohémskej Café Society. Na prvý pohľad sa však zamiluje do strýkovej asistentky Vonnie. Problém je, že Vonnie má vážny vzťah, takže Bobby sa musí uspokojiť len s kamarátstvom. Ale nič netrvá večne, Vonnie sa s priateľom rozíde a veľmi rýchlo opätuje Bobbyho city. Jeho ponuku k svadbe však odmieta. Nešťastný Bobby sa vráti do New Yorku, kde začne pracovať s bratom Benom, ktorý si otvoril nočný klub. Z Bobbyho sa stáva veľmi schopný impresário a z klubu Les Tropiques jeden z najvyhľadávanejších v meste. Napriek tomu, že Bobby stále miluje Vonnie, zblíži sa s Veronikou, okúzľujúcou dámou z vyššej spoločnosti. Svadba. Veronikine tehotenstvo. Bobbyho život sa zdá byť šťastný. Ale len do toho večera, kedy do dverí Les Tropiques vstúpi Vonnie... Ako klasické "allenovky", je aj novinka Café Society z prostredia americkej smotánky. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. Vtipný a často krát aj dojímavý film berie diváka do plyšových hollywoodskych sídel, jagavých newyorských podnikov, priamo do centra škandálov, a tajomstiev najvyššej spoločnosti. Hlavné úlohy si vo filme zahrali Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively, Sheryl Lee, Todd Weeks, Paul Schackman, Jodi Carlisle, Richard Portnow, Jeannie Berlin, Ken Stott, či Corey Stoll.

Z pomedzi množstva zahraničných filmov tu máme aj jeden od našich českých susedov. Režisér Vladimír Michálek natočil letnú komédiu Prázdniny v Provence. Leto nekončí, zábava pokračuje. Vojta Kotek, Jakub Prachař a Kryštof Hádek sa po zimnej komédii Padesátka vracajú na plátna kín s letnou atmosférou prevoňanou provensálskou levanduľou. Režisér Michálek ich obsadil do postáv troch kamarátov a členov hudobnej skupiny, ktorí utečú pred svojou manažérkou až do slnečného Francúzska a ubytujú sa u tety jedného z nich. Trochu sa pofľakujú, hojne si užívajú a tiež stretnú krásnu a sympatickú dievčinu, ktorá dokáže zlomiť srdce. Každý z veľkej trojice kamošov je iný a všetci spoločne permanentne lietajú vo viac či menej šialených situáciách. Zarytý hulič marihuany, hláškujúci filozof a nesmelý basák robia všetko vo väčšom než malom množstve. Okrem spomínanej trojice hercov si vo filme zahrali aj Igor Bareš, Jana Krausová, Eva Leimbergerová, Jaromír Nosek, Jan Novotný, Denisa Pfauserová, Chantal Poullain, či Anna Stropnická.

Posledný film, ktorý prichádza dnes do našich kín ponúkne fascinujúco podmanivú ilúziu krásy vo filme Neon Demon dánskeho režiséra Nicolasa Winding Refna. Jesse je mladá, krásna a má onú tajomnú esenciu, ktorá ju vyčleňuje zo zástupu dokonalých krások uchádzajúcich sa o svojich pár rokov slávy na módnych mólach v Los Angeles. „Kto by chcel skysnuté mlieko, keď môže mať čerstvé mäso“, poznamená na jej adresu jedna zo závistlivých kolegýň, ktoré ju sprevádzajú po márnivých zákutiach fashion sveta. Neónový pulz večierkov a sektárska atmosféra fotografických seáns začínajú mladé dievča natoľko pohlcovať, že prehliada varovné signály – prostredie plné odleskov a luxusného pozlátka totiž ukrýva zlo, ktoré sprevádza kult krásy od pradávna. Pre naivnú Jesse v ríši divov už ale môže byť neskoro. Zatiaľ čo prežíva svoj neónový sen, v diaľke sa prebúdzajú prízraky vrážd, nekrofílie a kanibalizmu. Farboslepý dánsky provokatér Nicolas Winding Refn vyzýva diváka, aby s ním vstúpil do pestrofarebného prázdna, ktoré požiera pôvab a nevinnosť. Horor o kráse a ničote i o kráse ničoty – Neon Demon vťahuje diváka do zvodnej čiernej diery módneho priemyslu i Mesta anjelov. Ako hovorí samotný režisér filmu: „Krása nie je všetko, krása je to jediné.“ V hlavných úlohách Christina Hendricks, Keanu Reeves, Jena Malone, Elle Fanning, Abbey Lee, či Desmond Harrington.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/BontonFilm/ASFK/ContinentalFilm/MagicBox/ForumFilm

Súvisiace články