Filmové premiéry v slovenských kinách na 31. týždeň (3.8.-10.8.2017)

3.8.2017|Ivet Kollárová|

Prvý augustový týždeň nás odzbrojil neutíchajúcim horkom. Bojovať proti nemu sa dá buď výletom k vode, alebo, čo odporúčajú najmä filmoví fajnšmejkri, návštevou kina. V príjemne chladivom prostredí sa dajú vychutnať rôznorodé filmové skvosty doplnené o tri nové, ktoré vstupujú dnes do našich kín.

Odzbrojujúci bude aj prvý nový film v kinách v réžii Davida Leitcha, Atomic Blonde. Držiteľka Oscara Charlize Theron exceluje v hlavnej úlohe akčného letného hitu, v ktorom je špičková agentka britskej tajnej spravodajskej služby vyslaná do mesta, v ktorom už tiká časovaná nálož blížiacej sa revolúcie a dvojití agenti a zradcovia majú plné ruky práce. 
Agentka Lorraine Broughtonová je dokonalá agentka – zmyselná, divoká a schopná čohokoľvek. Neváha použiť všetky svoje strelné, ale i ženské zbrane, aby prežila aj na tých najnebezpečnejších misiách. Tá posledná má konečnú zastávku v Berlíne, odkiaľ má priniesť prísne tajnú správu o situácii v destabilizovanom meste. Spojí svoje sily s druhou vyslanou spojkou Percivalom a spolu rozohrajú vysokú hru špiónov. Okrem Charlize si vo filme zahrali aj Sofia Boutella, James McAvoy, John Goodman, Bill Skarsgård, Toby Jones, Eddie Marsan, Daniel Bernhardt, či James Faulkner.

Dnes do našej kinodistribúcie vstupuje veľmi nádejný slovenský film, ktorý si z MFF Karlovy Vary odniesol cenu za najlepšiu réžiu, Čiara režiséra Petra Bebjaka. Adam Krajňák je otcom rodiny a hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cez slovensko-ukrajinskú hranicu cigarety. V kruh svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Babjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami thrilleru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy... V hlavných úlohách Emília Vašáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Andy Hryc, Eugen Libezňuk, Filip Kaňkovský, Milan Mikulčík, či Kristína Kanátová.

Fanúšikov klubového filmu poteší poľská, životopisná snímka režiséra Jana P. Matuszynskeho, Posledná rodina (Ostatnia rodzina). Maliar Zdzisław Beksiński trávi svoje dni medzi štyrmi stenami varšavského bytu, obklopený len svojou rodinou. Navzdory socialistickej šedi okolia je jeho vnútorný svet plný surreálnych vízií, farieb, vášne a perverzných fantázií. Píše sa rok 1977 a život rodiny sa točí okolo syna, neurotického Tomka, ktorý sa práve odsťahoval do domu oproti. Neustály boj s vnútornými démonmi mu znemožňuje normálne žiť, ponára sa však do sveta hudby a filmu a navzdory svojmu hendikepu sa stáva priekopníkom západnej popkultúry v Poľsku. Vo filme hrajú Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna, Andrzej Chyra, či Zofia Perczynska.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články