V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín filmy Chlapec a volavka, Sestry z dymovej sauny a Tretí koniec palice

18.1.2024|Ivet Kollárová|

Nový filmový týždeň prináša ďalšie tri nové filmy. Do kín prichádzajú dva dokumenty a potenciálny kandidát na nomináciu (a výhru) na Oscara v kategórii animovaný film od štúdii Ghibli a majstra animácie Hayao Miyazakiho s názvom Chlapec a volavka (Kimitachi wa dô ikiru ka/The Boy and The Heron)

Dospievajúci chlapec Mahito sa s oteckom presťahuje na vidiecke sídlo ďaleko od hektického Tokia. V novom domove sa zoznámi so svojráznou hovoriacou volavkou, ktorá ho láka na preskúmanie záhadnej opustenej veže. V nej Mahito objaví magický svet, ktorému vládne tajomný starec. Na ceste za poznaním sa stretne so statočným dievčaťom Himi, armádou papagájov aj roztomilými stvoreniami Warawara. Režisér Hayao Miyazaki (Môj sused Totoro, Cesta do fantázie a Princezná Mononoke) (spolu-zakladateľ štúdii Ghibli) sa vo svojom poslednom(naozaj?) filme opäť vydáva za hranice fantázie a snov, odkiaľ prináša najočakávanejší animovaný film posledných rokov. Film sa u nás premieta v japonskom origináli s českými titulkami, ale aj s českým dabingom. V japonskom origináli: Sóma Santoki, Takuja Kimura, Džun Fubuki, Džun Kunimura, Kaoru Kobajaši, Karen Takizawa, Keiko Takešita, Kó Šibasaki, Masaki Suda, Sawako Agawa, Šinobu Ótake, Šóhei Hino, Jošino Kimura, či Nami Uehara. 

Prvý z dvoch dokumentov prichádza v estónsko-francúzsko-islandskej koprodukcií a v réžii Anny Hints s názvom Sestry z dymovej sauny (Smoke Sauna Sisterhood). Fascinujúca pocta dymovej saune – miestu pretkanému tradíciami; oslava ženskej spolupatričnosti, a svojbytný očistný rituál. 

V šere estónskej dymovej sauny, fenoménu, zapísanom v zozname UNESCO, zdieľa niekoľko žien svoje najskrytejšie tajomstvá a intímne skúsenosti. Starodávnymi rituálmi zmývajú hanbu, ukrytú vo svojich telách, a vďaka pocitu sesterskej spolupatričnosti znova získavajú silu. Dokument Anny Hints, ocenený cenou za réžiu na festivale Sundance, je mystickou výpravou do priestoru, kde človek môže slobodne čeliť vnútorným démonom a úzkostiam.

Druhý dokument týždňa je v slovenskej réžii, postaral sa o oň režisér Jaroslav Vojtek a má názov Tretí koniec palice. Všetkým, ktorým nie je osud kohokoľvek ľahostajný, ktorí hľadajú cestu spojenia, nie rozdeľovania, ktorí myslia viac na druhých ako na seba, viac dávajú ako berú, nesúdia, ale snažia sa pochopiť jeden druhého, svojim prístupom robia svet zo dňa na deň krajším a ukazujú cestu ostatným, ktorí ešte nepochopili, že slnko svieti na každého. Film o nádeji, veľkých snoch a malých víťazstvách.  

Štyri príbehy z rómskych osád na Spiši. Film o nádeji, veľkých snoch a malých víťazstvách. Inakosť v inakosti. Čo znamená byť iný v komunite, ktorá je sama osebe vyčlenená zo spoločnosti?

Dokument sleduje osudy Rómov, ktorí sa stali minoritou v minoritnej spoločnosti. Queer Rómovia a Rómky hľadajú svoj životný priestor a snívajú o práci v zahraničí. Beznohý otec piatich detí túži po invalidnom vozíku. Rómska babka obetuje svoj život za zdravie svojho milovaného vnuka. Podarí sa Emilovi, ktorý uveril v Boha, zachrániť svojho syna pred alkoholom ? Štyri príbehy zo slovenských rómskych osád majú za ambíciu prelomiť predsudky medzi rómskou komunitou a bielou majoritou.

Film v štyroch poviedkach LIST, SESTRY, CESTA, MODLITBA rozpráva príbehy,

JARA / už ako 10 ročný prišiel o nohu, viac ako 35 rokov nesie svoj život na starých drevených barlách, túži len po jednom, starom invalidnom vozíku, 4 roky žije aj s rodinou bez elektriny, v neľudských podmienkach pár kilometrov od mesta Spišská Nová Ves, v osade Zabijanec Rudňany, píše sa rok 2023.

Príbeh DÁVIDA, ADRIÁNA a DOMINIKA, ktorí sa cítia byť viac ženami, poukazuje na inakosť v rómskej osade Richnava.

Babka JARKA, ktorá nadovšetko miluje svojho 13 ročného vnuka MAROŠA, sa mu snaží pomôcť v jeho neľahkej zdravotnej situácií, chlapec sa totiž narodil bez konečníka, babka rok, čo rok absolvuje vyšetrenia v Prahe, s nádejou, že chlapca budú onedlho operovať.

EMIL, je bývalý alkoholik, sedel aj vo väzení, hovorí, že BOH ho zmenil a ukázal mu krajšiu cestu ako kráčať životom. Zrkadlo mu nastavuje jeho 20 ročný syn, ktorý je presne ako ON v mladých rokoch, nepracuje, zanedbáva rodinu a všetky peniaze minie na alkohol. Emil vie, že slovom nič nezmôže, snaží sa byť príkladom.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Filmtopia

Súvisiace články