V kinách máme osem nových filmov, ťahákmi sú Duna, Titán, Zelený rytier, či Halloween Kills

21.10.2021|Ivet Kollárová|

V týždni, v ktorom nám prebieha prehliadka najlepšieho festivalového filmu Be2Can, ktorá potrvá ešte do nedele (s následnými dozvukmi), prichádza do oficiálnej kino-distribúcie osem nových snímok. Medzi nimi sú klubové ťaháky ako tohtoročný víťaz Zlatej palmy z Cannes - Titán, Quo vadis, Aida?, či Začiatok. Jednoznačným hollywoodskym ťahákom je epos neopísateľných rozmerov, od vizionárskeho režiséra s citom pre inteligentné sci-fi Denisa Villeneuva, Duna (Dune)

Veľkolepé sci-fi dobrodružstvo prichádza! Paul Atreides je mladý muž s výnimočným darom, ktorému bol predurčený osud, akému nemôže celkom porozumieť. Musí sa dostať na najnebezpečnejšiu planétu vesmíru, aby zaistil bezpečnú budúcnosť pre svoju rodinu a svoj ľud. Práve tam je možné nájsť vzácnu komoditu – korenie, ktoré dokáže odomknúť plný potenciál človeka. Paul a jeho rod však nie sú jedinými, kto si robí na planétu a jej zásoby nárok. Črtá sa konflikt, v ktorom prežijú len tí, čo dokážu čeliť svojmu strachu.

V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Charlotte Rampling, David Dastmalchian, Stephen McKinley Henderson, Chen Chang, Paul Bullion, Björn Freiberg, či Stephen Collins. 

Holandský režisér Vincent Boy Kars natočil osobnostnú, psychologickú drámu Drama Girl. Prehrávaním kľúčových scén z jej nedávnej minulosti, film Drama Girl dáva mladej Leyle de Munyck príležitosť vyrovnať sa s týmto ťažkým obdobím života. Leyla (26) je herečkou filmu založeného na jej osobnom životnom príbehu. Režisér, Vincent Boy Kars, ju obklopil profesionálnymi hercami, ktorí hrajú jej rodičov a priateľa. Po vzore psychologickej teórie sledujú to, ako človek rekonštruuje scény vlastného života a ako ich ovplyvňuje traumatická skúsenosť. Ako Leyla pred štábom odhaľuje vlastnú minulosť, film otvára otázku, ako nám dráma ako žáner môže pomôcť lepšie porozumieť sebe a svetu okolo nás. Okrem Leyly si vo filme zahrali Pierre Bokma, Elsie de Brauw, či Jonas Smulders.

Niektoré netvory je nemožné zabiť. Michael Myers, legendárny tichý zabijak s bielou maskou, úspešne uniká už vyše štyridsať rokov. Horor Halloween zabíja (Halloween Kills) je ďalšou kapitolou v úspešnej a mimoriadne húževnatej sérii od režiséra Davida Gordona Greena. Laurie Strode tak dlho utekala pred tichým vraždiacim monštrom menom Michael Myers, až sa rozhodla zmeniť taktiku. Prestala utekať, začala bojovať a nalákala Michaela do dokonalej pasce. Tá síce vyšla, ale … Príbeh filmu Halloween zabíja začína v okamihu, keď predchádzajúci film skončil. Ťažko zranená Laurie odchádza v sprievode dcéry a vnučky do nemocnice a v protismere sa k jej horiacemu domu rútia hasiči. V jeho útrobách je v ohnivom pekle uväznený zabijak, ktorý ju prenasledoval celý život. Bohužiaľ, nielen mačky majú sedem životov. Ubehne pár minút a Michael Myers už zase chodí ulicami mesta, ktoré sa pripravuje na halloweensku noc, a úspešne zvyšuje počet svojich obetí. Správa o tom, že z jej pasce unikol, sa dostane aj k Laurie, ktorá si je istá, že keď Michaela porazila raz, porazí ho aj druhý raz. Len bude potrebovať pomoc. Bude ale nutné presvedčiť obyvateľov mestečka, aby sa Myersa prestali báť.

V hlavných úlohách Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Anthony Michael Hall, Scott MacArthur, Will Patton, Kyle Richards, Thomas Mann, Andi Matichak, Nick Castle, Dylan Arnold, Robert Longstreet, Omar J. Dorsey, či Darin Ferraro.

Klubová scéna tento týždeň dostane pár skvostných snímok, ktoré si netreba nechať ujsť. Jednou z nich je aj novinka od bosnianskej režisérky Jasmily Zbanic, Quo Vadis, Aida?. Bosna, júl 1995. Srbská armáda sa blíži k Srebrenici, ktorá je vyhlásená za „bezpečnú zónu“ OSN. Desaťtisíce ľudí utekajú zo svojich domovov na blízku základňu OSN. Prekladateľka Aida, pracujúca pre OSN, dôverne pozná situáciu na základni i mimo nej. Bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších.

Film Quo Vadis, Aida? je nekompromisný a zároveň hlboko ľudský film režisérky Jasmily Žbanić, ktorý silou emócií zatieni väčšinu vojnových filmov. Nesústreďuje sa totiž na vykreslenie násilia, ale na príbeh konkrétnej ženy a nepredstaviteľné dilemy, ktoré pred ňu vojna stavia. V hlavných úlohách Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Ler, Dino Bajrovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Isakovic, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, či Luna Zimic Mijovic. 

Pre deti má tretí októbrový týždeň pripravený animovaný film Ron má chybu (Ron’s Gone Wrong) od tvorcov Sarah Smith, Jean-Philippe Vine a Octavio E. Rodriguez. Animovaný film od štúdia 20th Century Studios Ron má chybu rozpráva príbeh trochu osamelého dvanásťročného siedmaka Barneyho a robota Rona, jeho nového chodiaceho, hovoriaceho a totálne digitálneho priateľa, ktorý má byť, aspoň teda podľa reklamy „najlepší robot -kamarát“. Avšak roztomilý robot Ron nie je úplne v poriadku a zdá sa, že je neustále pokazený. Na pozadí modernej doby ovládanej sociálnymi sieťami a dominujúcej digitálnymi vzťahmi a priateľstvami chlapec Barney a robot Ron prežívajú nevšedné a láskavé dobrodružstvo, počas ktorého zisťujú, že pravé priateľstvá nespočívajú v dokonalosti. Film sa premieta so slovenským dabingom: Alex Koníček, Tomáš Krištof, Martin Hronský, Zuzana Kyzeková, Daniel Fisher, Tomáš Krištof, Michal Kaprálik, Marcel Ochránek, Michal Ďuriš, Lucia Vráblicová, Veronika Kuchtová, Danica Jurčová, Juraj Hrčka a iní...

Víťaz Zlatej palmy za najlepší film z MFF Cannes 2021, oficiálny francúzsky kandidát na Oscara a jeden z najoriginálnejších, najodvážnejších a zároveň najkontroverznejších filmov roka. Režisérka Julia Ducournau predstavuje film Titán (Titane). Po sérii nevysvetliteľných trestných činov sa otec stretne so svojím synom, ktorý bol 10 rokov nezvestný. Titán: kov vysoko odolný proti teplu a korózii, zložka pevných a ľahkých zliatin, s vysokou pevnosťou v ťahu. Vo filme excelujú Vincent Lindon a Agathe Rousselle. Okrem nich uvidíme aj Garance Marillier, Laïs Salameh, Mara Cisse, Myriem Akheddiou, Bertranda Bonella, či Florence Janas. Film sa premieta aj v rámci prehliadky Be2Can.

Film telom veľký, no srdcom nezávislý. Pre štúdia A24 natočil americký režisér David Lowery fantasy drámu Zelený rytier (The Green Knight). Tento príbeh začína v časoch keď česť bola nadovšetko a odvaha robila kráľov. Temnejším spôsobom prerozpráva epický stredoveký fantasy príbeh z legiend o Artušovi. Chrabrý ale svojhlavý rytier guľatého stola Sir Gawain, synovec kráľa Artuša, sa vydáva na trúfalú cestu, na konci ktorej ho čaká osudový vyzývateľ - obrovský a tajomný Zelený Rytier. Sir Gawain na tejto púti, počas ktorej spoznáva sám seba, musí čeliť duchom, obrom aj zlodejom, aby dokázal, že je hoden cti v očiach jeho rodiny a celého kráľovstva. V hlavných úlohách Dev Patel, Alicia Vikander, Sean Harris, Barry Keoghan, Joel Edgerton, Anaïs Rizzo, Joe Anderson, Noelle Brown, Kate Dickie, Chris McHallem, Ralph Ineson, či Patrick Duffy. 

Ďalším klubovým filmom, ktorý sa premieta aj v rámci prehliadky Be2Can je snímka v gruzínsko-francúzskej koprodukcii Začiatok (Beginning) od režisérky Dea Kulumbegašvili  Režisérka nadväzuje na svoje dva oceňované krátke filmy, uvedené v Cannes, silným a pôsobivým celovečerným debutom. V ospalom vidieckom mestečku napadne extrémistická skupina komunitu svedkov Jehovových. Uprostred tohto konfliktu sa pomaly rozpadá známy svet Jany, manželky vodcu komunity. Jej vnútorná nespokojnosť narastá spolu s tým, ako sa Jana snaží pochopiť svoje túžby. Vo filme si zahrali Ia Sukhitašvili, Rati Oneli, Kakha Kintsurašvili, Saba Gogichaišvili, Ia Kokiašvili, Mari Kopchenovi, či Giorgi Tsereteli. 

  Foto © CinemArt/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm/Forumfilm/FilmExpanded

Súvisiace články