Filmová Akadémia mení svoje pravidlá – na Oscara môžu byť nominované aj filmy uvedené online

29.4.2020|Ivet Kollárová|
Filmová Akadémia mení svoje pravidlá – na Oscara môžu byť nominované aj filmy uvedené online

Akadémia filmového umenia a vedy dnes zverejnila nové pravidlá, ktoré budú platné pre 93. ročník udeľovania cien Oscar. K niektorým zmenám pristúpili Akademici v súvislosti so šírením vírusu Covid-19 a opatreniami, ktoré pozatvárali kiná. Totižto jedno z pravidiel pre filmy, ktoré mohli byť brané do úvahy na nomináciu bolo ich komerčné uvedenie do kín v rámci oblasti Los Angeles a hrané po dobu aspoň siedmych dní.

No za danej situácie sa Akademici rozhodli a to len pre túto oscarovskú sezónu (a 93. ročník Oscarov), že do úvahy na nomináciu v kategórii Najlepšia snímka budú brať aj tie filmy, ktoré mali plánovanú klasickú kino-premiéru, no táto bola kvôli opatreniam zrušená a film sa distribútori (producenti) rozhodli sprístupniť na online platformách. Pre Akademikov musí byť film dostupný na chránenej online platforme (Academy Screening Room) prístupnej len pre členov Akadémie a to po dobu 60 dní od VOD premiéry.

Táto online výnimka bude platná len do chvíle, kedy sa opäť otvoria kiná. Ak sa tak stane (a malo by sa), filmy uvedené online po tomto dátume nebudú mať možnosť uchádzať sa o nomináciu. Okrem toho, aby boli filmy po otvorení kín čo najviac hrané a zvýšili sa tak ich šance, Akademici rozšírili pôsobnosť kín, v ktorých sa môžu premietať filmy uchádzajúce sa o nomináciu aj mimo oblasť L.A a to o oblasti a mestá New York, Chicago, Miami a Atlanta.

Okrem tohto nového jednoročného pravidla, Akademici odsúhlasili aj niekoľko nových pravidiel týkajúcich sa kategórii zvuku, hudby a medzinárodných filmov. Od 93. ročníka Oscarov budeme mať o kategóriu menej (23). Do jednej kategórie nazvanej Najlepší zvuk sa spájajú, niekedy veľmi ťažko rozlišujúce kategórie – Mix zvukuStrih zvuku

Zmenou prejde aj kategória Najlepšia originál hudba. Vo filmoch odteraz musí zaznieť 60% originálnej hudby, čo sa týka pokračovaní, či filmových sérii tam sa obsah hranej originálnej hudby pohybuje na 80%. Zaujímavé je aj nové pravidlo hlasovania o filmoch v kategórii Najlepší medzinárodný film. Od tejto oscarovskej sezóny budú do hlasovania do predbežných výberov kategórie medzinárodných filmov pozvaní všetci členovia Akadémie. Filmy budú dostupné na spomínanej online platforme a všetci hlasujúci musia splniť minimálne požiadavky v rámci počtu vzhliadnutých zahraničných filmov.

Novo-nastavené pravidlá sa môžu v priebehu oscarovskej sezóny meniť v závislosti od vývoja situácie s vírusom Covid-19. 

93. ročník udeľovania cien Oscar je naplánovaný na 28. február 2021.

Zdroj:  oscars.org Foto © Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Súvisiace články