Dnes prichádza do kín päť filmov – oscarovské Krajina Nomádov a Nádejná mladá žena, či Mortal Kombat

27.5.2021|Ivet Kollárová|

S nadšením v hlase (ale aj v prstoch ťukajúcich na klávesnicu) vítam návrat našich klasických článkov o premiérach nových filmov v našich kinách. Aj napriek tomu, že filmy, ktoré môžeme konečne vidieť v kinách nie sú až tak úplne nové. Mnohé z nich už mali svoje premiéry, či v kinách (najmä USA) alebo na rôznych streamoch, aj filmových štúdii ako Disney+, Hulu, HBO Max a iné. Nám to ale vôbec nevadí a sme vďační, že sa naši filmoví distribútori rozhodli uverejniť tieto snímky pre všetkých nás, ktorí sa tešíme na veľké plátna, kam filmy rozhodne patria.

Od dnes, 27. mája sa v našich končinách po klubových kinách otvárajú aj tie veľké, multiplexové. A čo si teda môžeme ísť pozrieť? Výber je pestrý a rozdelený ako pre milovníkov menších snímok, tak aj pre milovníkov blockbustrov a adaptácii videohier zvlášť. 

Prvou filmovou adaptáciou známej videohry je akčná fantasy snímka Monster Hunter v réžii Paula W.S. Andersona. Za hranicou nášho sveta leží iná dimenzia, v ktorej vládnu zúrivé a nebezpečné monštrá. Keď sa do tohto sveta dostane poručíčka Artemis so svojou elitnou jednotkou, začne sa boj o holý život. V snahe vrátiť sa domov sa spoja so záhadným lovcom, ktorého zručnosti a skúsenosti sú pre prežitie v nehostinnej zemi viac než užitočné. Tím bojovníkov tak musí odvracať nespočetné útoky zákerných príšer a zároveň nájsť cestu domov. Vo filme si zahrali Milla Jovovich, Meagan Good, Ron Perlman, Josh Helman, Tony Jaa, Diego Boneta, T. I., či Jannik Schümann. 

Do kín prichádza aj akčno-dobrodružný film Mortal Kombat od režiséra Simona McQuoida. Úspešná séria videohier sa dostáva na plátna kín v celkom novej filmovej verzii, ktorá sľubuje všetko, čím je jej predloha obľúbená – pútavý príbeh, prepracované choreografie súbojov a násilie, pred ktorým si bude treba zakrývať oči. Vo filme si zahrali Jessica McNamee, Hiroyuki Sanada, Josh Lawson, Lewis Tan, Joe Taslim, Tadanobu Asano, Chin Han, či Laura Brent. 

Cole Young je bojovník MMA, zvyknutý sa doslova biť o svoje živobytie. Nevie však nič o tetovaní draka, s ktorým sa narodil, o svojom dedičstve, ani o tom, prečo cisár Vonkajšieho sveta Shang Tsung vyslal svojho najlepšieho bojovníka Sub-Zera, aby Colea chytil. V strachu o svoju rodinu prijme Cole radu veliteľa špeciálnych jednotiek Jaxa a vydá sa hľadať Sonyu Blade. Vďaka tomu sa dostane do chrámu Lorda Raidena, ochrancu Zeme, ktorý dušiam s dračím znamením poskytuje útočisko. Cole uňho začne trénovať so skúsenými bojovníkmi Liu Kangom, Kungom Lao a žoldnierom Kanom, aby sa pripravil na zápas najlepších svetových bojovníkov s nepriateľmi z Vonkajšieho sveta. V stávke je totiž osud celého vesmíru... Dokáže Cole odomknúť vnútornú silu arcanu, aby zachránil svoju rodinu a zastavil Vonkajší svet raz a navždy?

Na plátna kín sa vracia aj obľúbené animované duo „kamarátov“ myšky a kocúra v novej rodinnej komédii od režiséra Tima Storyho, Tom and Jerry. Poznáme ich z animovaných príbehov, na ktorých vyrástli celé generácie. Čo ak sa však vyberú do sveta - a to rovno do toho nášho, reálneho? Keď sa Jerry presťahuje do luxusného hotela, kde práve prebieha svadba storočia, jej zúfalá organizátorka si najme Toma, aby jej pomohol sa myšiaka zbaviť. Naháňačka kocúra a myši však skoro zničí nielen jej kariéru a chystanú svadbu, ale aj celý hotel. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť: Bianku Buckovú, Igora Krempaského, Michala Domonkoša, Bibianu Ondrejkovú, Tomáša Maštalíra, Jakuba Kronera, Pavola Topoľského, Dominiku Žiaranovú, Zuzanu Porubjakovú, Richarda Stankeho, Mariána Miezgu, Petra Sklára, Mariána Labudu, Daniela Štraucha „Gogoman“, Jána Strapca „Strapo“, či Dušana Berkyho „Šórty“.

Mesiac po udeľovaní 93. ročníka cien Oscar sa k nám dostávajú dve výborné, úspešné a dôležité snímky, ktoré rozhodne treba vidieť. 

Od režisérky Chloé Zhao prichádza Krajina Nomádov (Nomadland). Film, ktorý sa stal jedným z najoceňovanejších filmov tohto roka, je držiteľom troch cien Oscar za najlepší film roka, najlepšiu réžiu a najlepšiu herečku v hlavnej úlohe rozpráva príbeh ženy, ktorá sa po strate všetkých životných istôt vydáva na cestu americkým západom a hľadá svoju identitu a život ako moderný kočovník. 

Po ekonomickom a sociálnom kolapse banského mesta v rurálnej a izolovanej časti Nevady sa hlavná hrdinka Fern v hereckom podaní držiteľky Oscara Frances McDormand rozhodne radikálne zmeniť svoj rozpadajúci sa život, ktorý sa ocitol v slepej uličke. Zakúpi si starú rozpadajúcu dodávku, ktorú si prerobí na karavan a vydáva sa na spirituálnu cestu hľadajúc život mimo konvenčnej spoločnosti ako jej moderný kočovník. Tretí celovečerný film režisérky Chloé Zhao, Krajina Nomádov bol natočený na základe rovnomenného knižného bestselleru Jessicy Bruder a stal sa filmovou senzáciou roka 2021.

Okrem Frances McDormand a herca Davida Strathairna si vo filme zahrali najmä ne-herci a praví Nomádi ako Patricia Grier, Linda May, Douglas G. Soul, Angela Reyes, či Gay DeForest.

Od britskej debutujúcej režisérky a herečky Emerald Fennell prichádza Nádejná mladá žena (Promising Young Woman). Cassie bola nádejná mladá žena…kým sa všetko zo záhadných dôvodov nezmenilo. Zdá sa, že v jej živote nie je nič také ako sa zdá: je veľmi múdra, provokatívne prefíkaná a naviac po nociach žije tajným druhým životom. A zarazu nečakané zoznámenie Cassie ponúkne šancu napraviť krivdy minulosti. Film si z udeľovania cien Oscar odniesol cenu pre najlepší originál scenár, ktorý napísala Emerald.

V hlavných úlohách vo filme uvidíme Carey Mulligan, Adama Brodyho, Sama Richardsona, Clancyho Browna, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Bo Burnhama, Christophera Mintz-Plasseho, Alison Brie, Connie Britton, Molly Shannon, Maxa Greenfielda, Chrisa Lowella, Steva Monroe a v krátkom cameu aj Emerald Fennell. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/Itafilm

Súvisiace články