Donald Sutherland: herec s charizmatickým hlasom

17.7.2019|Marko Aust|

Kanadský herec Donald Sutherland sa narodil 17. júla 1935 pod rodným menom Donald McNichol Sutherland v mestečku Saint John v Novom Brunswicku na východnom pobreží Kanady. Rodičia Dorothy Isobel a Frederick McLea Sutherland pracovali v miestnej plynárenskej spoločnosti.

V rannom detstve prešiel mnohými chorobami ako detská obrna, hepatída či reumatická horúčka. Vyrastal v meste Bridgewater v kanadskej provincii Nové Škótsko, kde aj navštevoval strednú školu. Tu si tiež našiel aj prvú prácu na čiastočný úväzok ako spravodajca v miestnej rozhlasovej stanici.

V štúdiu pokračoval na vysokej škole v Toronte, kde študoval a úspešne absolvoval v oboroch inžinierstvo a činohra. Nakoniec dal prednosť umeniu a v roku 1957 odišiel z Kanady do Veľkej Británie študovať do Londýnskej akadémie hudby a herectva.

Po odchode z akadémie v priebehu 60-tych rokoch minulého storočia viac ako rok strávil v škótskom divadle v Perthu. Začal získavať prvé malé úlohy v britskej televízii v seriáloch Studio 4 (1962), Man of the World (1962), Suspense (1962) alebo úlohu hotelového recepčného v jednej epizódie zo seriálu The Sentimental Agent (1963).

Výraznejšie na seba upozornil vo dvojici snímok Castle of the Living Dead (1964) a Dr. Terror's House of Horrors (1965), kde si zahral po boku Christophera Lee. Následovné snímky na prelome 60-tych a 70-tych rokov ako The Dirty Dozen (1967), slávna vojnová komédia M*A*S*H (1970), alebo Kelly's Heroes (1970) už len potvrdili stúpajúcu slávu kanadského herca.

V snímke Klute (1971) si už zahral hlavnú úlohu súkromného detektíva po boku slávnej herečky Jane Fonda, s ktorou si i v súkromí krátky čas udržiaval milostný pomer. Donald Sutherland už patril v tom čase medzi špičku hereckých hviezd, 70-te roky patrili medzi jeho najúspešnejšie obdobie. Zahral si množstvo úloh v úspešných snímkach ako Johnny si vzal pušku (1971), psychologickom horore s herečkou Julie Christe s názvom Teraz sa nedívaj (1973), v thrileri Sudca a jeho kat (1975) po boku Jona Voighta a Jaqueliny Bisset, v dráme Deň kobyliek (1975) či Orol pristál (1976) s ďalšími hereckými hviezami ako Michael Caine a Robert Duvall.

Nasledovala spolupráca so slávnymi režisérmi vo filme Casanova Federica Felliniho (1976) s Federicom Fellinim a v tom istom roku i s režisérom Bernardom Betoluccim v historickej snímke 1900 (1976) v úlohe sadistického a perverzného fašistického vodcu. Herec neskôr priznal, že kvôli tejto úlohe nemohol film niekoľko rokov vidieť.

V dobrodružnej krimi snímke Prvá veľká vlaková lúpež (1978) sa objavil v úlohe lupiča Agara, zahral si v nej po boku nemenej slávneho Seana Conneryho. Ďalej sa objavil v hororovom sci-fi filme Invázia zlodejov tiel (1978) a rok neskôr účinkoval v mysterióznom krimi thrileri Vraždy na úrovni (1979) z londýnskeho podsvetia v 19.storočí, v ktorom vyčínal sériový vrah Jack Rozparovač.

Donald Sutherland v roku 1981

Obdobie 80-tych a 90-tych rokov síce patrilo medzi najplodnejšie, čo sa týka počtu obsadených úloh, ale už nedosahovalo kvalít minulej dekády, prevažujú tu snímky priemernej kvality. Spomeňme však niekoľko kvalitnejších snímok ako thriler zaoberajúci sa apartheidom v Južnej Afrike s názvom Biele obdobie sucha (1989) spolu si tam zahral s hereckými legendami Marlonom Brandom a Susan Sarandon, kriminálnu drámu Kriminál (1989), kde účinkoval s ďalšou hereckou ikonou Sylvesterom Stallone alebo thriler JFK (1991) od režiséra Olivera Stonea. V ňom si zahral tajomného pána X, ktorý dodával dôležité informácie o politikoch. Medzi úspesnejšie snímky môžeme zaradiť i akčný sci-fi film od Wolfganga Petersena s názvom Smrtiaca epidémia (1995), predstavil sa tu v úlohe generála McClintocka.

O rok neskôr sa objavil vo filmovej adaptácii románu od Johna Grishama z právnického prostredia Čas zabiť (1996) pod režijnou taktovkou Joela Schumachera. Úspech zožal i v špionážnom filme Honba na Šakala (1997) ďalšej filmovej adaptácii bestselleru od autora špionážnych románov Fredericka Forsytha.

Aj v novom tisícročí jeho herecká tvorba nezaspala na vavrínoch, popri mnohých snímok si zahral vedľajšiu úlohu vo francúzskom krimi thrileri Muž z vlaku (2002). O rok získal úlohu v novom filmovom spracovaní známej filmovej klasiky Lúpež po taliansky (2003). Z rovnakého roku pochádza mnohými cenami ovenčená snímka Návrat do Cold Mountain (2003), kde si zahral postavu reverenda Monroea. V úlohe pána Benneta sa predstavil v romantickej snímke Pýcha a predsudok (2005). V dráme Sila priateľstva (2007) po útokoch na WTC sme ho mohli vidieť ako sudcu Rainesa, objavil sa v snímke Mačacie zlato (2008), zahral si pána Pellita v komediálnej krimi snímke Šéfovia na zabitie (2011). O rok sa začal objavovať vo filmovej sérii Hry o život (2012), Hry o život: Skúška ohňom (2013), Hry o život: Drozdajka I (2014) a Hry o život: Drozdajka II (2015). Jeho úloha prezidenta Snowa, bola kritikmi i fanúšikmi kladne prijatá. 

V poslednom období sme ho mali možnosť vidieť v romantickej dráme Krásny únik (2017), kde si s oscarovou držiteľkou Helen Mirren zahrali starší pár, ktorý sa vydal na cestu z Bostonu do floridského Key Westu do domu Ernesta Hemingwaya. V úspešnom seriáli Trust (2018) od HBO sa predstavil v úlohe bohatého bohéma J. Paula Gettyho, žijúceho v anglickom vidieku s piatimi milenkami, ktorého necháva chladným i únos jeho vlastného vnuka.

Vďaka výraznému a charizmatickému hlasu často vystupuje ako vyprávač, nahovoril viacero televíznych i rádiových projektov a tiež sa objavuje v reklamných spotoch.

Z pripravovaných projektov ho čoskoro uvidíme v chystanej dobrodružnej sci-fi snímke Ad Astra (2019), ktorá príde i do slovenských kín v septembri 2019.

Donald Sutherland na premiére Hunger Games v Los Angeles (2011)

Donald Sutherland bol ženatý trikrát. S prvou manželkou Lois Hardwick sa zoznámil v škole v Toronte a oženil v roku 1958, po siedmych rokoch sa rozviedli. V roku 1966 sa zosobášil s druhou manželkou Shirley Douglas. Z tohto manželstva sa im narodili dvojčatá Rachel a Kiefer, ktorý sa pustil po otcových šlapajách a stal sa tiež slávnym hercom. Manželstvo s Shirley o pár rokov skrachovalo a skončilo rozvodom v roku 1970. V období rokov 1970 až do 1972 udržiaval milenecký pomer s slávnou herečkou Jane Fonda. V roku 1972 sa oženil do tretice s Francine Racette, s ktorou žije doteraz a majú spolu troch synov: Rossif Sutherland, Angus Redford Sutherland a Roeg Sutherland. Prví dvaja z menovaných si aj zahrali v niekoľkých filmových úlohách. K tomu sa viaže jedna zaujímavosť, všetci štyria synovia dostali mená po režiséroch.

V roku 2000 uviedli jeho hviezdu v torontskom chodníku slávy a neskôr v roku 2011 sa dočkal hviezdy aj na hollywoodskom chodníku slávy, je držiteľom dvoch Zlatých glóbusov za vedľajšiu úlohu v minisérii Občan X (1995) a za vedľajšiu úlohu v seriáli Cesta do vojny (2002). V roku 2018 získal čestného Oscara. Herec v súčastnosti žije v Georgeville, v kandskej provincii Quebec a v losangeleskej štvrti Santa Monica v Kalifornii. Bloguje do novín The Huffington Post a bol podporovateľom bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu.

  Foto © Alan Light / CC BY 2.0 / Depositphotos

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...