Prehľad filmov na september 2022 – Tritisíc rokov túžby,Svetlonoc,Piargy,Obeť, či Trojuholník smútku

30.8.2022|Ivet Kollárová|

Deti to počujú neradi, prázdniny sa skončili a leto nám tiež pomaly máva na rozlúčku, napriek stále pekným slnečným dňom. Je to oficiálne – do našich životov vstupuje mesiac september. Nevieme povedať, čo všetko do nich prinesie, avšak vieme, čo prinesie do našich kín. Po letnej uhorkovej sezóne, sa kiná zaplnia filmovými novinkami, ktoré potešia nejedno srdce filmového fanúšika. Zároveň sa rozbieha jesenná sezóna medzinárodných filmových festivalov s postupnosťou MFF Benátky, Telluride, Toronto, New York, či Londýn, ktoré sú zároveň oknom do novej oscarovskej sezóny.

V našich končinách nesmieme zabudnúť na obľúbený Cinematik v Piešťanoch, ktorý štartuje 13. septembra. Okrem toho si v kinách v plných piatich filmových týždňov užijeme 24 nových filmov a dve obnovené premiéry. Čaká nás päť snímok, ktoré mali premiéru na MFF Cannes 2022, medzi nimi aj víťaz Zlatej palmy – Trojuholník smútku, či dve snímky, ktoré budú mať premiéru na prebiehajúcom MFF Benátky – americká Neboj sa, zlatko a slovensko-česko-nemecká snímka Obeť (súťažiaca v sekcii Horizonty). O dve remastrované obnovené premiéry sa postarajú ikonické filmy Čeľuste a Avatar.

Prvý septembrový týždeň privítame v kinách „len“ tri snímky. Prvá z MFF Cannes, ktorá sa premietala mimo súťaž a nadchla prítomných divákov, natočil George Miller a pozrieme sa v nej na trochu iný príbeh o čarovnom džinovi. Opulentná fantasy má názov Tritisíc rokov túžby. V hlavných úlohách džina a jeho novej majiteľky sa predstavia Idris Elba a Tilda Swinton. 

O silnú, emocionálnu snímku z ďalekej Číny, Jedna sekunda sa postará režisér Yimou Zhang. Na odľahlom vidieku nadviaže filmový fanúšik priateľstvo s mladou tuláčkou bez domova. Prvý septembrový týždeň prinesie do kín aj prvú obnovenú premiéru filmu. Na veľké plátna sa vracia kultová snímka od Stevena Spielberga, Čeľuste.

Druhý septembrový týždeň prinesie do kín o jednu snímku viac ako ten predchádzajúci. Medzi štyrmi novými filmami je aj historická snímka inšpirovaná skutočným príbehom s názvom, ktorý hovorí za všetko, Jan Žižka. O réžiu sa postaral český režisér Petr Jákl a v medzinárodnom obsadení si zahrali Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Matthew Goode, Sophie Lowe, či českí herci ako Karel Roden, Jan Budař, Ondřej Vetchý, Marek Vašut, či Aneta Kernová. 

Režisérka Jessica M. Thompson natočila gotický horor na pozadí hrôzostrašného rodinného tajomstva s názvom Pozvánka do pekla, ktorý nás zavedie medzi upírov (a to nie veľmi milých). Druhý septembrový týždeň prinesie do kín tri dokumenty. Prvý v slovensko-maďarskej spolupráci od tvorcov László Jakubecz a Gábor Czímer s názvom Zavýjať po svojom o živote maliara a básnika Lajosa Kassáka. Druhý dokument natočil švédsky režisér Jens Sjögren, ktorý sa pozrel na osobný a profesionálny život futbalistu Zlatana Ibrahimoviča v snímke Volám sa Zlatan

Netradične v piatok bude mať premiéru ďalší dokument týždňa Identita ES v réžii Aleny Činčerovej o životnom príbehu imunológa a genetika, profesora Emila Skamene.

Sedem nových filmov uvidíme v kinách v tretí septembrový týždeň. Ťahákom bude jednoznačne snímka v slovensko-česko-nemeckej spolupráci od režiséra Michala Blaška, Obeť. Vo filme si zahrali Vita Smachelyuk, Gleb Kuchuk, ale aj Alena Mihulová, Gabriela Míčová, Igor Chmela, či Viktor Zavadil. Opäť uvidíme aj dokument, tentokrát od slovenského režiséra Slavomíra Zrebného, Slobodní o priateľstve a posolstve Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla.

Kultové anime Dragon Ball prichádza konečne aj do slovenských kín! Tretí septembrový týždeň bude v znamení japonskej anime. Režisér Tetsuro Kodama natočil snímku Dragon Ball Super: Super Hero. Film sa premieta v origináli so slovenskými titulkami. V slovensko-česko-poľskej koprodukcii vznikla romantická dráma Slovo od režisérky Beaty Parkanovej. Film sleduje dvoch manželov, ktorí si dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj zlom. Silu tohto paktu hneď preveria udalosti, ktoré sa odohrali v Česko-Slovensku v roku 1968. V hlavných úlohách excelujú Martin Finger a Gabriela Mikulková.

George Clooney a Julia Roberts sa v úlohách ex-manželov opäť stretávajú na veľkom plátne. Čaká ich spoločná misia, ktorá má zabrániť ich zamilovanej dcére, aby urobila rovnakú chybu, ktorej sa kedysi sami dopustili. Režisér Ol Parker natočil romantickú komédiu Vstupenka do raja. Ďalším filmom z tohtoročného MFF Cannes je hudobný dokument v réžii Bretta Morgena o živote jedného z najoriginálnejších a najvýznamnejších muzikantov všetkých čias - Davida Bowieho s názvom Moonage Daydream

Tretí septembrový týždeň prinesie do kín aj citlivú taliansku drámu o dospievaní a strate ilúzií odohrávajúca sa v Kalábrii, území s vlastnými pravidlami od režiséra Jonasa Carpignana s názvom Chiara, ktorá mala taktiež premiéru na MFF Cannes 2022 v rámci sekcie Quinzaine des réalisateurs. 

Štvrtý septembrový týždeň sa do kín dostane päť nových snímok a jedna v rámci obnovenej premiéry. Opäť v slovensko-česko-poľskej spolupráci uvidíme komédiu od režiséra Tomáša Svobodu, Indián. Film, ktorý sa odohráva v súčasnosti, opisuje hektický život zaneprázdneného finančníka Ondreja Jonáša a jeho rodiny, do ktorého vstúpi duch zomierajúceho starého indiánskeho náčelníka. V hlavných úlohách Karel Roden, Vica Kerekéš, Ester Geislerová, Daniel Olbrychski, Martin Myšička, Anna Šišková, Lukáš Latinák, či Jaroslav Dušek. Dokumentom týždňa je snímka, ktorá mala svoju premiéru na MFF Cannes 2022 a natočila ju herečka Charlotte Gainsbourg s názvom Jane očami Charlotte, ktorá sleduje život jej matky, rovnako herečky Jane Birkin.

V slovensko-česko-macedónskej spolupráci vznikol film, natočený v čierno-bielom, milostný príbeh o nejasnej vine, láske a krutom treste v réžii Iva Trajkova s názvom Piargy. Dej filmu vznikol na motívy novely Františka Švantnera. V hlavných úlohách Judit Bárdos, Lusia Siposová, Jana Oľhová, Daniel Fischer, Attila Mokoš, Peter Nádasdi, či zosnulý Marián Geišberg. Od islandského režiséra Guðmundura Arnar Guðmundssona uvidíme silný príbeh priateľstva a vzťahoch, ktoré nás formujú, dospievania a všetkých slastí a strastí s tým spojených v snímke Krásne bytosti

Svoju premiéru si film odbije na tohtoročnom MFF Benátky v rámci sekcie mimo súťaž. Druhý dlhometrážny hraný film herečky a režisérky Olivie Wilde je dlho-očakávanou filmovou udalosťou, o ktorej sa už teraz veľa rozpráva. Štvrtý septembrový týždeň prinesie do kín psychologický thriller Neboj sa, zlatko. Žena v domácnosti z 50. rokov žijúca so svojím manželom v utopickej experimentálnej komunite sa začína obávať, že očarujúca spoločnosť môže skrývať znepokojujúce tajomstvá. V hlavných úlohách Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Gemma Chan, ale aj samotná Olivia Wilde.

Druhým filmom, ktorý uvidíme v obnovenej premiére je epické dobrodružstvo od režiséra Jamesa Camerona, ktoré vyšlo v roku 2009 a zavedie nás na magickú planétu Pandora. Na veľké plátna prichádza s remastrovaným obrazom 4K a zvukom HDR (či formátom 3D) akčná, dobodružná fantasy snímka Avatar. Jedným z dôvodov vrátenia snímky do kín je aj dlho-očakávaná premiéra pokračovania, ktoré príde do našich kín 15. decembra a má názov Avatar: Cesta vody.

Posledný piaty septembrový týždeň nám pripravil do kín päť nových filmov. A tešiť sa môžeme na víťaza Zlatej palmy pre najlepší film z tohtoročného MFF Cannes, sociálnu satiru od švédskeho režiséra Rubena Östlunda, film Trojuholník smútku. Výletná loď plná bohatých pasažierov, medzi nimi aj celebritný párik modelov Carl a Yaya a jedného alkohol-ľúbiaceho kapitána stroskotá na opustenom ostrove, kde sa zrazu stierajú všetky sociálne rozdiely a začína boj o prežitie. Dôležitou osobou sa zrazu stáva „obyčajná“ chyžná. V hlavných úlohách Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Zlatko Buric, či Sunnyi Melles.

Podľa svetového knižného bestselleru natočila režisérka Olivia Newman rovnomennú drámu Kde raky spievajú. Príbeh sleduje mladú ženu, ktorá vyrastala bez rodiny v tajomných močiaroch Severnej Karolíny, ktorá sa po sérii nešťastných udalostí stáva hlavnou podozrivou v tragickej udalosti. V hlavných úlohách Daisy Edgar-Jones, Harris Dickinson, či Taylor John Smith. Po osobnej dráme prichádza do kín hororová snímka Úsmev od režiséra Parkera Finna. Život doktorky Rose Coterovej sa obráti hore nohami po tom, čo je svedkom traumatickej udalosti jedného z pacientov. Desivá realita ju dobieha na každom kroku.

Do kín príde aj mysteriózna krimi-komédia od debutujúceho režiséra Toma Georgea, Vražda v divadle. Vo West Ende v Londýne 50. rokov sa plány na filmovú verziu divadelného hitu náhle zastavia po tom, čo je hollywoodsky režisér filmu zavraždený. Prípadu sa ujme nekonvenčná dvojica – svetom unavený inšpektor Stoppard a horlivá policajná novicka Stalkerová, ktorí sa ocitajú v záhadnom a očarujúco špinavom divadelnom podzemí a nečakanú vraždu vyšetrujú na vlastné riziko. V hlavných úlohách Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, David Oyelowo, či Harris Dickinson. 

Koncom septembra uvidíme v našich kinách aj mysterióznu drámu v réžii slovenskej režisérky Terezy Nvotovej, Svetlonoc. Film zaujal na tohtoročnom MFF Locarno, odkiaľ si odniesol najvyššiu cenu Zlatého leoparda pre najlepší film. Tridsiatnička Šarlota sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách. Pred mnohými rokmi odtiaľto za nejasných okolností utiekla. Jej návrat v miestnych vzbudzuje podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch. Vo filme uvidíme Natáliu Germáni, Evu Mores, Ivu Bittovú, Janu Oľhovú, Juliánu Oľhovú, Mareka Geišberga, či Noëla Czuczora.

  Foto © Depositphotos/Bonton/Film Europe

Súvisiace články