Do kín prichádza hollywoodsky Elvis, slovenský Stand Up a koprodukčné Bratstvo

23.6.2022|Ivet Kollárová|

Štvrtý júnový týždeň nám poskytne dostatok času na dohnanie starších snímok, ako aj na zdravotnú prechádzku. V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín len tri nové snímky s ťahákom týždňa - životopisnou drámou o kráľovi rock’n’rollu Elvisovi Presleym. Snímku s názvom Elvis natočil režisér Baz Luhrmann.

Veľkolepý film Baza Luhrmanna sa ponára do života a hudby Elvisa Presleyho, videné cez jeho komplikovaný vzťah s jeho záhadným manažérom, plukovníkom Tomom Parkerom. Príbeh sa ponára do komplexnej dynamiky medzi Presleym a Parkerom trvajúcej viac ako 20 rokov, od Presleyho vzostupu k sláve až po jeho neslýchaný úspech, na pozadí rozvíjajúcej sa kultúry a straty nevinnosti v Amerike. Stredobodom tejto cesty je jedna z najvýznamnejších a najvplyvnejších osôb v Elvisovom živote, Priscilla Presley. Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2022. V hlavných úlohách si vo filme zahrali Tom Hanks, Austin Butler, Olivia DeJonge, Richard Roxburgh, Helen Thomson, David Wenham, Natasha Bassett, Xavier Samuel, Luke Bracey, Dacre Montgomery, Leon Ford, Kate Mulvany, Gareth Davies, Charles Grounds, Josh McConville, či Adam Dunn. 

Slovenský režisér Juraj Bohuš natočil dramédiu Stand Up. Mišo má životný sen – stať sa úspešným stand-up komikom. Zanecháva zamestnanie, aby si tento sen konečne začal plniť. Prekvapí ho však jeho neter Júlia, ktorá neohlásene pricestuje z USA. Spoločne sa tak vydajú na stand-up turné po slovenských mestách, kde sa ich sny stretávajú s realitou. V hlavných úlohách Ondrej Kovaľ, Zuzana Norisová, Caitlin Witty, Ady Hajdu, Szidi Tobias, Elena Podzámska, Peter Oszlík, Anna Jakab Rakovská, Michael Szatmary, Ján Gordulič, Simona Salátová, Tomáš Hudák, Matej Adámy, či Jakub Gulík. 

V česko-taliansko-slovenskej koprodukcii vznikol dokumentárny film Bratstvo od režiséra Francesca Montagnera. Traja mladí bratia, vyrastajúci pod silným vplyvom svojho otca, musia učiniť rozhodnutie. Akými mužmi sa chcú stať? Jabir, Usama a Useir sú traja mladí bosnianski bratia, ktorí sa narodili do pastierskej rodiny. Vyrastali v tieni svojho otca Ibrahima, prísneho islamistického kazateľa. Keď je Ibrahim odsúdený na dva roky vo väzení za vojnovú účasť a terorizmus, náhle zostávajú chlapci odkázaní sami na seba. Akonáhle zmiznú nároky otca a prísna doktrína, ich životy sa drasticky zmenia. Bratia skúmajú hranice svojej novonadobudnutej slobody na neľahkej ceste stať sa mužmi. Dospievanie ešte nikdy nepôsobilo tak intímnym a vyčerpávajúcim dojmom. Stretávajú sa s ťažkosťami, zápasia medzi sebou a čelia jeden druhému, pričom sa pred našimi očami rozvíjajú ich rozdielne identity. Film Bratstvo je intímnym skúmaním prechodu od dospievania k mužstvu, hľadania identity, nachádzania lásky a prijatia seba samého.

Pred filmom Bratstvo sa bude premietať krátky dokumentárny/poetický film Strigov. Film zobrazuje intímnu perspektívu, surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. Film je rozlúčkou so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Film je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov. Vizuálne vysoko subjektívny, snový čiernobiely film sprevádzajúci divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosť.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/FilmExpanded

Súvisiace články