Filmové novinky na november 2019

4.11.2019|Ivet Kollárová|

Záver roka 2019 sa nezadržateľne blíži. Ostávajú nám posledné dva mesiace, ktoré si treba užiť napríklad aj návštevou kina, kde to bude veľmi vzrušujúce, najmä kvôli bohatej ponuke zaujímavých filmov. Na mesiac november nám naši distribútori pripravili 24 nových filmov, z ktorých bude 9 americkej a 15 európskej produkcie. Každý týždeň si užijeme minimálne jeden hollywoodsky blockbuster a jeden, či viac nezávislých klubových. A bude aj prvý Vianočný film.

Do popredia pomaly vystupuje aj oscarovská sezóna a november do našich kín prinesie pár potenciálnych kandidátov. Z festivalového kútika sa začiatkom novembra môžeme tešiť na to najlepšie z festivalovej veľkej trojky, Berlinale, Cannes, Benátky počas prehliadky Be2Can, ktorá bude v Bratislave a niektorých slovenských mestách prebiehať od 4. novembra. Smutnou správou je zrušenie tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (na jeho 21. ročník si budeme musieť počkať a dúfame, že sa dočkáme).

Späť do našich kín. Mesiac november ponúkne štyri týždne filmovej zábavy. Prvý týždeň bude štartovací „len“ so štyrmi novými filmami. Highlightom týždňa bude jednoznačne dlhoočakávaný hororový film, adaptácia rovnomenného románu od Stephena Kinga v réžii Mika Flanagana, Doktor Spánok. Film nás zavedie do univerza filmu/knihy Osvietenie k dospelému Dannymu Torrancovi, ktorý sa neúspešne snaží vyrovnávať s hrôzami, ktoré sa udiali pred 40. rokmi v hoteli Overlook (Pekná vyhliadka). Zároveň stretáva mladú Abru, ktorá má rovnaký dar ako on, jej žiarenie je také silné, že vzbudí záujem kultu zvaného Pravý uzol a jeho líderky Rose The Hat (Klobúčničky Rose), ktorí sa živia týmto žiarením, aby prežili. Danny a Abra sa vydávajú na nemilosrdný súboj na život a na smrť s nebezpečne charizmatickou a diabolskou Rose. Dospelého Dannyho si zahral Ewan McGregor, Rebecca Ferguson stvárnila Rose a mladú Abru novicka Kyliegh Curran.

Na odľahčenie od mrazivého hororu bude k dispozícii česká komédia Ženská na vrchole od režisérky Lenky Kny. O dobroduržstvo na zasnežených kopcoch hôr v „romantickej“ chate na samote sa postarajú herci Anna Polívková, Martin Dejdar, Marek Němec, Jana Preissová, či Bolek Polívka. Režisér Martin Repka natočil dokumentárny film Osamelí bežci: Ideme ďalej!, ktorý rozpráva o básnickej skupine Osamelí bežci zo začiatku 60. rokov, ktorá funguje dodnes. Pred filmom sa premieta kraťas Music Box režisérky Joanny Kozuch.

Jedným z hlavných filmov prehliadky Be2Can, ktorý prvý novembrový týždeň prichádza aj do oficiálnej kinodistribúcie, je nemecká snímka Narušiteľ systému od režisérky Nory Fingscheidt. Snímka o ťažko zvládateľnej mladej dievčine, ktorú si pohadzujú nie len sociálky, ale aj pedagógovia a psychológovia, ktorá túži po láske, porozumení a svojej mame, si z MFF Berlinale odniesla cenu Strieborného medveďa - Cena Alfreda Bauera. Hlavnú úlohu bravúrne stvárnila mladá Helena Zengel, ktorú už zaznamenal Hollywood a momentálne natáča film s Tomom Hanksom.

Druhý novembrový týždeň sa zvýši počet nových filmov zo štyroch na päť. Ťahákom týždňa bude akčná dráma s oscarovským potenciálom v réžii Jamesa Mangloda, Le Mans ´66. Film rozpráva o snahe konštruktéra Carrolla Shelbyho a britského jazdca Kena Milesa zostrojiť pretekárske auto (model Ford GT40) pre automobilku Ford, ktoré by v slávnych 24 hodinových pretekoch porazilo neporaziteľné Ferrari, ktoré pretekom dominuje od roku 1960. V úlohe Shelbyho uvidíme Matta Damona, Kena Milesa stvárnil (opäť chudý) Christian Bale, Henryho Forda II. si zahral Tracy Letts a v ostatných úlohách uvidíme aj Caitrionu Balfe, Jona Bernthala, či Noaha Jupeho.

Nové milénium prináša so sebou nové výzvy na rebooty, či remaky starších filmov pre novú generáciu. Najnovšie podobným „face liftingom“ prešla snímka o troch agetkách v službách záhadného Charlieho, ktorú si pod režisérske krídla vzala Elizabeth Banks. Vo filme Charlieho anjeli si „anjelikov“ zahrajú Kristen Stewart, Naomi Scott a Ella Balinska. Vo filme si zahrá aj režisérka filmu Elizabeth Banks, Djimon Hounsou, Sam Claflin, či Patrick Stewart. Bill Condon natočil drámu Dokonalá lož s Helen Mirren a Ianom McKellenom v hlavných úlohách o staršom podvodníkovi Royovi, ktorý sa zoznámi so zámožnou vdovou Betty, ktorá ho púšťa do svojho života, no netuší, čo sa za milým úsmevom naozaj skrýva. A lož má niekedy krátke nohy. 

Podľa skutočných udalostí a očami aktérov uvidíme akčnú vojenskú drámu režiséra Rolanda Emmericha, Bitka o Midway. V hlavných úlohách Patrick Wilson, Luke Evans, Woody Harrellson, Alexander Ludwig, Aaron Eckhart, Dennis Quaid, Darren Criss, či Ed Skrein. Víťazným filmom na MFF Berlinale 2019, ktorý si odniesol cenu Zlatého medveďa sa stala francúzsko-izraelská snímka, migračná satira Synonymá od režiséra Nadava Lapida. Film sa okrem prehliadky Be2Can predstaví v oficiálnej kinodistribúcii v druhý novembrový týždeň. Film rozpráva o mladom Izraelčanovi, ktorý chce v Paríži začať nový život a čo najskôr sa chce stať Francúzom, pritom odmieta všetko z jeho pôvodného domova ako sú jazyk, či kultúra.

Tretí novembrový týždeň a počet nových filmov postupne narastá. Od 21. privítame v kinách šesť nových filmov. Ťahákmi budú klubové, európske snímky, ktoré tento rok súťažili na festivale v Cannes. Francúzska režisérka Céline Sciamma natočila historickú, romantickú drámu s ľahkými prvkami humoru, za ktorú ju porota v Cannes ocenila cenou za scenár (a odniesla si aj cenu Queer Palm), Portrét ženy v plameňoch. Na opustený ostrov v Bretónsku koncom 18. storočia prichádza talentovaná maliarka Marianne, aby nakreslila svadobný portrét mladej ženy z bohatej rodiny Héloise. Tá si svadbou nie je istá, odmieta maľbu portrétu a Marianne musí vystupovať ako jej spoločníčka a obraz maľuje po večeroch spamäti. Medzi dvoma ženami vzniká časom silné puto. V hlavných úlohách skvelé Noémie Merlant a Adèle Haenel, ktorým výborne sekundujú Valeria Golino a Luàna Bajrami. 

Tohtoročný Be2Can je venovaný jednému z najznámejších a najuznávanejších britských režisérov, Kenovi Loachovi, ktorý opäť raz natočil sociálnu drámu zo života ľudí, ktorí sa ocitnú v núdzi s názvom Pardon, nezastihli sme vás. Film rozpráva o Rickyho rodine, ktorú zastihla finančná kríza z roku 2008. Aby sa opäť postavili na nohy, Ricky skúša novú prácu u dodávateľskej firmy, ktorá nie je jednoduchá, jeho žena je opatrovateľka a „na krku“ majú dve deti, ktorým chcú zabezpečiť slušný život. No zo všetkého napätia sa ich rodinné zázemie začína otriasať v základoch. 

Do kín sa tretí novembrový týždeň dostane aj hororový film v réžii Justina Deca, Appka. Keďže žijeme vo svete, ktorému dominujú mobilné zariadenia a rôzne aplikácie, prečo nemať jednu, ktorá vám povie presný dátum vášho úmrtia. Sranda končí v momente, keď ľudia, ktorým ostávalo pár dní života, začnú náhle zomierať. Z českého súdka bude komédia Jiřího Havelku, Vlastníci o majiteľoch bytoch, ktorí sa na schôdzi pokúšajú vyriešiť jeden nekončiaci problém za druhým. V hlavných úlohách Tereza Voříšková, Vojtech Kotek, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Klára Melíšková, Kryštof Hádek, Ondrej Malý, či Ladislav Trojan.

V slovensko-česko-islandskej koprodukcii vznikla romantická, historická dráma Malá ríša, ktorú režíroval Peter Magát. Film sa zameriava na Evu a jej manžela, ktorý dezertuje z vojny a po návrate domov dúfa v pokojný a šťastný život. Plány im prekazí záhadná Cat, ktorá pozná jeho minulosť a pre svoje prežitie je ochotná urobiť čokoľvek. Film má medzinárodné herecké obsadenie s Aliciou Agneson, Lachlanom Nieboerom, Brianom Caspem, či Abigail Rice, no uvidíme aj Jána Jackuliaka, Dávida Hartla, Kristínu Kanátovú, či Kristínu Šafaříkovú. Ochudobnené nebudú ani deti. V réžii Chrisa Bucka a Jennifer Lee sa na plátna kín vracia pätica Elsa, Anna, Olaf, Kristoff a Sven v nových dobrodružstvách a odhaleniach rodinných tajomstiev v snímke Ľadové kráľovstvo 2. Film sa premieta ako s titulkami, tak aj so slovenským dabingom.

Posledný štvrtý novembrový týždeň príde do kín až deväť nových filmov. Jedným z filmov týždňa bude opäť snímka z MFF Berlinale, v réžii Fatiha Akina s názvom U Zlatej rukavičky, ktorá sa stala najkontroverznejším filmom festivalu. Akin ponúka nekompromisný portrét zvráteného psychopatického násilníka ovládaného nenávisťou k ženám a sexuálnou nenásytnosťou, ktorý naháňa strach obyvateľom Hamburgu začiatkom 70. rokov. V hlavnej úlohe sériového vraha Jonas Dassler. Na odľahčenie príde vhod komédia Sexi Jexi o tom, čo sa môže stať, keď milujete svoj mobil viac než čokoľvek iné. O réžiu sa postarali Jon Lucas a Scott Moore. Vo filme si zahrali Adam Devine, či Rose Byrne.

Koncom novembra privítame v kinách aj prvý Vianočný film. Režisér Paul Feig natočil romantickú vianočnú komédiu Last Christmas. Herečka Emilia Clarke si zahrala smoliarku Kate, ktorá stále hľadá samu seba, jej vzťah s rodinou je na bode mrazu, je stále sama a navyše pracuje v obchode s vianočnými dekoráciami oblečená ako vianočný škriatok. Na to všetko jej v hlave stále znie vianočný hit Georga Michaela, Last Christmas. No nový záhadný muž, atmosféra vianočného Londýna začne pomaly všetko obracať na dobré. Okrem Clarke si vo filme zahrali aj Henry Golding, Emma Thompson, či Michelle Yeoh.

Český režisér Tomáš Magnusek natočil životopisnú drámu Voda, čo ma drží nad vodou o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény – Jozefovi Urbanovi, ktorý napísal libreto k muzikálu Kráľ Dávid, či texty piesní ako Vráť trochu lásky medzi nás, Len s ňou, či Voda, čo ma drží nad vodou. Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. Skvelého básnika a génia si v snímke zahral Roman Pomajbo. Režisérka Johana Ožvold natočila hudobný dokument The sound is innocent, ktorý je hravou a poetickou výpravou minulosťou a súčasnosťou elektronickej hudby.

Novinkou od talianskeho režiséra Francesca Falaschiho, S chuťou Toskánska sa pokocháme krásami na pôžitky bohatého talianskeho kraja a nazrieme do života Artura, michelinského šéfkuchára, ktorý po prepustení z väzenia v rámci verejnoprospešných prác učí variť ľudí s Aspergerovým syndrómom. Keď narazí na talentovaného kulinárskeho génia, rozhodne sa mu pomôcť vyhrať kuchársku súťaž. Z chladného severu príde do našich kín snímka Valhala: Ríša bohov od režiséra Fenara Ahmada. Výpravné fantasy je založené na severských bájach a mýtoch o Valhale, kam za sprievodu valkýr prichádzajú padlí bojovníci. Zabudnite na marvelovský svet, Thor, Loki a Odin sa nám predstavia v úplne inom, temnejšom svete.

Poľský režisér Michal Bielawski natočil dokumentárny film Vietor o type vetra s názvom „halný“, ktorý sa vyskytuje v Tatrách a môže narobiť veľké škody. Záverečným filmom mesiaca a týždňa bude snímka, ktorá uzatvárala MFF Cannes od tvorcov filmu Nedotknuteľní, Oliviera Nakacheho a Erica Toledana s názvom Výnimoční. Herci Vincent Cassel a Reda Kateb si zahrali dvoch mužov, ktorí svoje životy zasvätili starostlivosti a vzdelávaniu detí a dospievajúcich s autizmom.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/FilmEurope/CinemArt

Súvisiace články