Bez lásky, Vražda v Orient exprese, či Obchod na korze medzi šesticou nových filmov v kinách

9.11.2017|Ivet Kollárová|
Bez lásky, Vražda v Orient exprese, či Obchod na korze medzi šesticou nových filmov v kinách

Do druhého novembrového týždňa vstupujeme so šiestimi novými filmami, ktoré od dnes spestria program našich kín. Ponuka je skutočne výnimočná, dominuje európska produkcia a až tri snímky sú českej, či slovenskej produkcie, príp. kombináciou :) Highlightom týždňa je dlho očakávaný remake jedného z najznámejších diel spisovateľky Agathy Christie, Vražda v Orient exprese.

Od dnes sa rovnako v hlavnom meste začína 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý potrvá do 16. novembra a divákom ponúkne bohatý program zostavený z filmov ocenených na významných medzinárodných festivaloch, či diel známych režisérov a debutantov. Festival bude prebiehať v bratislavských mestských kinách Lumiére, Mladosť, Nostalgia, či v Gorila.sk Urban Space, a v troch nových kinách: Kino MIER Modra, Kino Mier Senec a Kino Záhoran Malacky. Viac o programe sa dočítate v článkoch venovaných 19. ročníku MFF Bratislava, či priamo na stránke festivalu www.bratislavaiff.sk

Prejdime späť do našich kín. Bratia Joel a Ethan Coenovci nie sú filmovým fanúšikom neznámi, okrem réžie vedie vcelku dobre písať aj scenáre. Inšpirovaní skutočnými udalosťami napísali scenár k filmu, čiernej komédii Suburbicon: Temné predmestie (Suburbicon) a réžiu zverili do rúk Georga Clooneyho. Príbeh filmu sa odohráva v pokojnej, preslnenej atmosfére stredoamerického mestečka, s názvom Suburbicon. Život tejto idylickej spoločnosti naruší terorizovanie afroamerickej rodiny, ktorá sa do mesta prisťahovala len pred nedávnom. Rodina je neprávom obvinená zo smrti jednej z obyvateliek Suburbiconu. Paralelne sa tiež pred divákom začína odohrávať príbeh navonok usporiadanej rodiny Lodgeovcov. Ich dokonalý život je v skutočnosti plný násilia, chamtivosti a klamstiev. A pokým sa všeobecná nenávisť obyvateľov mestečka sústreďuje na nových obyvateľov, nikto si nevšíma skutočný zločin odohrávajúci sa v dome oproti. Film ohúri aj hviezdnym obsadením s Mattom Damonom, Julianne Moore, Oscarom Isaacom, Glennom Fleshlerom, Noahom Jupe, Megan Ferguson, Michaelom D. Cohenom, či Stevom Monroem.

Dnes do kín vstupuje aj dlho očakávaný film adaptovaný z najznámejšej detektívky Agathy Christie a v réžii Kennetha Branagha, Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express). Každý je podozrivý. To, čo začína ako luxusná jazda vlakom z Istanbulu do Londýna, sa rýchlo premení na jeden z najnapínavejších a najzáhadnejších detektívnych príbehov, aký bol kedy vyrozprávaný. Predloha Agathy Christie opisuje osudy trinástich pasažierov uviaznutých v luxusnom vlaku Orient exprese kdesi v snehových závejoch na Balkáne. V okamihu, keď vo vlaku dôjde k záhadnej vražde amerického obchodníka, každý z nich sa stáva podozrivým. Vo vlaku našťastie nechýba jeden neobyčajný Belgičan s veľkými fúzami a dokonale pracujúcimi šedými mozgovými bunkami. A práve tento najslávnejší detektív na svete, Hercule Poirot, musí pretekať s časom, aby vyriešil smrtiacu hádanku skôr, než neznámy vrah znovu udrie. Režisér Kenneth Branagh privádza na plátna kín hviezdnu posádku legendárneho vlaku. V úlohách obete a možných vrahov sa totiž predstaví Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michele Pfeiffer, Daisy Ridley, Sergej Polunin a mnohí ďalší podozriví. Kenneth Branagh sa ujal nie len réžie, ale aj hlavnej úlohy detektíva, ktorý je okrem svojich dedukčných schopností známy aj vďaka svojim pestovaným fúzom. „Agatha Christie Poirotove fúzy opisuje ako obrovské a také sme sa ich rozhodli urobiť. Slúžia mu ako ochrana i ako provokácia, môže sa za nimi skrývať, keď sa mu ľudia vysmievajú, zosmiešňujú ho alebo ho ignorujú. Podceňujú ho a to mu uľahčuje detektívne pátranie. A súčasťou Poirotovho štýlu je tiež jeho neskrývané potešenie z vlastnej márnivosti. Ale ukáže sa, že spoločne s jeho prízvukom, jeho zvláštnymi spôsobmi, jeho záľubami, je to niečo, čo ľudí ukolíše. Pustia ho z hlavy a on potom môže hľadať a analyzovať pravdu oveľa rýchlejšie“ dodáva hlavný predstaviteľ. Okrem zmieňovaných hercov a herečiek sa vo filme objaví aj Michael Peña, Josh Gad, Leslie Odom Jr., či Tom Bateman.

Štyria mladí slovenskí režiséri - Slavomír Zrebný, Viliam Csino, Enrik Bistika, Jonáš Karásek - vytvorili ojedinelý filmový koncept postavený na poviedkových filmoch s osobitým rukopisom Dogg (Duet, Opus Dei, Grassvater a Game).
Poviedka DUET nás konfrontuje s aktuálnou hrozbou narastajúceho terorizmu. Violončelistka Elena sa po traumatickom zážitku vracia domov, tu sa však vytúženého pokoja nedočká. Režisér Slavomír Zrebný pristúpil k filmu estetikou minimalizmu. Dáva priestor náročnej téme sťahovania národov pomocou tichej introvertnej hry, v ktorej sa hudba stáva elementom, schopným preklenúť ľudské predsudky. DUET je nenátlakový, snaží sa o humanistický postoj, je zhovievavý, zbavený pátosu.
Dom starého otca je ideálnym miestom pre splodenie potomka. Hlavná hrdinka poviedky OPUS DEI oznamuje mužovi skvelú správu o prichádzajúcom potomkovi. Lenže idylka sa náhle zmení. Stačí malá nepozornosť, alebo skôr zvláštne okolnosti, ktoré zvrtnú dej opačným smerom - na desivú nočnú moru. Dom si nesie od II. svetovej vojny, od dôb Hlinkovej gardy, akési temné tajomstvo, je aktívny, nabitý negatívnou energiou od povaly až po pivnicu. Formálne ide OPUS DEI Viliama Csina priamočiaro po napätí a vizuálne silnom zobrazení neviditeľného zla.
Expresívny jazyk poviedky GRASSVATER vás privedie do prostredia, ktoré sa vám nebude páčiť. Drogová mafia v rukách šamana hnusu a intríg, cirkevný hodnostár, ktorý sa neštíti ochutnať čokoľvek, čo táto civilizácia ponúka, Boy Wonder v debate o živote s bezdomovcom Lacim, raper Zverina ako starostlivý strážca marihuanového poľa na Filipínach. Vaše konvenčné očakávania budú nabúrané, o to sa postará film, obsadený samými nehercami. Enrik Bistika vytvoril vo filme GRASSVATER bizarný, miestami šokujúci vizuálny svet, v ktorom sa otec a syn majú radi naozaj svojským spôsobom. Východ, ktorý je v poviedke zobrazený, je plný iracionality a snových sekvencií. Východ je proste Východ.
Kde sú hranice reality? Kde začína show? Je ešte medzi nimi rozdiel? Pokiaľ sme ochotní zájsť v mene zábavy? Chcete, aby išlo o život? Nech sa páči. Vizuálne prepracovaný GAME Jonáša Karáska, v ktorom sa rozpráva neidentifikovateľným jazykom a pôsobí ako z podivuhodného multi-kulti sveta budúcnosti, sa nehrá s pocitmi. Formálny odkaz na svet videohier poteší všetkých milovníkov bláznivého rozprávania. GAME je obyčajný lov na človeka v priamom prenose. Marián Mitaš bojuje o holý život a my sa na to pozeráme. Pretože ako povedal Kurt Vonnegut: „Ak zomrieš hrôzostrašnou smrťou v televízii, neumrieš zbytočne. Pobavíš nás.“ V týchto poviedkových filmoch si zahrali Monika Hilmerová, Peter Oszlík, Judit Bárdos, Laci, Tibor Kišš, Zverina, Boy Wonder, Majo Mitaš, či Olívia Csiky-Trnka

Dnes do našej oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj novinka ruského režiséra Andreya Zvyagintseva, Bez lásky (Neľubov). Žeňa a Boris prechádzajú bolestným rozvodom. Spolu ich drží už len posledný problém, predaj bytu, inak si obidvaja zariadili nový život po svojom. Žeňa si našla staršieho bohatého muža, Boris čaká dieťa s kolegyňou z práce. Ich dvanásťročný syn Aljoša je im skôr na obtiaž. Ani jeden z nich o neho nestojí, akoby im pripomínal vlastné zlyhanie. Neprejavujú mu náklonnosť, zdá sa, že toho nie sú ani schopní. Všetko sa zmení v tom momente, keď Aljoša zmizne. Náhly pocit prázdnoty doženie oboch rodičov k pátraniu nielen po vlastnom synovi, ale aj po koreňoch vlastného emocionálneho chladu. Andrej Zvjagincev prináša majstrovsky vystavanú drámu o ľuďoch, ktorí sú zamilovaní do vlastného odrazu v mobiloch, ale inak žijú v skľučujúcom svete odcudzenia a nepochopenia. Ruský filmár znovu obracia pozornosť k ruskej vyššej strednej triede, ktorá stála v centre jeho staršieho filmu Jelena. Snímka Bez lásky je však podstatne prenikavejším a sugestívnejším obrazom života v sebaklame. Zaujala aj na tohtoročnom MFF Cannes, odkiaľ si film odniesol Cenu poroty. V hlavných úlohách Marjana Spivak, Janina Hope, Aleksej Rozin, Matvej Novikov, Daria Pisareva, Marina Vasiljeva, Andris Keiss, Aleksej Fateev  

Ak by bol niekto zvedavý na fenomén youtuberov - tvorcov internetových videí s miliónovým publikom, český režisér Jiří Sádek o nich natočil celovečerný film s názvom Najsledovanejší. Zábava zažíva revolúciu, televízia je pre starých, ľudia narodení v tomto tisícročí sledujú sociálne siete, YouTube a jeho celebrity – youtuberov. Tí majú ohromujúcu sledovanosť a vplyv, firmy im ponúkajú lukratívne zmluvy, fanúšikovia prepadajú hystérii, rodičia panikária a nechápu. Na sociálnych sieťach majú státisíce fanúšikov. Celovečerný film Najsledovanejší konečne ukáže ich skutočný život a odhalí, kto naozaj sú. Shopaholic Nicol, Kovy, Pedro, sestry Nicole a Lucka z A Cup of Style, Gabrielle Hecl – šesť hviezd displejov sa odhalí v jedinečnom filme na plátnach kín. Prekvapenie čaká na fanúšikov, pretože youtuberi prezradia, čo ešte doteraz neprezradili. Prekvapenie čaká i na rodičov fanúšikov, pretože majú možnosť hviezdy svojich detí konečne spoznať. A možno potom už nebudú iba nechápavo krútiť hlavami. Jeden rok s youtubermi. Za tú dobu s nimi štáb navštívil dva kontinenty, štyri krajiny, natočil stovky hodín materiálu, nielen s hlavnými protagonistami, ale i s ich rodinami, priateľmi a fanúšikmi. Diváci sa tak môžu tešiť na unikátne zábery. „Sama som zvedavá, aké pocity vo mne vyvolá tento film. Zachytil jeden z mojich najťažších a tiež najzlomovejších rokov. Diváci uvidia, že náš život nie je stále iba ružový,“ hovorí Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol, ktorú na Instagrame sleduje viac než pol milióna fanúšikov. Mal to byť nezaujatý, úprimný pohľad na to, ako vyzerá takýto život,“ dodáva Kovy, ktorý napríklad v dokumente ukáže svojich rodičov. Všetci zúčastnení si tiež púšťajú štáb skutočne veľmi blízko. „Dovolil som filmovej kamere nahliadnuť do môjho súkromia tak, ako nenahliada ani moja osobná kamera,“ vysvetľuje otec dvoch detí, ktorý na scéne pôsobí pod prezývkou Pedro. „Konečne tak ľudia uvidia, že to nie je iba o tom, že si sadnem k počítaču a hrám hry.“ Pedro začal natáčať videá o počítačových hrách a ani ho nenapadlo, že sa z toho stane jeho práca. Shopaholic Nicol začínala po vysokej škole a natáčanie videí mala ako vedľajšiu činnosť. Dnes jej videá sledujú státisíce divákov. Gabriella Hecl študuje herecké konzervatórium a kvôli natáčaniu na YouTube sa stretáva s nesúhlasom svojho okolia. Kovy študuje a vo svojich videách sa vyjadruje k najrôznejším témam od zábavy až po politiku. Sestry Nicol a Lucka bloggujú a vloggujú pod spoločným menom A Cup of Style o móde, zdraví, životnom štýle a líčení.  

A chuťovka na záver. Dnes v rámci Projektu 100 do kín vstupuje aj remastrovaná verzia úspešného a Oscarom ovenčeného československého filmového klenotu, Obchod na korze v réžii Jána Kadára a Elmara Klosa. Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný príbeh jednoduchého stolára, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ Hlinkovej gardy, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi – čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Brtko svoje previnenie zastiera, uteká pred ním. Neodolal naivnej vidine zbohatnutia, ale chce zostať poctivým človekom. Je ním až do chvíle, kedy v opojnom záchvate strachu z fašistov aj zo svojho svedomia nakoniec spôsobí tragédiu. Vrcholné dielo úspešného režisérskeho tandemu prijal celý kultúrny svet s nadšením ako vzrušujúce etické posolstvo so strhujúcim umeleckým vyjadrením. Rozprávačská triezvosť a klasicky cítené realistické herectvo dokázali svoju podmanivosť vo vtedajšom príboji moderných vyjadrovacích foriem. Film, ktorý okrem iného osvetľuje temné obdobie našich národných dejín, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti. V hlavných úlohách Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý st., Adam Matejka, Ivan Palúch, František Zvarík, Martin Gregor, Mikuláš Ladižinský, Alojz Kramár, Eugen Senaj, či František Papp.

  Foto © Depositphotos/ASFK/BontonFilm/FilmEurope/ContinentalFilm/CinemArt/MagicBox

Súvisiace články