V dnešný premiérový deň prichádza do kín päť nových filmov, medzi nimi Náčelník, Jan Palach, či Prvá

30.8.2018|Ivet Kollarova|

Deťom sa nebudú počúvať tieto slová ľahko. V posledný augustový týždeň, čo je aj posledný týždeň prázdnin privítame v kinách päť nových filmov, ktoré pootvoria dvere mesiacu september a jeho bohatej nádielke filmov, podujatí a festivalov, domácich aj svetových, ktoré zároveň odštartujú novú oscarovskú sezónu. Jesennú časť festivalov včera otvoril 75. ročník MFF Benátky aj so svojím pozoruhodným line-upom.

Späť do našich kín. Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj epické dobrodružstvo vo filme režiséra Alberta Hughesa, Náčelník (alpha). Počas poslednej doby ľadovej si chlapec odlúčený od svojho kmeňa vytvorí puto s vlkom, tiež izolovaným od svorky. Z odvekých nepriateľov sa zrazu musia stať spojenci, iba tak totiž dokážu nájsť cestu domov. Spoznajte príbeh zrodu psa ako najlepšieho priateľa človeka. V hlavných úlohách Kodi Smit-McPhee, Leonor Varela, Natassia Malthe, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jens Hultén, či Mercedes de la Zerda. 

Režisér Leigh Whannel nám predstaví svoju novinku, drsné akčné sci-fi Upgrade o chlapovi, ktorý sa nechal vylepšiť, aby mohol opäť chodiť. A aby sa mohol pomstiť. Za pár rokov už nebudeme musieť pohnúť prstom, pretože moderné technológie za nás všetko obstarajú. Technofóbom sa v takejto dobe nebude žiť veľmi ľahko. Grey Trace je povestný tým, že ako jeden z posledných ľudí dáva pred technológiami prednosť vlastným rukám. Autonehoda na nočnej diaľnici a konflikt s bandou grázlov, ktorí mu zavraždia priateľku a jeho nadosmrti zmrzačia mu obráti život hore nohami.

Greyova perspektíva na invalidnom vozíku je viac než temná  dokiaľ mu kamarát vedec neponúkne malé technologické vylepšenie. S implantovaným čipom v mieche dokáže Grey nielen opäť chodiť a pohybovať rukami, ale získava aj ďalšie, doteraz netušené možnosti. Experimentálny ústav nazvaný STEM totiž dokáže napríklad aj vystopovať páchateľa nočného prepadnutia a tiež Greyovi pomôcť si to s tými gaunermi vyriešiť ručne. Kto by odolal? Grey rozhodne nie. Keď však zanechá prvého z páchateľov v kaluži krvi, napadne ho, či by STEM nemal aspoň trochu pribrzdiť. Otázka znie, či to pôjde. A či to Grey vôbec chce.

„Už vznikla celá rada filmov o outsiderovi, ktorý získa superschopnosti. Preto som sa rozhodol, že to zoberiem trochu inak. Ak mám použiť filmovú analógiu, natočil som variáciu na Taxikára. Hlavný záporák nie je niekto tam vonku, ale ukrýva sa vo vás a vy sa s ním musíte pobiť o to jedno fyzické telo ktoré máte spoločné,“ popisuje svoj film režisér Leigh Whannell. Vo filme si zahrali Logan Marshall-Green, Richard Anastasios, Rosco Campbell, Richard Cawthorne, Linda Cropper, Michael M. Foster, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson 

Pri príležitosti 50. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa prichádza do kín príbeh mladého muža, ktorého čin sa do histórie zapísal hrubými písmenami. Film Jan Palach natočil režisér Robert Sedláček. Jan Palach, študent, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa. Nekompromisný mladík, ktorý priniesol najväčšiu obeť v túžbe vyburcovať národ z okupačnej letargie. Meno, ktoré pozná takmer každý. Film rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života, ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

Film pozoruje posledných niekoľko mesiacov života Jana Palacha. Pozoruje ho na základe dostupných faktických prameňov. Jan Palach nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí vopred nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný. Vo filme prechádza vzťahom so svoju priateľkou Helenkou, búrlivým študentským životom roku 1968, vzťah s mamou, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako ako sa od jesene 68 mení verejný život, ráz ulíc aj výrazy ľudí, mení sa aj Jan Palach. Nikto si však nič nevšíma ani jeho dievča ani matka ani jeho spolužiaci. Ešte to ráno si Jan vzal od mamy desiatu, na internáte vtipkoval so spolužiakom a pred odchodom do mesta sa osprchoval. Všedné veci, všedného muža.  Kamera po celý čas sleduje Janovu tvár a snaží sa zachytiť v nej okamžiky rozhodnutia…

Režisér Robert Sedláček, ktorý film natočil podľa scenára spisovateľky Evy Kantůrkové, dodáva: „Chcem rozprávať tragický príbeh Jana Palacha, ktorý nie je ani detsky naivným bojom proti totalite, ale extrémnym príkladom toho, kam až všadeprítomná konformita a prispôsobivosť dohnaná do krajnosti, môže zaviesť citlivého jedinca.“  V hlavných úlohách Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Michal Balcar, Karel Jirák, či Jan Vondráček. 

V spolupráci režisérov ako Zuzana Liová, Lenka Moravčíková-Chovanec, Peter Kerekes, Róbert Šveda, Tereza Križková, Jana Bučka, či Marek Šulík vznikol dokumentárny cyklus PRVÁ. V školách sa učíme o Štúrovi, Štefánikovi či Dubčekovi, len málokomu sú však známe mená ako Jesenská, Pajdušáková alebo Schwingerová. Áno, slovenskú históriu tvorili mnohí muži, nesmieme však zabudnúť ani na výnimočné ženy. Tie, ktoré sa rozhodli vydať inou cestou, a aj vďaka tomu menili našu krajinu k lepšiemu. Cyklus PRVÁ je sériou dokumentárnych portrétov žien, ktoré sa ako „prvé“ presadili v rôznych oblastiach života a menili našu spoločnosť na dnešný obraz, v ktorom je žena vo verejnej scéne samozrejmosťou. Zároveň je aj intímnou spomienkou na osobnosti alternatívnych ženských dejín, ktoré zostali popri známych mužských hrdinoch takmer neviditeľné. Nezáleží na tom, aké úspešné boli. Dôležité je, že sa ako prvé odhodlali vstúpiť na neprebádanú pôdu sebarealizácie a aj napriek tradíciám a predsudkom sa rozhodli vybočiť z radu. Ich osobné príbehy a dielo, ktoré zanechali, tvoria našu históriu a mali by sa stať súčasťou spoločenskej pamäti. 

Cyklus odhaľuje životy týchto pozoruhodných žien: Divadelná režisérka Magda Husáková Lokvencová. Fotografka Irena Blühová. Spisovateľka a feministka Hana Gregorová. Špiónka Beatrix Pospíšilová Čelková. Astronómka Ľudmila Pajdušáková. Prekladateľka a intelektuálka Zora Jesenská. Etnografka Soňa Kovačevičová. Botanička Izabela Textorisová. Speváčka a herečka Magdaléna Schwingerová. Pilotka Ľudmila Šapošníkovová. 

Posledným filmom mesiaca a týždňa, ktorý prichádza dnes do našich kín je animovaná rozprávka pre deti s názvom Kubko hrdina (Lói - þú flýgur aldrei einn) islandského režiséra Árniho Ásgeirssona. Kubko, nikdy nepoletíš sám! Kubko hrdina je animovaná rozprávka s dojemným príbehom a mnohými dobrodružstvami pre celú rodinu. Kubko je mladý vtáčik, ktorý sa nevedel naučiť lietať. Hoci sa Kubko veľmi snažil, nepodarilo sa mu to a nemohol tak odletieť so svojou rodinou do teplých krajín. Našťastie stretáva nových kamarátov, ktorí mu pomôžu a spoločne sa vydávajú na cestu do rajského údolia, kde sa ukrývajú všetky vtáky pred ich najväčším spoločným nepriateľom, ktorým je neustále hladný sokol Šedou. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Katarínu Mišejkovú, Lauru Hradeckú, Juraja Bernatha, Dušana Kolára, Martina Velikého, Mira Mokoša, Martina Matejku, Magdalénu Zimovú, či Romana Mrázika. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/ASFK/Itafilm

Súvisiace články