Deadpool 2

18.5.2018|Martin Kubeš|

Ryan Reynolds sa mnoho rokov snažil priniesť na plátna kín svoj vysnívaný projekt, a to komiksovú adaptáciu Deadpoola. Niekoľko rokov sa mu to nedarilo, keďže si štúdio myslelo, že také niečo predsa nemôže uspieť. Nakoniec síce súhlasili, no i napriek tomu bol pre nich film skôr veľkým riskom, než vsadením na istotu. Nemožno sa tomu priveľmi čudovať, prístupnosť od osemnástich rokov je veľké riziko, do ktorého produkčné spoločnosti neradi vstupovali, najmä pri komiksových filmoch. Situácii určite nepomáhali ani katastrofálne ohlasy na stvárnenie tejto postavy vo filme X-Men Origins: Wolverine. Ako sa však v roku 2016 ukázalo, obavy neboli na mieste. Z Deadpoola sa stal okamžite obrovský hit, ktorý predčil azda aj tie najodvážnejšie prognózy. A tak bolo okamžite zrejmé, že sa populárny antihrdina od Marvelu objaví znova. 

Začnem trochu netradične, pretože sa hneď v úvode vrhnem na vec, ktorá mi trochu narúšala inak veľmi dobrý dojem z filmu. Tou je povedzme tridsať minút v úvode filmu, kedy sa preladí na mierne vážnejšiu nôtu. Nemôžem  povedať, že by som sa nudil, no od Deadpoola očakávam trochu niečo iné. Samozrejme, z dejového hľadiska to dáva zmysel, no samotný koncept tohto antihrdinu príliš veľké hranie sa na logiku nepotrebuje. Čo sa týka príbehu, v tomto smere ide o štandardne odvedenú prácu. Nebudem prezrádzať detaily, no príbeh funguje dobre, má vydarené momenty a určite sa v rámci žánru nemá za čo hanbiť. A to, keď sa nad tým zamyslíte, v rámci žánru nie je málo.

Fotogaléria Deadpool 2 (2017)Zobraziť fotogalériu »

S nástupom tímu X-Force na scénu sa však všetko mení a film poriadne naberie na obrátkach. Autori v tomto momente na diváka vytiahnu jednu z najlepších akčných scén filmu (naháňačka vojenského transportu) a dávajú v momente zabudnúť, že iba niekoľko minúť predtým sa akosi držali na uzde. Režisér filmu David Leitch hoci nepatrí medzi filmársku elitu, no akčné scény zvláda s prehľadom, čo dokáže mnohými skvelými momentami. Dozaista prekonáva svojho predchodcu Tima Millera, ktorý režíroval prvý diel, no ak by došlo na tretí diel, mohlo by sa siahnuť po režisérovi, ktorý zvláda viac, než odviesť kvalitnú remeselnú prácu.

Hnacím motorom celého filmu je pochopiteľne hlavná postava. Tú si opäť vychutnal Ryan Reynolds a je nádherne vidieť, ako si to užíva plnými dúškami. Na diváka sype jeden vtip za druhým, mieša ich s popkultúrnymi odkazmi, rôznymi narážkami, či pubertálnym komentovaním diania naokolo. Deadpoolovi však výborne sekundujú ďalšie postavy, pričom pozornosť si zaslúži najmä Cable, Domino, Peter, alebo i navrátivší Colossus. Čo sa postáv týka, autori perfektne dokázali využiť jednotlivé charaktery. Každý sa síce hrá na svojom „piesočku“ (Cable je drsný, Domino má jednoducho šťastie, Peter je Peter), no pri celkovom pohľade sa skvelo dopĺňajú. 

Počítať však musíte s tým, že sequel už logicky neprichádza s momentom prekvapenia, ako tomu bolo pred dvoma rokmi. Autori filmu hrali skrátka na istotu, no ja im to nemám za zlé. Deadpool je tu iba po druhý raz (nie, jeho prítomnosť v X-Men Origins: Wolverine nepočítam), a preto zatiaľ nemusí divákom dokazovať, že okrem neustáleho komentovania a porciovania nepriateľov má i niečo navyše. Je pravdou, že sme dostali po druhý raz v podstate to isté, no je dôležité poznamenať, že v lepšej forme.

Fotogaléria Deadpool 2 (2017)Zobraziť fotogalériu »

Aby som vás zbytočne nenaťahoval, Deadpool 2 je film určený tej istej cieľovej skupine, ako jeho predchodca. Ak sa vám jednotka nepáčila, pokračovanie na tom nič nezmení. Tvorcovia totiž vsadili na obľúbený hollywoodsky recept, a teda priniesli divákom to isté, akurát znásobené. Osobne mi to v tomto prípade vôbec neprekážalo, veď načo opravovať niečo, čo výborne fungovalo pred dvoma rokmi. Uletený humor, množstvo akcie, odkazov toľko, že sa vám z nich zatočí hlava a skvelé postavy, to je Deadpool 2. Nie je dokonalý, no svoje nedostatky dokáže vynahradiť v iných oblastiach, takže mu niektoré prešľapy radi odpustíte. V mojich očiach ide o film, ktorý prekonáva svojho predchodcu, a to sa nestáva často. Vyrazte preto bez obáv do kina, budete sa výborne baviť. 

P.S. Rozhodne neodchádzajte z kina, pokiaľ neskončia titulkové scény, stoja za to, najmä už vopred avizovaná „najlepšia potitulková scéna všetkých čias“. Nemusíte však čakať do úplného záveru, tam už bohužiaľ nič nenájdete.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Cinemart SK

Súvisiace články