Filmy Bad Boys navždy, Králiček Jojo, Srdcová kráľovná a ďalšie tri snímky od dnes v našich kinách

23.1.2020|Ivet Kollárová|

Štvrtý januárový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov. Tri budú americkej produkcie, a z toho uvidíme dva nominované na Oscary. Dva klubové, európske, z toho jeden včera otváral prehliadku severského filmu SCANDI 2020 a bude aj jeden čínsky animovaný.

Na prehliadke SCANDI, ktorá prebieha od 22. do 26. januára si nenechajte ujsť filmy Srdcová kráľovná, Plnotučná sebeláska, Vidíš, mesiac Daniel, Dokonalý pacient, Poďme kradnúť kone, či staršie snímky Boj snežného pluhu s mafiou, Woman at War, či Vyššia moc. Viac v článku SCANDI 2020 bude patriť ženám.

Na plátna kín sa vracajú kultoví zlí chlapi vo filme Bad Boys navždy (Bad Boys For Life) od režisérskej dvojice Adil El Arbi a Bilall Fallah. Kým Marcus sa pomaly chystá do policajného dôchodku, Mike je presvedčený, že bude loviť zločincov do konca života. A to môže byť čo nevidieť – niekto sa ho totiž pokúša zabiť. Svojskí miamskí detektívi si tak naposledy musia zmerať sily s nepriateľmi v očakávanom pokračovaní populárnej akčnej komédie. Svoje úlohy zlých chlapcov si zopakujú Will Smith a Martin Lawrence. Vo filme si zahrali aj Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Joe Pantoliano, Paola Nuñez, Charles Melton, Kate del Castillo, Happy Anderson, Massi Furlan, Hans Marrero, Jacob Scipio, Cal Johnson, či Darin Ferraro. 

Režisér Clint Eastwood prináša na plátna kín ďalší neuveriteľný príbeh podľa skutočných udalostí v snímke s názvom Richard Jewell. Počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, bezpečnostný strážnik Richard Jewell zachránil tisícky životov nálezom batoha plného bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna pred ich explóziou. Z prvotne oslavovaného hrdinu sa neskôr kvôli nespoľahlivým a nekompletným informáciám z médií stáva hlavným podozrivým. Herečka Kathy Bates si za svoj výkon vo filme vyslúžila nomináciu na Oscara v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Hlavnú úlohu Richarda stvárnil Paul Walter Hauser. V ostatných úlohách uvidíme Sama Rockwella, Oliviu Wilde, Jona Hamma, Wayneho Duvalla, Davida Shaeu, Jill-Michele Melean, Mitchella Hooga, Brandona Stanleyho, Mika Pniewskeho, Ninu Ariandu, Billyho Slaughtera, či Nika Nicoteru.

Čínsky režisér Leon Ding natočil animovanú rozprávku Medvedíci Boonie: Cesta do praveku (Boonie Bears: Blast Into the Past). Vick a jeho medvedí bratia sa ocitli v praveku a nemôžu sa dostať späť. Všade okolo nich sú obrovské praveké zvieratá, ktorým beží v hlavách jediné – obed! Počas jednej naháňačky sa naši hrdinovia rozdelia a Bruč stretáva vĺčatko menom Feifei, ktoré sa chce stať statočným bojovníkom a rozhodne sa Bruča sprevádzať cestou za bratmi. Medzitým majú Brumlo a Vick nad hlavu starostí s kmeňom domorodcov, ktorých náčelník sa do Vicka úplne zbláznil. Podarí sa našej neohrozenej partičke dostať späť domov, skôr ako bude neskoro? Dobrodružstvo, aké ešte nezažili, práve začína! Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Michala Hudáka, Martina Víteka, Juraja Predmerského, Sáru Suchovskú, Líviu Bielovičovú, Martinu Rievajovú, či Miloslava Kráľa.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj víťaz ceny divákov z festivalu Sundance 2019, dánska snímka, ktorá včera otvárala prehliadku severskej kinematografie SCANDI 2020, Srdcová kráľovná (Dronningen) v réžii May el-Toukhy. Úspešná právnička Anna žije v krásnom modernom dome s dvomi dcérami a manželom lekárom Petrom. Jej perfektný život ohrozí až príchod Petrovho problematického násťročného syna z predošlého vzťahu, s ktorým Anna naviaže intímne puto. To, čo sa zdalo byť len jemným flirtom, sa rýchlo premení v znepokojivý príbeh sily, zrady a zodpovednosti s ničivými následkami.... Film prináša kontroverznú tému vzťahu staršej ženy a mladého chlapca, v hlavnej ženskej role so známou dánskou herečkou Trine Dyrholm (za film Komúna získala v roku 2016 na MFF Berlín cenu Strieborný medveď za najlepší ženský herecký výkon). Okrem Dyrholm si vo filme zahrali aj Gustav Lindh, Magnus Krepper, Liv Esmår Dannemann, Silja Esmår Dannemann, Stine Gyldenkerne, Preben Kristensen, či Frederikke Dahl Hansen.

Klubovú scénu dnešným dňom spestrí taliansky film Prvý zradca (Il traditore) od režiséra Marca Bellocchia. Osemdesiate roky v Taliansku. Klany sicílskej mafie medzi sebou neľútostne bojujú o moc. Vláda si so situáciou nevie poradiť, kým sa neobjaví prvý zradca. Tommaso Buscetta spraví doposiaľ nemysliteľné. Poruší prísahu, popíše praktiky najväčšej mafiánskej organizácie Cosa Nostra a pomôže sudcovi Falconemu dostať stovky ich príslušníkov za mreže. Čoskoro sa ale začne schyľovať k tvrdej pomste. Strhujúci a realite veľmi verný príbeh človeka, ktorý navždy zmenil svet mafie, predstavil režisér Marco Bellocchio v hlavnej súťaži na festivale v Cannes 2019. V hlavných úlohách Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi, Maria Fernanda Cândido, Fabrizio Ferracane, Nicola Calì, Giovanni Calcagno, či Bruno Cariello. 

Provokatívna, satirická dramédia Králiček Jojo (Jojo Rabbit), ktorá získala 6 nominácii na ceny Oscar prichádza dnes do našich kín. O réžiu sa postaral svojský Taika Waititi. Jojo si to užíva. Ako správny chlapec má kopec kamarátov, nie len na dvore, ale priamo v Hitlerjugende. Najlepší kamoš sa volá Yorki a ďalší aj keď imaginárny je samotný – Adolf Hitler. Absolútna pohoda a idylka. Tá trvá až dovtedy, kým Jojo nezistí, že jeho mama ukrýva židovské dievča. Režisér Taika Waititi natočil príbeh z druhej svetovej vojny so svojským osobitým štýlom humoru.

Byť v nacistickej Tretej ríši malým blondiakom znamená, že máte ideálnu štartovaciu pozíciu pre život. Jedným z prvých krokov je samozrejme členstvo v organizácii Hitlerjugend, čiže v „Hitlerovej mládeži,“ čo obnáša trošku vojenského drilu, pálenie nebezpečných kníh, vyhadzovanie vecí do vzduchu, nenávidenie židov a podobné hranie si na vojakov a na vojnu. A to v partii s kopou Hitlerovi tiež veľmi oddaných kamarátov. Zmysel a cieľ to má jednoduchý: stať sa riadnym a plnohodnotným nacistom. A tým chce byť aj desaťročný chlapec Jojo (Roman Griffin Davis), ktorému v tom pomáha jeho imaginárny priateľ, tak trochu nahlúply Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v rôznych životných situáciách a podporuje ho v jeho správnom náckovstve. Zlom v Jojovom živote nastane v okamžiku, keď zistí, že jeho mama (Scarlett Johansson) ukrýva v podkroví židovské dievča (Thomasin McKenzie). Od tejto chvíle musí malý Jojo čeliť svojmu vlastnému zaslepenému vzťahu k nacizmu a s tým mu jeho vymyslený Hitler už môže len veľmi ťažko poradiť. Aj keď sa celkom snaží.

Novozélandský režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) si pre natáčanie exteriérov filmu Králiček Jojo vybral české mestá Žatec a Úštěk. Interiérové scény potom vznikali v barrandovských ateliéroch. V rámci toho, išla jedna oscarovská nominácia, konkrétne za dekorácie scén aj dekoratérke Nore Sopkovej. Okrem vyššie spomínaných hercov si vo filme zahrali aj Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Luke Brandon Field, Joe Weintraub, či Brian Caspe. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/Itafilm/CinemArt

Súvisiace články