Mlčanie jahniat (1990)

27.11.2017|Jozef Rigo|

Mladá frekventantka kurzu FBI Clarice Starlingová dostáva prvú dôležitú úlohu vo svojej profesionálnej kariére. Jej nadriadený Crawford ju vzal do tímu, ktorý pátra po viacnásobnom vrahovi, ktorý unáša mladé ženy a doslova ich sťahuje z kože. Novinári ho príznačne nazvali Buffalo Bill.

Kľúč k jeho odhaleniu je v rukách ďalšieho vraha, bývalého psychiatra doktora Hannibala Lectera, mimoriadne inteligentného, ale psychopatického zločinca. Ten si odpykáva doživotný trest v psychiatrickom väzení, ktoré vedie dr. Chilton. Doktor Lecter si s Clarice pohráva ako mačka s myšou, ale postupne jej na základe vlastných skúseností vysvetľuje spôsob myslenia a motívy vraha - psychopata. Tým, že možné riešenie iba naznačuje, stavia Clarice pred množstvo problémov, ktoré musí prekonať už sama.

Čas na vyšetrovanie sa však nebezpečne kráti, pretože poslednej obeti Buffala Billa, Catherine, dcére senátorky Ruth Martinovej, hrozí skorá smrť. Tá sľúbila Lecterovi za pomoc miernejšie väzenie, ale počas prevozu sa podarí nebezpečnému kanibalovi ujsť...

Vznik:

Pre účinkovanie vo filme bol v branži oslovený takmer každý aspoň so známou tvárou, pretože pôvodne mali hrať Michelle Pfeifferová a Jeremy Irons, lenže odmietli. Ponuku nakoniec prijali herci Scott Glenn a už oscarová Jodie Fosterová, ktorí boli okamžite vyslaní do Quantica, kde dostali skrátený výcvik profesionálnych agentov.

Agentom FBI sa projekt veľmi páčil, pretože popisoval vtedajšiu modernú metódu vyšetrovania – podrobný profil páchateľa. Anthonyho Hopkinsa si režisér Demme vybral na základe jeho hereckého výkonu vo filme Sloní muž od Lyncha a ten bol novou úlohou mimoriadne potešený. Aj keď na plátne vyskytuje len 16 minút z celkového času a sú všetky jeho výstupy legendárne. Hopkins bol dobrý priateľ Richarda Burtona a inšpiroval sa filmom z roku 1984, kde Burton stvárnil postavu O´Briena. Hopkins vymyslel charakteristický rys svojej postavy, kedy saje vzduch a vydáva nepríjemný zvuk. Demme sa priznal, že ho to vždy strašne rozčuľovalo a Hopkins sa tomu len usmieval.

Film nakrúcal komediálny režisér Jonathan Demme, ktorý tu zinscenuje bravúrne dramatické scény. Používa pritom symboliku farieb. Príkladom je scéna, keď Dr. Chilton zostupuje s Clarice k celám. Idú po schodoch dolu, svetlo je čím ďalej, tým viac tlmené a to už na diváka začína pôsobiť. Keď sú dole u ciel, zastaví sa pod červenou žiarovkou (vo filme znamená červené násilie) a Chilton dramaticky rozpráva o tom, ako Lecter brutálne pohrýzal sestričku. Scéna prevozu na Memphis, úteku z väzenia a brilantne vedené rozhovory patria medzi klenoty žánru.

Za kamerou bol Tak Fujimoto, ktorý s Jonathanom Demmom niekoľkokrát spolupracoval. Väčšina hereckých záberov je snímaná vo veľkých detailoch, takže herci musia skvele ovládať mimiku. Kristi Zea nahradila väzenské mreže sklom, Demme bol nadšený, ale Fujimoto veľmi nie. Každý kameraman potvrdí, že nakrúcať s toľkými odrazmi je veľmi náročné a ani Fujimotovi sa niekoľkokrát nepodarilo zabrániť viditeľnej optickej chybe. Fujimotove zábery lesného behu alebo scény z pivnice sú však mimoriadne.

Film Mlčanie jahniat bol uvedený v januári 1991 a oneskoril sa oproti pôvodne plánovanej premiére. Spoločnosť Orion, ktorá ho vyrábala, vyhlásila tesne po premiére Mlčanie jahniat bankrot, pretože film s rozpočtom 20 miliónov dolárov sa nakoniec na celom svete zarobili neuveriteľných 275, 7 miliónov dolárov. V New York Times vyšla kladná recenzia, ktorá označila tomuto filmu za napínavý a vtipný thriller.

Roger Ebert sa naopak netají tým, že v okamžiku, keď sa objavil na plátne Anthony Hopkins, vycítil skutočnú prítomnosť zla. Udeľovanie Oscarov mám dodnes v živej pamäti. Moderátor večera Billy Crystal vtedy ceremoniál zahájil tým, že ho priviezli na javisko ako Lectera v maske a spútaného na vozíku a to ešte netušil, že film vyhrá všetky hlavné kategórie a stane sa jedným z najzásadnejších filmov svetovej kinematografie. Pre dosiaľ podceňovaný žáner horroru bolo jednoznačné znamenie, že sa žáner konečne etabloval medzi rešpektované. Po vyhlásení Oscarov sa stal masívnym hitom na nosičoch a producent Dino Di Laurentiis začal okamžite iniciovať pokračovaniu. Ďalšie diela, ktoré už nikomu inému k produkcii nezveril a vznikli Hannibal (2001),Červený drak (2002) a Hannibal: Zrodenie (2007).

Zaujímavosti:

  • Tanec Buffalo Billa nebol v scenári, ale len v knihe. Herec Ted Levine ho napriek tomu chcel použiť, pretože umocňuje zvrátenosť jeho charakteru.

  • Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) bol v roku 2003 zvolený Americkým Filmovým Inštitútom za najväčšieho zloducha filmovej histórie.

  • Jodie Fosterová (agentka Clarice) v rozhovore priznala, že počas nakrúcania sa Anthonymu Hopkinsovi (Lecter) vyhýbala, pretože bol vo svojej role, tak presvedčivý, že sa ho skutočne až bála. Dokonca spolu mimo spoločnej scény ani nekomunikovali.

  • Na filme spolupracovala aj americká FBI. Podľa niektorých správ bolo dôvodom ich spolupráce povzbudiť ženy, aby sa pridali do ich radov.

  • Aj dvadsať rokov od premiéry sa jednalo o jediný horor, ktorý vyhral Oscara za najlepší film.

  • Do úlohy Jacka Crawforda (Scott Glenn) boli zvažovaníMichael Keaton, Mickey Rourke a Kenneth Branagh.

  • Zámotky motýľa boli vyrobené z gumových medvedíkov a čokoládových cukríkov.

  • Scéna, v ktorej agentka Starlingová (Jodie Fosterová) rozpráva Lecterovi (Anthony Hopkins) o svojom desivom zážitku z detstva, mala byť pôvodne sprevádzaná flashbackom, natočeným v Montane. Keď však režisér Demme videl, ako skvelo obaja herci túto scénu zahrali, musel iba skonštatovať: „Tak do Montany sa teda nepôjde."

  • Ted Levine sa na svoju úlohu Buffalo Billa pripravoval v baroch pre transvestitov.

  • Brooke Smithová dostala za svoju úlohu Catherine Martin honorár 25 libier.

  • Herci John Hurt, Robert Duvall, Jeremy Irons, Jack Nicholson a Robert De Niro – títo mohli hrať Hannibala Lectera, ale odmietli. Nakoniec sa ju zhostil Anthony Hopkins.

  • Anthony Hopkins (dr. Lecter) popísal hlas, ktorým hovoril vo filme ako kombináciu hlasov Trumana Capoteho a Katharine Hepburnovej.

  • Postava Hannibala Lectera (A. Hopkins) bola inšpirovaná sériovým vrahom Albertom Fishom.

  • Agentka Clarice v jednom zábere otvára dvere s kľučkou na pravej strane. Hneď v nasledujúcom zábere sa dvere otvoria presne do opačnej strany.

  • Lišaj smrtihlav nežije len v Ázii, ale aj v Európe.

The Silence of the Lambs, USA 1990

Réžia: Jonathan Demme, kamera: Tak Fujimoto, strih: Criag McKay, scenár: Ted Tally podľa rovnomenného románu Thomasa Harrisa, hudba: Howard Shore, hrajú: Jodie Fosterová, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine, Brooke Smithová, Anthony Heald, Kasi Lemmons.

Ocenenia:

Oscar za najlepší film, réžiu, scenár, mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Anthony Hopkins), ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Jodie Fosterová), nominácie na Oscara – strih, zvuk, strieborný medveď za najlepšiu réžiu na MMF v Berlíne, nominácia na Zlatého medveda na MMF v Berlíne

  Foto © Universal / Youtube reprofoto

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...