Päť nových snímok prichádza dnes do kín, bude aj Ježko Sonic, Chvenie, či Prípad mŕtveho nebožtíka

20.2.2020|Ivet Kollárová|

Tretí februárový týždeň sa bude niesť v znamení piatich nových filmov v našich kinách. K dvom americkej produkcie sa pridá jedna česká komédia, švédska dramédia a guatemalská dráma. Z medzinárodného festivalového súdka, dnes svoje brány otvára 70. ročník MFF Berlinale, na ktorom sa predstavia aj tri slovenské snímky (spoločne najmä v českej, či poľskej koprodukcii) - Šarlatán (r. Agnieszka Holland), Služobníci (r. Ivan Ostrochovský) a FREM (r. Viera Čákanyová).

Späť do našich kín. Od dnes si môžeme ulietavať aj na filmovej adaptácii obľúbenej počítačovej hry, Ježko Sonic (Sonic the Hedgehog) v réžii Jeffa Fowlera. Super-rýchly  ježko Sonic z cudzej planéty sa spojí s výrazne pomalším vidieckym policajtom, aby prekazili plány vynaliezavého Dr. Robotnika, ktorý chce s pomocou Sonicových schopností ovládnuť svet a celý vesmír. V hlavných úlohách Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Neal McDonough, Breanna Watkins, Adam Pally, Lee Majdoub, či Ben Schwartz, ktorý v anglickom origináli prepožičal svoj hlas ježkovi Sonicovi. V našich kinách sa film premieta so slovenským dabingom. 

Guatemalský režisér Jayro Bustamante prináša do kín sociálnu drámu Chvenie (Temblores). Pablo je 40-ročný ženatý muž. Otec dvoch krásnych detí a praktikujúci evanjelik. Keď sa zaľúbi do iného muža medzi jeho blízkymi zavládne zdesenie pretože spochybnil všetky hodnoty, ktorými táto hlboko veriaca rodina žije. Napriek odporu príbuzných sa Pablo nasťahuje k svojmu milencovi, ktorý je úzko spojený s mestskou subkultúrou a vedie úplne inú, oslobodenú existenciu. Pablo stratí svoj starý domov, ale v novom sa nikdy úplne neusadí – jeho prianie zjednotiť dva rozdielne svety, sa ukáže ako slepá ulička. Príbuzní sú navyše presvedčení, že Pablo sa môže „uzdraviť“ a s pomocou rigidnej komunity robia všetko, aby sa márnotratný syn napravil. A to za akúkoľvek cenu. Pretože Boh miluje i hriešnikov. Ale nemiluje hriech. V hlavných úlohách Juan Pablo Olyslager, Diane Bathen, Mauricio Armas Zebadúa, Rui Frati, Sabrina De La Hoz, Magnolia Morales, Sergio Luna, či Pablo Arenales. 

Detičky sa potešia animovanému filmu Ľadová sezóna 3 (Norm of the North: King Sized Adventure) od tvorcov Richarda Finna a Tima Maltbyho. NeNORMálny ľadový medveď Norm spolu s nezničiteľnými lumíkmi je späť. Cool partička bude tento raz zasahovať až v ďalekej Číne. Celý Sever je hore nohami z príprav na svadbu Normovho starého otca, ktoré má na starosti Norm. Situáciu ešte viac skomplikuje stretnutie s archeológom Jinom, ktorý nášho kráľa Severu poverí úlohou ochrániť vzácny čínsky artefakt. Keďže je Norm dobrák od kosti, prisľúbi, že artefakt doručí Jinovmu vnukovi do Pekingu na slávnosť konajúcu sa len raz za 100 rokov. O drahocenný predmet má však záujem aj zloduch Dexter, bývalý archeológ, ktorý je odhodlaný urobiť všetko preto, aby artefakt získal pre seba a speňažil. Bláznivá cesta okolo sveta sa môže začať. Dokáže Norm dodržať slovo dané novému priateľovi a zároveň sa vrátiť domov včas na svadbu svojho starého otca pri polárnej žiare? Film sa u nás premieta v slovenskom znení: Miloslav Král, Michaela Drotárová, Miroslav Trnavský, Miroslav Noga, Dušan Cinkota, Martin Hronský, Michal Ďuriš, Ján Greššo, či Renáta Rundová. 

O neviazanú zábavu a napínanie bránic smiechom sa postará česká komédia od Miloslava Šmídmajera, Prípad mŕtveho nebožtíka. Komédia, ktorá si uťahuje z kriminálok, ktorých sú dnes plné televízne obrazovky. Film využíva klišé kriminálneho žánru, a tak sa dej, ktorý divák pozná už z miliónov žánrových snímok z policajného prostredia, stal podhubím pre slovný humor a absurdne vygradované situácie. Na scéne sa objavuje major Prubner (David Novotný), jeho nová kolegyňa Skálová (Hana Vagnerová) a detektívi Rorýs (Martin Pechlát) s Dymákom (Lukáš Příkazký). Úloha, ktorú dostali od náčelníka kriminálky Drátka (Miroslav Táborský), je jasná – vyriešiť vraždu Starablažkovej. Kriminalisti o obeti postupne vypátrajú, že úspešne vydierala, a preto sa jej niekto zbavil. Veľa stôp však nemajú a majorovi Prubnerovi navyše šliape na päty jeho nadriadený plukovník Drátek, ktorý mu dá na vypátranie vraha len týždeň – teda sedem dní! Okrem spominaných hercov vo filme uvidíme aj Pavlu Beretovú, Evu Holubovú, Kláru Issovú, Petru Jungmannovú, Filipa Kankovského, Lenku Krobotovú, Martina Myšičku, Denisu Pfauserovú, Annu Polívkovú, Terezu Srbovú, Milana Šteindlera, či Jakuba Štáfeka.  

A aj tento týždeň budeme mať v kinách severský film, konkrétne zo Švédska od režisérky Lisy Aschan s názvom Volaj mame! (Ring mamma!). Rodičia čakajú celý život, kým im deti povedia „Ďakujem!“, a deti naopak čakajú na „Prepáč!“ Táto slepá ulička je východiskom pre komédiu Volaj Mame! Niki má 35 rokov, ale žije život ako 25-ročná. Odrazu je nútená vyrovnať sa so všetkými svojimi vzťahmi a životnými rozhodnutiami. V hlavných úlohách Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Alexander Karim, Jonatan Rodriguez, Evin Ahmad, Eric Ericson, Julia Corti Kopp, Cecilia Forss,či Björn Gustafsson.

  Foto © CinemArt/ASFK/FilmEurope/Bonton/ContinentalFilm

Súvisiace články