Od dnes v kinách napokon len štyri nové filmy, Raj na zemi, Nádej, či Jaskyňa

1.10.2020|Ivet Kollárová|

Budú, nebudú, budú. Po zmätočných nových nariadeniach (v boji s koronou) z pondelka sa situácia ohľadne kultúrnych podujatí trochu vyjasnila. Povolené je usporadúvanie podujatí s maximálnym počtom 50 ľudí, do ktorého sú ale zarátaní účinkujúci, usporiadatelia a pod. Kiná ostávajú nateraz otvorené, avšak vstupujú do ešte obmedzenejšieho režimu. Sedenie bude šachovnicové, aj to v každom druhom rade, rúška treba mať na sebe počas celého premietania a  je zakázaný predaj jedla a nápojov, čo platí najmä pre multiplexy.

Niektoré naše distribučné spoločnosti zareagovali na sprísnené opatrenia stiahnutím svojich filmov z plánovaných októbrových premiér. Po Filmtopii, ktorá presunula svoj film Krajina ve stínu na neurčito, sa pridáva aj spoločnosť Continental Film, ktorá z dnešného premiérového dňa stiahla film Králi videa. Nový dátum premiéry filmu známy zatiaľ nie je. Dúfajme, že sú to posledné negatívne zmeny a my si budeme môcť v kinách aspoň v malom vychutnať zostávajúce filmy.

Režisér Jaroslav Vojtek natočil film Raj na zemi. Dokumentárny film, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných putovaní po svete osobný Andrejov príbeh, jeho zápas so samotou a psychickými problémami, či snahu nadviazať dlhodobý a funkčný vzťah, po ktorom túži. Paralelne film zaznamenáva tragické a komplikované príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach, či utečeneckých táboroch. Raj na zemi je topografiou tragických zápasov človeka a sveta, kontinuálnou terapiou bez konca. 

V islandsko-českej koprodukcii uvidíme film režisérky Hrafnhildur Gunnarsdóttir, Efekt Vašulka. Rodák z Brna Woody Vašulka bol spoločne s maliarom Františkom Kupkom jedným z dvojice Čechov, ktorí v 20. storočí stáli pri zrode nového umeleckého odboru. V jeho prípade to bol videoart. S islandskou ženou Steinou bol jeho priekopníkom od konca 60. rokov, kedy žili a pracovali v New Yorku. Predtým sa ale spoznali v komunistickom Československu, kde Bohuslav Vašulka študoval FAMU a Islanďanka Steina hru na husle. Aj napriek tomu, že bývajú prezývaní prarodičmi „generácie YouTube“, svet umenia na nich takmer zabudol. S humorom a vyrovnanosťou bojujú so svojou finančnou situáciou a tým, ako svoje analógové archívy zachovať pre budúcnosť. Až v posledných rokoch ich objavujú zberatelia umenia a najväčšie svetové múzeá. Film ukazuje premenu umenia a spoločnosti s nástupom videa od 60. rokov do súčasnosti. 

Film Jaskyňa (Nang Non), ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v Thajsku v roku 2018, natočil režisér Tom Waller. Dvanásťčlenný chlapčenský futbalový tím na čele s trénerom sa vydal na výlet do jaskynného komplexu Tham Luang v oblastia Chiang Rai nachádzajúcej sa na na severe krajiny. Náhly prudký dážď zdvihol hladinu vody, ktorá zaplavila prístupovú cestu a všetkých uväznila v útrobách jaskyne. Vyslobodení boli až po viac ako dvoch týždňoch s pomocou početného tímu skúsených potápačov a záchranárov zo všetkých kútov sveta. V hlavných úlohách Jim Warny, Ekawat Niratvorapanya, James Edward Holley, Eoin O'Brien, Maythavee Burapasing, či Ron Smoorenburg. 

Režisérka Maria Sødahl natočila emocionálnu drámu Nádej (Håp). Čo sa stane s láskou, keď vám zostávajú iba tri mesiace života? Silná dráma Nádej dáva svojej hlavnej hrdinke iba slabú nádej, keď lekári deň pred Vianocami zistia, že má nevyliečiteľný nádor. Zo života jej zrazu zostáva už iba smiešne málo a tá najväčšia skúška čaká vzťah s jej mužom. Šanca na prežitie nie je takmer žiadna, majú však nejakú nádej aspoň oni dvaja? Film bol inšpirovaný skutočným životom režisérky Marie Sødahlovej, vznikol podľa skvelej knižnej predlohy a exceluje v ňom ústredná herecká dvojica na čele s hviezdnym Stellanom Skarsgårdom.

Anja a Tomas predstavujú pár, akých poznáme veľa. Obaja sú v strednom veku, v plnej sile, milujú svoje deti a veľkú rodinu. Z ich romantickej lásky už po rokoch spolužitia veľa nezostalo, žijú skôr vedľa sebe než spolu a viac energie investujú do svojej práce ako do spoločného vzťahu. Tomasov prístup dokonca hraničí s vorkoholizmom. Anja ako divadelná režisérka práve zažíva veľký kariérny triumf vďaka úspešnej premiére svojho najnovšieho predstavenia, keď jej lekári oznámia, že má fatálny neoperovateľný nádor a pred sebou iba tri mesiace života. Do Vianoc zostáva jeden deň, deťom nič povedať nechce a jediný, o koho sa môže oprieť, je Tomas. Anja sa rozhodne byť silná a bojovať. Môže smrtiaca diagnóza dať ich rozbitý vzťah znovu dohromady alebo už medzi nimi naozaj nezostalo nič? Aj vo chvíli, keď sú vaše šance minimálne, nádej vždy existuje… 

Vo filme excelujú Andrea Bræin Hovig a Stellan Skarsgård. Okrem nich si vo filme zahrali aj Terje Auli, Ingrid Bugge, Hala Dakhil, Dina Enoksen Elvehaug, Uma Feed, či Elli Rhiannon Müller Osbourne.

  Foto © Film Europe/ASFK/Bonton/Film Expanded

Súvisiace články