Filmy Rimini, Arvéd a Za všetkým hľadaj ženu prichádzajú dnes so našich kín

3.11.2022|Ivet Kollárová|

Tri nové filmy otvoria prvý filmový novembrový týždeň. Pomalší rozbeh rozhodne neznamená nič zlé a dáva priestor na vzhliadnutie ako starších snímok, tak aj na kvalitnú prípravu na novinky, ktoré nám prinesie mesiac november. Prvý filmový týždeň je v znamení európskej kinematografie, konkrétne v česko-slovenskej, či nemecko-rakúsko-francúzskej spolupráci.

Prvá snímka v prehľade mala u nás nedávno „pred-premiéru“ v rámci prehliadky Be2Can. Tí, ktorí nestihli si od dnes môžu oficiálne v našich kinách pozrieť novinku od rakúskeho režiséra Ulricha Seidla, Rimini. Film vykresľuje postavu Richieho Brava. Matkina smrť ho privedie z adoptívneho domova v Taliansku späť do jeho tínedžerskej izby v Rakúsku, kde Charlton Heston stále napína bicepsy a Vinnetou je ešte vždy nažive.

Smrť matky privedie Richieho Brava z jeho adoptívneho domova v Taliansku späť do imaginárnej izby v rodnom Dolnom Rakúsku. S alkoholom v ruke a zamatovými melódiami Wurlitzera sa lúči v pivnici so svojím "piccolo fratello", zatiaľ čo jeho otec bezútešne hľadí z okna, opustený v domove dôchodcov. Bývalá popová hviezda Richie Bravo prežíva a zarába v Rimini aj mimo sezóny. Tvrdí, že je stále "con molto amore" - a to je len malá dávka sexuálnej vášne, ktorú potrebuje, aby sa mohol obliecť do korzetu a "jacketto", čo sa rýmuje s "perfetto", a potom s chuťou spievať zádumčivé nemecké piesne v strohých hotelových foyeroch pre organizované zájazdy postarších krajanov. Tento rakúsky gigolo oplývajúci zmyselným a značne zatuchnutým šarmom si razí cestu do myslí, tiel a peňaženiek postarších žien bez akýchkoľvek zábran a škrupulí. Seidlov nový opus magnum je hlboko romantický až smutný. Hoci na povrchu pôsobí tento film špinavo a zvrátene, v hĺbke zachytáva životný pátos ako máloktorý iný. V Rimini sa naposledy objavuje na plátne Hans-Michael Rehberg (v úlohe otca) a Michael Thomas žiari ako jeho syn. Seidl je známy svojimi osobitými titulmi ako Import/Export, Safari a trilógia Raj. Okrem spomínanej dvojice si vo filme zahrali aj Tessa Göttlicher, Inge Maux, Claudia Martini, Georg Friedrich, Natalya Baranova, či Ibrahim Isiktas.

Český režisér Miloš Šmídmajer natočil komédiu Za všetkým hľadaj ženu (Za vším hledej ženu). Tridsaťročná Alex neprežíva práve šťastné obdobie s priateľom a keď stretne staršieho charizmatického Alberta, podľahne jeho šarmu. Okamžite sa zamiluje, ale čoskoro narazí na jeho tvrdú škrupinu. V tej chvíli prichádzajú na pomoc jej kamarátky a vymyslia na Alberta pascu, do ktorej sa postupne chytá... avšak osud sa občas so vzťahmi zahráva a prináša prekvapenia. Osobitá vzťahová komédia s hviezdnym hereckým obsadením a množstvom slovného aj situačného humoru. V hlavných úlohách Hana Vagnerová, Zlata Adamovská, Jan Čenský, Albert Cuba, Ladislav Hampl, Daniela Kolářová, Tereza Krippnerová, Marek Němec, Igor Orozovič, Alžbeta Stanková, Marek Vašut, či Jiří Vyorálek.

Od dnes budeme mať v kinách aj snímku v česko-slovenskej koprodukcii v réžii Vojtěcha Mašeka s názvom Arvéd. Jiří Arvéd Smíchovský bol významným hermetikom, okultistom, praktizujúcim čiernu mágiu a mimoriadne vzdelaným človekom s brilantnou pamäťou. Film Arvéd rozpráva o tom, ako ďaleko sme schopní zájsť, aby sme dosiahli svoje ciele. Jiří Arvéd Smíchovský bol ochotný ísť až na hranice samotného pekla.

Život a smrť Jiřího Arvéda Smíchovského sú stále zahalené mnohými tajomstvami. Počas vojny ako nacistický konfident zachránil Štěpána Plačka z koncentračného tábora. Po vojne sa ich úlohy obrátia. Plaček splatí svoj dlh a zariadi, že ho súd za kolaboráciu s nacistami neodsúdi na smrť, ale len na doživotie. Tým sa však ich vzájomná služba nekončí. Plaček ako vyšetrovateľ Štátnej bezpečnosti využíva Arvéda na vlastné účely, aby usvedčil nepohodlné osoby. Za jeho služby sa mu odvďačí výhodami prominentného väzňa a predovšetkým Arvedovou najväčšou drogou – vzácnymi okultnými knihami zo skonfiškovaných knižníc. Arvéd a Plaček hrajú šachovú partiu. Hra o dušu vstupuje do finále.

Režisérom a spolu-scenáristom filmu je Vojtěch Mašek, ktorý je držiteľom Českého leva a Ceny českej filmovej kritiky za najlepší scenár, ako aj ôsmich cien Muriel za komiksovú tvorbu. V hlavných úlohách filmu Arvéd sa predstavia Michal Kern, Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský. Jan Poláček, spolu-scenárista filmu a autor knihy Malostranský ďábel o Jiřím Arvédovi Smíchovskom, prezradil, aké ťažké bolo zmapovať príbeh hlavnej postavy. „Arvéd bol po tom, čo spolupracoval s okupantmi, aj spolutvorcom vznikajúcej komunistickej tajnej bezpečnosti. Bol využitý v rade procesov so skutočnými kolaborantmi, ale aj pre nastupujúci režim nepohodlnými osobami. Svedčil údajne na asi štyristo povojnových súdoch a na cele tvrdil, že zapríčinil smrť desiatok ľudí. Hral hru, ktorá sa mu neskôr vymkla z rúk, a tak sa snažil za pomoci čiernej mágie privolať na pomoc aj diabla. Pre mňa to znamenalo pokúsiť sa Arvéda pochopiť a pomocou faktov, dobových reálií a fantázie vytvoriť príbeh“. V hlavných úlohách Michal Kern, Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl, Vojtěch Vodochodský, Marian Labuda ml., Petr Čtvrtníček, Ivana Uhlířová, Pavlína Štorková, Vojtěch Vondráček, či Emanuel Fellmer. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články