Na cenách DGA, PGA a WGA 2022 víťazne Jane Campion, CODA, či K Zemi hľaď!

21.3.2022|Ivet Kollárová|

Týždeň pred udeľovaním cien Akadémie sa v Hollywoode uskutočnili dve z troch posledných udeľovaní cien Združení profesionálov, tzv. „Guild“, ktoré by mohli predznamenať vývoj samotných Oscarov. Alebo, ako sme boli svedkom, riadne zamiešať nastaveným poradím a dať Oscarom nový náboj a moment prekvapenia.

Prvé ceny, ktoré sa konali o pár dni skôr vyhlasovalo Združenie amerických režisérov, známe pod skratkou DGA. Ceny, ktoré od roku 1949, kedy sa začali udeľovať, sa s Oscarmi vo víťazovi rozchádzali len sedem krát, tak predstavujú dôležitý míľnik na ceste za cenou Akadémie. Nominovaní boli: Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Steven Spielberg (West Side Story), Denis Villeneuve (Duna) a Jane Campion (Sila psa). Oscarovské nominácie sa od DGA líšia v jednom mene, Villeneuva v nich „nahradil“ japonský režisér Ryusuke Hamaguchi za film Drive My Car. 

V konečnom dôsledku to pravdepodobne nebude hrať žiadnu úlohu, pretože cenu DGA získala Jane Campion za silnú, emocionálnu westernovú drámu Sila psa a dostala sa tak na čelo v boji o Oscara v kategórii réžia (a s cenami Zlatý glóbus, BAFTA, či Critics Choice jedine, že by si sošku zabezpečila už v predstihu). Mimo Oscara, cenu DGA za najlepší režijný debut získala Maggie Gyllenhaal za film Temná dcéra.

V sobotu prišli na rad ceny Združenia amerických producentovPGA Awards. A veci sa začali mierne komplikovať. Ceny PGA sú určitým ekvivalentom k oscarovskej kategórii najlepší film a ako jediné ceny v oscarovskej sezóne sa s Oscarmi rovnajú ako v počte nominovaných – 10 snímok, tak aj v metóde hlasovania, čo v praxi znamená, že hlasujúci musia ohodnotiť filmy od 1 ako najviac obľúbený až po 10 ako najmenej obľúbený. A za ostatných 32 rokov sa ceny PGA s víťazom Oscara zhodovali 22krát

Nominované filmy na cenu PGA boli:
Being the Ricardos
Belfast
CODA
K Zemi hľaď!
Duna
King Richard
Licorice Pizza
Sila psa
tick, tick...BOOM!
West Side Story

V oscarovských nomináciách nájdeme dve zmeny, filmy Being the Ricardos a tick, tick...BOOM! nahradili filmy Drive My CarUlička nočných môr. Počas celej oscarovskej sezóny sa favoriti striedali ako pribúdali dni, či rôzne ďalšie udeľovania cien. Na PGA sa očakávalo víťazstvo najsilnejšieho kandidáta aj na zisk Oscara, film Sila psa. Avšak, asi málokto čakal, že rozpočtom veľký film zaskočí rozpočtom malý a srdcom veľký film. Víťazom cien PGA sa stala snímka CODA režisérky Sian Heder a tým pádom sa aj na PGA prepisovala história, keďže prvý krát vyhrala snímka streamovacej spoločnosti, v tomto prípade Apple TV+

Film CODA o nepočujúcej rodine, kde jediným počujúcim členom je hudobne nadaná dcéra, ktorej snom je štúdium na prestížnej hudobnej škole, sa tak rázom stal neočakávaným favoritom a kandidátom na zisk Oscara aj v kategórii najlepší film. A popravde, za daných okolností jeho šance nie sú vôbec malé. Avšak, v histórii Oscarov sme zažili rôzne prekvapenia a tento ročník nebude výnimkou (nech už dopadne akokoľvek). 

Ostatní víťazi cien PGA, ktorí môžu zopakovať svoje víťazstvo aj na Oscaroch:
Najlepší dokument – Summer of Soul (....or, When the Revolution Could Not Be Televised)
Najlepší animovaný film – Encanto 

Tretím a posledným udeľovaním cien pod označením Guild boli ceny Združenia amerických scenáristovWGA. Ceny, ktorých nominácie sa úplne nezhodovali s tým oscarovskými, tak rovnako prinášajú napätie až do posledného momentu. Treba dodať, že filmy Sila psa, Temná dcéra a Belfast neboli spôsobilé na nomináciu na ceny WGA vo svojich kategóriách adaptovaný, respektíve originál scenár. 

Na ceny WGA boli v kategórii originál scenár nominovaní:
Aaron Sorkin – Being the Ricardos
Adam McKay, David Sirota – K Zemi hľaď!
Wes Anderson, Roman Coppola, Hugo Guinnes, Jason Schwartzman – Francúzska depeša
Zach Baylin – King Richard
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza

Bez filmu Belfast sa očakávalo víťazstvo Paula Thomasa Andersona, ktorý minulý týždeň zvíťazil v rovnakej kategórii na cenách BAFTA. Avšak, aby sme to mali pekne zamotané aj na Oscaroch, cenu WGA za originál scenár získal netflixovský film K Zemi hľaď! od režiséra a scenáristu Adama McKaya, ktorý na scenári spolupracoval s Davidom Sirotom. Film sa tak zaradil k potenciálnym kandidátom na víťazstvo. No v oscarovskej kategórii originál scenára je ešte jeden film, ktorý môže všetkým vypáliť rybník a to nórsky film Najhorší človek na svete.

Na ceny WGA boli v kategórii adaptovaný scenár nominovaní:
Sian Heder – CODA 
Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth – Duna 
Guillermo del Toro, Kim Morgan – Ulička nočných môr
Steven Levenson – tick, tick...BOOM!
Tony Kushner – West Side Story

Víťazom sa, celkom neprekvapivo, stala snímka CODA, ktorej scenár napísala režisérka filmu Sian Heder a je o ďalší krôčik bližšie k zisku Oscara aj v tejto kategórii. Avšak, oscarovské nominácie majú troch silných kandidátov, ktoré na WGA nominované neboli. Spomínané filmy Sila psa (s. Jane Campion) a Temná dcéra (s. Maggie Gyllenhaal, ktorá cenu za scenár získala na MFF Benátky, či Spirit Awards) a čierny kôň kategórie, japonská snímka Drive My Car, ktorá si môže prvenstvo kľudne „ukradnúť“ pre seba.

Po cenách Združení režisérov, producentovscenáristov je jasných niekoľko vecí. Za prvé, udeľovanie cien Oscar bude plné prekvapení. Do popredia favorizujúcich filmov v kategórii najlepší film sa dostali dvaja kandidáti – Sila psaCODA. Za druhé, nech vyhrá ktorýkoľvek z týchto dvoch filmov, bude to po prvý krát v histórii Oscarov film streamovacej spoločnosti. Za tretie, boj o Oscara za najlepší film ovládli ženy, a ak vyhrá jeden z týchto filmov, bude to v histórii Oscarov len po tretí krát, čo by vyhral film od režisérky a to zároveň druhým rokom po sebe!

Udeľovanie 94. ročníka cien Oscar sa uskutoční 27. marca 2022 v kalifornskom Los Angeles, u nás to bude v noci z nedele na pondelok 28. marca.

K cenám WGA doplním ešte víťazov televíznych kategórii:

Dramatický seriál – Boj o moc
Komediálny seriál – Hacks 
Nový seriál – Hacks
Limitovaný seriál – originál scenár: Mare z Easttownu
Limitovaný seriál – adaptovaný scenár: Maid 

Zdroj:  dga.org Foto © PGA/twitter

Súvisiace články