Titanic (1997)

12.11.2016|Jozef Rigo|

Bol obrovský a luxusný. Ľudia o ňom vo svojej pýche hovorili, že je nepotopiteľný. Keď vyplával Titanic na svoju prvú plavbu do vysnenej Ameriky, boli na jeho palube aj chudobný Jack (L. Di Caprio) a bohatá Rose (K. Winsletová). On vyhral lístok v pokri, ona mala prenajatý jeden z najluxusnejších apartmánov. Prežili spolu najkrajšie chvíle života a sľúbili si, že sa už nikdy nerozídu - až do osudnej noci, keď pýcha ľudstva narazila v Severnom mori do ľadovca, ktorý Titanic poslal neúprosne ku dnu. Všetko by bolo fajn, keby to nebolo práve na Titanicu a keby im nebol v pätách Rosin odmietnutý snúbenec Caledon (Billy Zane). Krásna romantika sa zmenila na tragický boj o záchranu. Koľko im zostáva? Dve, možno tri...

Vznik:

Téma Titanic nebola v kinematografii ničím novým. Niekoľkokrát sa dostala na plátna v hranej podobe a pre malé obrazovky vznikli desiatky dokumentov a publicistických programov o námornej doprave. Nový projekt Titanic za nehoráznych 100 miliónov dolárov pod vedením Jamesa Camerona, režiséra kasových trhákov Terminátor 1 a 2, Pravdivé lži alebo Votrelci. Písal sa rok 1995. Pôvodný rozpočet Titanicu bol síce obrovský, ale pre Camerona bol skôr umiernený. Režisér nakrúcal dvojku Terminátora za 90 miliónov, ale to bolo v roku 1991, kedy na najväčšie hity s hviezdou v hlavnej úlohe stačilo 60 miliónov. Cameron vždy potreboval o niečo viac. Pravdivé lži v roku 1994 stáli 140 miliónov dolárov a každý si myslel, že viac už film stáť proste nemôže. Titanic bol pre producentov od začiatku nočnou morou. Cameron obsadil do hlavných úloh mladých hercov. Kate Winsletovú poznali hlavne anglickí diváci a to vďaka kostýmovým historickým filmov. O Leonardovi Di Capriovi sa tvrdilo, že je vychádzajúca hviezda. Mal za sebou hit Rómeo a Júlia a nomináciu na Oscara za mentálne retardovaného mladíka v nezávislom filme Čo žerie Gilberta Grapea. To režisérovi stačilo. Pozval ho na casting, dal mu do ruky scenár a mladučký herec zahral na prvýkrát bez problémov emotívne vypätú scénku.

Film Titanic (1997)

Štúdio dalo filmárom k dispozícii všetko, čo chceli. Kúpili 40 akrov pôdy v Mexiku a tam postavili nové štúdio s gigantickou nádržou, ktorá umožnila kotviť obrí model Titanicu v polohe, aby kameraman mohol bez problémov krúžiť okolo lodi v uhle do 270 stupňov a pritom to neustále vyzeralo, že je loď na otvorenom mori. Cameron nechal Titanic postaviť znovu priamo pod dohľadom firmy, ktorá vybavovala interiéry pre pôvodnú loď. Nechal Titanic plávať po mori. Nechal ho potopiť. Prekročil rozpočet o sto percent a štúdio Twentieth Century Fox by najradšej potopilo jeho! Nakrúcanie sa predĺžilo a v Hollywoode sa skloňovalo meno Cameron vo všetkých pádoch a ani jeden nebol myslený pozitívne. Cameronovo jediné šťastie bolo meno Bill Mechanic – predseda správnej rady Foxovcov, ktorý odišiel od Disneyho s tým, že chce robiť dobré filmy. Pozval všetkých producentov zo svojho štúdia, kde sa objavil aj Cameron. Tak sa vzdal dobrovoľne svojho 5 miliónového honoráru za réžiu a nechal len honorár za scenár, ktorý stál tiež 5 miliónov dolárov. Cameron mal v zmluve veľa zaujímavých klauzúl. Mohol natočiť presne to, čo chcel. Nuž Titanic je proste film pre každého. Je tam všetko – dokonalá výprava, emotívna hudba, herci, ktorí sa držia predpísaného scenára a sú sympatickí – v tom čase neokukaní, skvelé triky, šťavnaté potápanie ohromného parníka. Divák nemravník si ale veľmi neužije. Zato technickí fanúšikovia si môžu vychutnať zábery zo strojovne. Stalo sa niečo, čo nikto nečakal. Titanic sa s celkovými nákladmi vyšplhal na neskutočných 350 miliónov dolárov, z ktorých 200 miliónov padlo na nakrúcanie a 150 miliónov na agresívnu reklamu. Film zarobil dokopy 3 miliardy dolárov a stal sa najúspešnejším filmom všetkých dôb. A Cameron sám seba pri udeľovaní Oscarov označil za kráľa sveta. Film získal 14 nominácií na Oscara a získal ich nakoniec 11 Oscarov. To je spoločne s Ben Hurom a Pánom prsteňov: Návrat kráľa dosiaľ rekord v histórii udeľovania cien. Titanic je proste dokonalý film. Najlepšie sa o Titanicu vyjadril Arnold Schwarzenegger – „Poznám Jamesa Camerona. Robili sme spolu Terminátora 2, ale to bolo v jeho ranom, viac menej komornom období.“ Pri prednáške na kalifornskej univerzite Cameron vyprával študentom, ako svojím dospievajúcim deťom pustil v roku 2010 film Titanic. Jeho dcéra sa po stretnutí lode s ľadovcom pozrela na hodinky a povedala: „Tati, ako dlho, že to trvá?“

Film Titanic (1997)

Zaujímavosti:

  • Honorár Leonarda Di Capria za úlohu Jacka bol 2,5 milióna dolárov a Kate Winsletová za rolu Rose 2 milióny dolárov.
  • Scéna, v ktorej Jack (Leonardo DiCaprio) hovorí Rose (Kate Winsletová), že ak skočí do vody, skočí za ňou a bude to zlé, je presná kópia úvodnej scény z filmu Mildred Pierce (1945).
  • Automobil, ktorým prišla Rose (Kate Winslet) do prístavu, bol Renault Enclosed Limousine z roku 1912.
  • Deň pred zrážkou s ľadovcom sa mala konať skúška rýchlosti spúšťania záchranných člnov na Titanicu. Zrušili ju. Titanic je jediným zaoceánskym parníkom, ktorý sa kedy potopil po zrážke s ľadovcom.
  • Na lodi oslavovalo medové týždne až 13 párov.
  • Žiaden z 30 strojníkov sa nezachránil. Všetci zostali na svojich pozíciách, aby udržali chod lode, a ostatní tak mali šancu Titanic opustiť.
  • Ľadovec, ktorý bol Titanicu osudný, sa po hladine plavil takmer dvetisíc rokov.
  • V roku 1996 medzinárodný tím potápačov zistil, že Titanic mal len úzke trhliny na boku o celkovej miere necelých 2 metre štvorcových, čiže diera do Titanicu nebola väčšia ako obyčajné dvere.
  • Pri scénach, v ktorých zatopí ľadová vlna izby Titanicu, sa museli herci extrémne sústrediť, pretože sa mohli nakrúcať len raz. Väčšina kulís a vybavení sa s vodou skutočne zničila.
  • Keď sa Gloria Stuartová dozvedela, že postava mladej Rose je už obsadená, požiadala Jamesa Camerona , aby sa mohla s Kate Winsletovou okamžite stretnúť, aby odpozorovala jej tón hlasu, gestikuláciu, mimiku a celkový prejav. Sama vravela: „Ona nemala hrať mňa, to ja som mala hrať ju a chcela som, aby to bolo dobré.“
  • Produkcia filmu vyšla viac než stavba skutočnej lodi Titanic.
  • 14 rokov pred katastrofou napísal istý spisovateľ Harrison Fisher príbeh o lodi zo železa, ktorá hneď pri prvej plavbe narazí do ľadovca a zomrie 1 500 ľudí.
  • V scéne, keď sa už Titanic potápa, loď je nahnutá a pán Bruce (Victor Garber) stojí pri krbe, sú na krbe vidieť hodiny a pohárik, ktorá vzápätí padá. Aby to vyzeralo, že je loď nahnutá, kamera natáčala v šikmej polohe a v poháriku bola želatína, ktorá držala požadovanú formu.
  • Režisér James Cameron bol jedným z posledných, ktorí mohli vrak Titanicu vidieť, dnes je už potopená loď pod ochranou UNESCA.
  • V scéne, kde sa voda valí chodbami Titanicu, bol použitý miniatúrny model.
  • Jack Dawson na lodi naozaj bol. Bol na lodi zamestnaný a na lodi tiež zomrel.
  • Všetky sesterské lode Titanicu sa mali volať podľa troch rás z gréckej mytológie - Olympovia, Titáni a Giganti. Gigantic bol však po potopení Titanicu premenovaný na Britannic.
  • Titanic bol dlhý 269 metrov, široký 28 metrov a vysoký 53 metrov.
  • Dnes už z účastníkov katastrofy nežije nikto. Poslednou žijúcou osobou bola Milvina Deanová, ktorá zomrela 31. mája 2009 a na Titanicu cestovala ako 1 mesačné dojča.
  • Violet Constance Jessopová bola britská lodná stevardka, ktorá prežila nielen haváriu Titanicu, ale aj havárie oboch sesterských lodí Olympicu a Britannicu.
  • Film trvá 3 hodiny a 14 minút. Presne toľko trvalo aj potopenie lode.
  • James Cameron ako režisér strávil viacej času v ponorke ako na súši.
  • Leonardo Di Caprio a Kate Winsletová sa od dôb nakrúcania filmu stali veľmi dobrými priateľmi. Kate Winsletová to niekoľkokrát dokázala pri emotívnych ďakovných slovách pri rôznych ceremoniálov.
  • Titanic je iba druhým filmom v histórii samostatného Slovenska, ktorému sa do kín podarilo prilákať viac ako pol milióna divákov. Celkovo si ho v slovenských kinách pozrelo 540,949 ľudí.
  • Pri príležitosti premiéry 3D verzie sa hlavní protagonisti opäť stretli pred filmovými plátnami a obaja priznali, že sa na svoj prelomový film dívajú neradi. Vidia na sebe totiž množstvo hereckých neduhov, ktoré rokmi zmizli. Spomínajú s nostalgiou na nakrúcanie, no hotový film pozerať vraj nedokážu.
  • V kuloároch sa povrávalo, že režisér nechcel hercov z vody púšťať na toaletu. To však Cameron popieral a tvrdil, že na pľaci panoval zákaz močenia do nádrže s vodou, ktorý však podľa neho aj tak všetci porušovali.
  • Obrovská vodná nádrž, v ktorej Titanic vznikal, bola naplnená vodou o teplote 27 stupňov Celzia. Dokonca aj mrazivé záverečné scény, kedy Jack (Leonardo DiCaprio) a Rose (Kate Winslet) mrznú v ľadovom oceáne, sa nakrúcali vo vode s bazénovou teplotou a para, ktorá im vychádzala z úst, bola dorobená postprodukčne.
  • Kritici napočítali vo filme 198 chýb.
  • V scéne, kde Rose (Kate Winslet) pľuje na Cala (Billy Zane), bola použitá vazelína.
  • Pre herca Davida Warnera nešlo o prvú plavbu na filmovej plavbe tejto nepotopiteľnej lodi. Hlavnú rolu mu ponúkol režisér William Hale vo filme S.O.S Titanic (1979).
  • Jedna z najvýraznejších vedľajších postáv je matróna Molly Brownová (Kathy Batesová). Svojrázna žena sa však nikdy nevolala ako Molly. Volali ju Meggie, oficiálne sa volala Margareth a s menom Molly ju spojili až americkí novinári, ktorí o stroskotaní Titanicu písali.
  • V scéne, keď Jack (Leonardo DiCaprio) ukazuje svoj skicár, je vidieť jeden z obrazov, na ktorom je mladý muž s rukami, ktoré zvierajú ruky mladej dievčiny. Táto skica je presnou kópiou fotografie známej umelkyne Sally Mannovej. Cameron sa autorky neopýtal a po premiére došlo k sporu. Nakoniec sa obaja umelci dohodli na mimosúdnom riešení tesne pred vyhlásením Oscarov.
  • James Cameron zistil až v roku 2012, že svetlice na Titanicu mali rôzne farby. Vo filme však použil len biele.
  • Leonardo Di Caprio a Kate Winsletová stvárnili okrem tohto filmu osudových partnerov tiež vo filme Núdzový východ (2008).
  • Kabát, ktorý mala na sebe Rose (Kate Winslet) vo chvíli, keď sa loď potápala, mal dvakrát väčšiu veľkosť ako jej ostatné oblečenie. Jeho veľkosť mala podtrhnúť zraniteľnosť postavy.
  • Počas nakrúcania mal so sebou Leonardo Di Caprio chameleóna, svojho domáceho miláčika. Prešiel ho kamión, avšak Leovi sa ho podarilo zachrániť a chameleón prežil.
  • Vo chvíli, keď Kate Winsletová zistila, že bude musieť byť pri nakrúcaní pred Leonardom Di Capriom nahá, rozhodla sa prelomiť ľady tým, že mu pri ich prvom stretnutí ukáže prsia.
  • Rola kapitána Smitha bola ponúknutá Robertovi De Nirovi, ale ten ju odmietol, pretože v tom čase práve trpel črevnými problémami.
  • Väčšina kaskadérov v miestnosti s motormi boli len 150 centimetrov vysokí ľudia, aby miestnosť vyzerala, čo najväčšia.
  • Väčšina dekorácií pre nakrúcanie vyrobila alebo aspoň ich výrobu konzultovala spoločnosť White Star Line, ktorá pôvodne vytvárala dekorácie pre skutočný Titanic.
  • Film získal 4 Zlaté glóbusy a to v kategóriách najlepšia dráma, najlepšia réžia, najlepšia hudba a najlepšia filmová pieseň.
  • Rob Lowe bol zvažovaný do roly Caledona Hockleyho. Toho si nakoniec zahral Billy Zane.
  • Herečka Gloria Stuartová (stará Rose) bola jediným členom štábu, ktorý žil v dobe nehody Titanicu. V čase nakrúcania mala 87 rokov.
  • V Titanicu si zahral aj tím českých kaskadérov. Jedným z nich je Martin Hub, ktorého môžeme vidieť v scéne, keď sa snaží zachrániť dieťa pred valiacim sa náporom vody.
  • Kate Winsletová (Rose) bola jedna z mála, kto odmietal nosiť pod šaty neoprén. Natáčanie prebiehalo v ľadovej vode vo vybudovanej nádrži. Kvôli tomu dostala zápal pľúc. Neskôr prehlásila, že s režisérom Jamesom Cameronom už nikdy viac natáčať nebude.
  • Kate Winsletová a Gloria Stuartová sa stali prvým párom herečiek, ktoré boli nominováné na Oscara za rovnakú rolu v rovnakom filme.
  • Christian Bale mal hrať Jacka, lenže režisér Cameron nechcel, aby obe hlavné postavy hrali Angličania.
  • Starenka Rose rozpráva, že z vody vytiahli šesť živých ľudí, ale v skutočnosti vo vode prežilo 32 ľudí.
  • Meno Jack Dawson si režisér James Cameron vybral na cintoríne v Halifaxe, kde je pochovaných 309 obetí Titanicu. Po úspechu filmu začali na cintorín prúdiť davy ľudí k hrobom, ktorý mal s filmom spoločné iba meno.
  • Kate Winsletová sa do svojej úlohy už na prvý pohľad neuveriteľne vžila a pre získanie roly urobila všetko. Porazila tak svoje rivalky Gwyneth Paltrowovú aj Claire Danesovú. Film z oboch hercov vytvoril hviezdy.
  • James Cameron si na filme dal veľmi záležať. Dokonca aj do úloh si vyberal hercov podobných skutočným osobám, ktoré sa na Titanicu plavili.
  • Na svoju prvú aj poslednú plavbu na trase Southampton - New York vyplával Titanic 10. apríla 1912. Na palube mal 1307 pasažierov, z toho 324 v prvej triede. Spoločne s posádkou bolo na palube približne 2200 ľudí.
  • Prvé filmové spracovanie katastrofy (ešte v podobe nemého filmu) sa objavilo už niekoľko mesiacov po katastrofe. V jednej z hlavných úloh sa dokonca objavila herečka, ktorá katastrofu prežila. Nasledovali ďalšie filmy: Atlantik (1929), Titanic (1943), Titanic (1953, Oscar za scenár), Night to Remember (1958),Skáza Titanicu (1958), S.O.S. Titanic (1979), Zdvihnutie Titanicu (1980), Titanica (94-minútový dokument so zábermi z vraku), Titanic (1996) a Titanic (1997, 11 Oscarov).
  • James Cameron na prevrátený Titanic zavesil tisíc komparzistov, okolo nich padalo sto kaskadérov. Túto scénu točil desaťkrát.
  • Keď sa loď rozlomí na dve časti, je na zadnej palube muž v bielom, ktorý popíja whisky. Tento muž v skutočnosti existoval. Bol to lodný kuchár, ktorý ukradol fľašu v kuchyni a popíjal whisky, aby mu bolo teplo a tým sa chránil pred ľadovou vodou.
  • Keď Titanic po zrážke s ľadovcom zastaví a pomaly sa potápa, môžeme si všimnúť, že sa naozaj natáčalo v obrovskom bazéne. Vodná hladina je pokojnejšia ako na kúpalisku.
  • Štúdio chcelo do hlavnej mužskej úlohy obsadiť Matthewa McConaugheyho, ale Cameron trval na DiCapriovi. Uvažovalo sa dokonca aj o Macaulayovi Culkinovi
  • V rámci úspor nechal Cameron postaviť len pravobok lode. Titanic v prístave kotvil na ľavom boku, takže zábery museli byť digitálne prevrátené (len si všimnite, koľko z paluby máva ľavou rukou). Aby to bolo možné, museli všetky nápisy, loga a cedule vyrobiť zrkadlovo obrátene.
  • James Cameron sa rozhodol zúčastniť natáčania podmorských záberov skutočného Titanicu. Strávil tak s loďou viac času než pôvodní pasažieri.
  • Po skončení filmovania bola obria maketa Titanicu predaná do šrotu.
  • Gloria Stuartová mala v čase natáčania 86 rokov a prostredníctvom make-upu zostarla o ďalších pätnásť rokov.
  • Film s najväčším počtom nominácií na Oscara, ktorý nevyhral v žiadnej hereckej kategórii.
  • Postava Rose bola napísaná podľa Beatrice Woodovej, ktorá zomrela v Kalifornii v roku 1998 vo veku 105 rokov .

Titanic (USA, 1997)

Režia: J. Cameron, kamera: R. Carpenter, hudba: J. Horner, strih: C. Buff, J. Cameron, R. A. Harris, hrajú: Leonardo Di Caprio, Kate Winsletová, Billy Zane, Kathy Batesová, Frances Fischerová, Gloria Stuartová, Bill Paxton, Bernard Hill.

Ocenenia:

Oscar za najlepší film, réžiu, hudbu, kameru, výpravu a dekorácie, kostýmy, zvuk, strih, pieseň (My Heart Will Go On), vizuálne efekty, strih zvukových efektov, nominácie na Oscara – najlepší ženský herecký výkon v hlavnej (Kate Winsletová) a vo vedľajšej úlohe (Gloria Stuartová).

  Foto © Paramount Pictures

Súvisiace články

Titanic

Titanic

Oscarová noc roku 1998 sa niesla v znamení obrovského triumfu Jamesa Camerona, režiséra filmu Titanic. Jeho film získal dokopy 11 zlatých...