Štyri nové filmy od dnes v našich kinách, bude Parazit, Zbohom synu, Drobné bájky a Štastný nový rok

5.12.2019|Ivet Kollárová|

Mesiac december odštartuje v kinách so štyrmi novými filmami v zastúpení slovenskej, maďarskej, čínskej a kórejskej produkcie. 

Režisér Jakub Kroner natočil vianočnú romantickú komédiu Šťastný nový rok. Scenár filmu sa začína pár dní pred Vianocami a končí na Nový rok a cez množstvo komických, ale i romantických situácií ukazuje, že láska má veľa podôb, ale nakoniec si každého nájde.Štyri priateľky sa stretávajú na tradičnej lyžovačke vo Vysokých Tatrách, aby tam spoločne strávili Silvester. Spája ich dlhoročné priateľstvo, vedia, že sa môžu spoľahnúť jedna na druhú a navzájom sa podporujú. Každá z nich je v inej fáze partnerského vzťahu: Hana je nešťastná po rozchode s neverným partnerom, rozvedená Marcela žije v trojgeneračnej ženskej domácnosti so svojou matkou Elenou a pubertálnou dcérou Nelou. Na horách stretáva svojho bývalého manžela Peťa s mladou priateľkou, ktorá je zdrojom mnohých komických situácií. Tehotná Veronika je manželka riaditeľa hotela, snažiaceho sa pred ňou zamlčať paniku z blížiaceho narodenia sa dieťaťa. A Barbi žije v šťastnej rodine s manželom Tominom a sedemročnou dcérou Sofi, ktorá je už vo svojom veku z celej trojice najdospelejšia. Emotívne najsilnejší je vzťah najstaršej dvojice, Marcelinej mamy Eleny a jej stratenej lásky spred 50 rokov Štefana, vracajúceho sa z cudziny. Príbeh dopĺňa dvojica nového bohatého majiteľa hotela a jeho komického šoféra, ktorí si vymenia identity a spôsobujú tým mnoho vtipných nedorozumení. Tie vďaka nim zažívajú aj temperamentní maďarskí hostia hotela. V hlavných úlohách Tatiana Pauhofová, Emília Vašáryová, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková, Zuzana Norisová, Anna Kaderávková, Tomáš Maštalír, Jiří Bartoška, Alexandra Borbély, či Ervín Nagy.

Kórejský režisér Joon-ho Bong natočil čiernu komédiu Parazit (Gisaengchung), v ktorejsleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálne dielo majstrovsky pracuje s prvkami thrilleru, drámy ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný  divácky zážitok. Mnohí ho označili za najzábavnejšieho víťaza festivalu v Cannes od obdobia Pulp Fiction. V hlavných úlohách Kang-ho Song, Yeo-jeong Jo, So-dam Park, Woo-sik Choi, Sun-kyun Lee, Ji-so Jung, Seo-joon Park, či Jeong-eun Lee. 

Z Číny prichádza sociálna dráma režiséra Xiaoshuaia Wanga, Zbohom synu (Ti ťiou tchien čchang). Niektoré stretnutia sú len na chvíľu, niektoré rozlúčky môžu zabrať celý život. Snímka Zbohom, synu je znamenite vystavanou rodinnou ságou, ktorá zachytáva transformáciu čínskej spoločnosti prostredníctvom príbehu manželského páru postihnutého osudovou tragédiou. Film, ktorý je práve tak emotívnou melodrámou ako prenikavou štúdiou kultúrnych a politických premien, sleduje svojich hrdinov v priebehu troch desaťročí – od otrasov čínskej kultúrnej revolúcie 80. rokov minulého storočia až po problematickú prosperitu súčasného čínskeho turbokapitalizmu. Neokázalý, mimoriadne dojemný a výborne nasnímaný film Zbohom, synu je dôkazom, že veľké city nepotrebujú veľké gestá. V hlavných úlohách Liya Ai, Jiang Du, Zhao-Yan Guo-Zhang, Jingjing Li, Xi Qi, Jingchun Wang, Roy Wang, či Cheng Xu.   

Od dnes v kinách aj snímka od maďarského režiséra Attilu Szásza, Drobné bájky (Apró mesék). Mesiace po druhej svetovej vojne panoval v Maďarsku chaos a neistota. Jeden podvodník sa pokúsi získať osoh z týchto neistých časov a keď musí utekať z Pešti, útočisko mu poskytne záhadná žena so svojím synom žijúca hlboko v lese. Kým sa borí so svojimi vojnovými démonmi, zamotá sa do mileneckého vzťahu so ženou, ktorej manžel sa môže kedykoľvek vrátiť z frontu.

„Film sa odohráva v takej historickej dobe bezprostredne po druhej svetovej vojne, v ktorej špecifické pomery umožnili, aby sme experimentovali s takými filmovými žánrovými štylistickými prvkami, ako napríklad western alebo film noir. Samozrejme, tak, aby sme zostali z historického hľadiska dôveryhodní. V príbehu nájdeme podvodníka, neznámeho človeka, ktorého život sotí do náručia krásnej ženy, femme fatale, je tam vo vojne stratený manžel, ktorý sa môže kedykoľvek objaviť, je tam vyšetrovateľ, ktorý do nášho hrdinu dobiedza, je tam dom, hlboko v lese, vášnivá láska, napätie, veľa tajomstiev a ešte viac zvratov. A je tam najmä veľký otáznik: kto klame? Komu môže divák veriť a komu nie?" Attila Szász.

  Foto © Depositphotos/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm/VertigoDistribution

Súvisiace články