TV tipy na štvrtý augustový víkend: Jan Palach, obeť invázie sovietskych vojsk v roku 1968

21.8.2020|Marko Aust|

Dnes si pripomíname výročie invázie okupačných sovietskych vojsk v roku 1968 do vtedajšieho Československa.

K tomuto sa viaže i náš prvý televízny tip na piatok večer, ktorý venujeme snímke Jan Palach (22:05h, Jednotka). Jan Palach bol študentom, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa. Nekompromisný mladík, ktorý priniesol najväčšiu obeť v túžbe vyburcovať národ z okupačnej letargie. Meno, ktoré pozná takmer každý. Film rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života, ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

Hrôzostrašná chodba, natrená na zeleno, ktorej všetci hovoria „Zelená míľa“, je to cesta, na konci ktorej čaká smrť, pokiaľ sa nestane zázrak. Mentalita ťažkých zločincov, hrôzostrašné prostredie a atmosféra v období čakania na smrť i tragika možnosti, že obvinený je nevinný a napriek tomu zomrie sú strhujúcim spôsobom prenesené do tohto filmového príbehu Zelená míľa (20:30h, Markíza), ktorý sme vybrali ako tip na sobotný večer.

Na nedeľu večer sme vybrali westernovku Shalako (20:00h, ČT2). Potulný kovboj Shalako alias Ten, ktorý prináša dážď se objaví práve včas, aby pribehol na pomoc pôvabnej Irine. Tá sa spolu so skupinou bohatých Europánov dostane do nebezpečia života, keď vnikne na indiánské územie. Zachránení aristokrati sa vracajú do rodnej vlasti a Shalako, sprevádzaný kráskou, sa vydáva v ústrety novým dobrodružstvám. V hlavnej úlohe charismatického Shalaka sa predstaví Sean Connery a v úlohe krásnej grófky Iriny Brigitte Bardot.

Prajeme príjemný víkend.

  Foto © Cinemart

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...