MFF Cannes 2023 line-up – Wes Anderson,Hirokazu Kore-eda,Ken Loach,Wim Wenders,Alice Rohrwacher,Justine Triet, či Aki Kaurismäki

13.4.2023|Ivet Kollárová|

Nová riaditeľka festivalu Cannes Iris Knobloch, ktorá vo funkcii po ôsmych rokoch nahradila úspešného Pierra Lescura, spoločne s umeleckým riaditeľom a generálnym delegátom Thierrym Frémauxom zverejnili oficiálny line-up 76. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cannes, ktorý bude prebiehať od 16. do 27. mája 2023 na slnečnej promenáde Croisette. Tlačová konferencia sa konala vo štvrtok 13. apríla v parížskom kine UGC Normandie na Champs-Élysées.

Na začiatku konferencie sa ujala slova samotná Knobloch, ktorá poďakovala Lescurovi za dlhoročnú spoluprácu a jeho výrazný vplyv pri formovaní festivalu. V krátkosti naznačila svoje ciele, jedným z ktorých je aj úspešná spolupráca s Frémaux, s ktorým zdiela spoločný pohľad ako na film, tak aj na smerovanie festivalu. Pozornosť chce sústrediť najmä na budúcnosť filmu ako takého a jeho postavenie v spoločnosti, ku ktorému má prispieť aj samotný festival. 

A ako býva zvykom na MFF Cannes, druhého prestížneho festivalu Veľkej trojky, aj tento rok sa môžeme tešiť na silný line-up Hlavnej súťaže, plný dôležitých mien súčasnej, poväčšine artovej kinematografie, v ktorom sa miešajú filmy od stálic strieborného plátna, ako aj nováčikov, ktorým bude patriť budúcnosť. Tento rok bolo do Cannes zaslaných cez 2tísíc filmov, z ktorých Frémaux a festivalový tím povyberali to najlepšie a zložili sekcie Hlavná súťaž, Istý pohľad, Špeciálne premietanie, Cannes Première, Mimo súťaž, Polnočná sekcia, či Súťaž krátkych filmov (program festivalu stále nie je úplne uzavretý a v priebehu týždňov môže byť doplnený o ďalšie nové filmy v rôznych sekciách). 

Otváracím filmom 76. ročníka MFF Cannes 2023 je novinka od režisérky Maïwenn, historická dráma Jeanne du BarryJohnnym Deppom v úlohe Kráľa Louisa XV. Samotná Maïwenn si zahrá postavu Jeanne Vaubernier, mladej, inteligentnej a nespútanej ženy z pracujúcej vrstvy, ktorá baží po kutlúre a vzrušení. Napriek všetkým konvenciám a etikete, sa Jeanne nasťahuje do Versailles, čo pobúri celý dvor. A navyše učaruje samotnému Kráľovi, s ktorým sa do seba bláznivo zamilujú. Okrem spomínanej dvojice si vo filme zahrali aj Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Pierre Richard, Pascal Greggory, či India Hair.

Frémaux na tlačovej konferencii oficiálne potvrdil aj premiéry troch filmov, ktoré do Cannes prinesú hollywoodsku silu. Špeciálne premietanie v rámci oficiálneho line-upu, ale mimo súťaž bude mať krátky film od Pedra Almodóvara, Strange Way of LifeEthanom HawkemPedrom Pascalom v hlavných úlohách. Jedná sa o druhý anglicko-hovoriaci film v kariére Almodóvara. Westernová snímka sa sústredí na dvoch dávnych priateľov, ktorí sa stretávajú po rokoch, avšak z iného dôvodu, aký sa na prvý pohľad zdá. Film vznikol v rámci novo-vytvoreného “filmového oddelenia“ módnej značky YSL – Saint Laurent Production, ktoré povedie umelecký riaditeľ Anthony Vaccarello. 

Svetovú premiéru mimo súťaž na MFF Cannes bude mať aj záverečná časť filmovej série s názvom Indiana Jones a Nástroj osudu v réžii Jamesa MangoldaHarrisonom Fordom v hlavnej úlohe. Festival Cannes zároveň vzdá špeciálnu poctu Fordovi za jeho hereckú kariéru. 18. mája sa na červenom koberci predstaví herecké obsadenie filmu Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, či Mads Mikkelsen.

Špeciálnu svetovú premiéru v rámci oficiálneho line-upu, avšak tiež mimo súťaž na MFF Cannes bude mať aj dlho-očakávaná novinka od režiséra Martina Scorseseho, Killers of the Flower MoonLeonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. Film je adaptáciou rovnomennej novely od Davida Granna a je zasadený do roku 1920 v Oklahome. Sústredí sa na vraždu členov z kmeňa pôvodného obyvateľstva Osage, ktorí zbohatli na základe nájdenia ropy na ich území. Toto vyvolalo hystériu najmä u cudzincov, ktorí manipuláciou, klamstvom a vraždami okrádali týchto ľudí. Toto obdobie dostalo názov Vláda teroru. Podľa Frémauxa film mohol byť zaradený do Hlavnej súťaže, avšak režisér Scorsese to odmietol. Okrem DiCapria si vo filme zahrali aj Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser, či Lily Gladstone.

Predsedom Medzinárodnej poroty 76. ročníka MFF Cannes sa stal švédsky režisér a držiteľ dvoch Zlatých paliem pre najlepší film – Štvorec z r.2017 a Trojuholník smútku z r. 2022, Ruben Östlund. Zvyšní členovia poroty budú oznámení v najbližších dňoch.

Killers of the Flower Moon © Apple

Hlavnej súťaži Cannes 76 bude súťažiť 19 snímok od režisérov ako Wes Anderson, Todd Haynes, Aki Kaurismäki, Hirokazu Kore-eda, Ken Loach, Nanni Moretti, Nuri Bilge Ceylan, Wim Wenders, Jonathan Glazer, či Marco Bellocchio. Tento rok festival prelomil aj svoj vlastný rekord v počte režisérok v súťaži. O Zlatú palmu sa bude uchádzať až šesť režisérok: dve Francúzsky Justine TrietCatherine Breillat, Rakúšanka Jessica Hausner, Talianka Alice Rohrwacher, Senegalčanka Ramata-Toulaye Sy a Tunisanka Kaouther Ban Hania. Z toho posedné dve menované sú v Hlavnej súťaži Cannes po prvý krát. V Hlavnej súťaži sa objavil aj jeden dokument.

V oficiálnom line-upe festivalu sa predstaví aj prvý film z Mongolska, ktorý bude mať premiéru v sekcii Istý pohľad (If Only I Could Hibernate od Zoljargala Purevdasha), režiséri Wim WendersWang Bing prinesú do Cannes hneď dva svoje nové filmy – v rámci Hlavnej súťaže a v sekcii Špeciálne premietanie. Z plejády hercov a herečiek, ktoré sa predstavia na slnečnej promenáde Croisette bude najviac vyťažený napríklad francúzsky herec Benoît Magimel, ktorý sa so svojimi troma novými filmami predstaví ako v Hlavnej súťaži, tak aj v sekcii Istý pohľad. Tá sa môže pochváliť aj slušnou zostavou filmov od afrických režisérov.

Hlavnej súťaži Cannes 76 sa predstavia dva filmy od amerických režisérov. Štýlovo špecifický Wes Anderson predstaví svoju novinku Asteroid City, ktorá môže mať najväčšie zastúpenie na červenom koberci, ak sa rozhodne prísť čo i len polovica obsadenia. Vidieť môžeme Toma Hanksa, Jasona Schwartzmana, Scarlett Johansson, Steva Carella, či Tildu Swinton. Todd Haynes bude súťažiť s filmom May December o manželskom páre, ktorý sa dostane do problémov, po tom čo sa u nich zjaví herečka, ktorá sa pripravuje na film o ich verejnom škandále z minulosti. Vo filme si zahrali Natalie Portman, Julianne Moore, či Charles Melton.

Po roku sa na MFF Cannes vracia japonský režisér Hirokazu Kore-eda, ktorý po (kórejskom) filme Brokers predstaví novinku Monster rozprávanú z troch perspektív: matky, učiteľky a malého chlapca. Originál hudbu pre film zložil skladateľ Ryuichi Sakamoto, ktorý zomrel koncom marca po dlhom boji s rakovinou. Anglický filmový veterán Ken Loach predstaví svoju sociálnu drámu The Old Oak o poslednej krčme v malej anglickej dedinke, z ktorej odchádzajú všetci domáci kvôli zavretým baniam. Voľné a lacné domy sa tak stávajú ideálnym miestom pre sýrskych utečencov.

Zlatú palmu sa bude uchádzať aj legendárny fínsky režisér Aki Kaurismäki s tragikomédiou z čias režisérovej mladosti Fallen Leaves. Rakúska režisérka Jessica Hausner predstaví drámu Club Zero o mladej učiteľke, ktorá na prestížnej strednej škole predstaví extrémny koncept jedenia a svojou charizmou zmanipuluje žiakov, aby sa pridali do jej “jedzme zdravo“ kultu. V hlavnej úlohe Mia Wasikowska. Brazílsky režisér Karim Aïnouz bude v Hlavnej súťaži so psychologickým hororom Firebrand, ktorý sa odohráva na tudorovskom dvore a sleduje Katherine Parr, šiestu manželku Henricha VIII. V hlavných úlohách Alicia VikanderJude Law.

Francúzska režisérka Justine Triet bude súťažiť s thrillerom Anatomie d'une chute o žene, ktorá je podozrivá z vraždy svojho manžela a ich nevidiaci syn, ako jediný svedok, stojí pred morálnou dilemou. V hlavnej úlohe Sandra Hüller. Hüller si zahrala aj v ďalšom filme v súťaži, v historickej vojnovej dráme z Druhej svetovej vojny The Zone of Interest od Jonathana Glazera. V Hlavnej súťaži sa predstaví aj film od tuniskej režisérka Kaouther Ban Hania, Les Filles d’Olfa, ktorý prináša intímnu cestu za nádejou jednej ženy, ktorej dve dcéry zo štyroch zmizli a režisérka sa toto prázdno snaží nahradiť profesionálnymi herečkami. Senegalsko-francúzska režisérka Ramata-Toulaye Sy bude súťažiť so svojím prvým filmom Banel et Adama o mladom páre, ktorý sa musí vysporiadať s nespokojnosťou v ich odľahlej dedine.

Talianska režisérka Alice Rohrwacher sa bude uchádzať o Zlatú palmu pre najlepší film s drámou odohrávajúcou sa v Toskánsku, La chimera v ktorom si hlavné úlohy zahrali Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, či Vincenzo Nemolato. Film sa zameriava na skupinku archeológov a čierny trh s historickými artefaktmi. A francúzska režisérka Catherine Breillat svoje šťastie v Hlavnej súťaži skúsi s dramatickým thrillerom L’éré dernier. Film je remakom dánskeho filmu Srdcová kráľovná a sleduje úspešnú právničku, ktorá si začne zakázaný románik s teenagerským synom svojho manžela z predchádzajúceho manželstva. Hlavnú úlohu stvárnila Léa Drucker.

76. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes bude prebiehať od 16. do 27. mája 2023.

Tu je prehľad oficiálneho výberu filmov MFF Cannes 2023:

Hlavná súťaž Cannes:
Club Zero - Jessica Hausner
The Zone of Interest - Jonathan Glazer
Kuolleet lehdet (Fallen Leaves) - Aki Kaurismäki
Les Filles d’Olfa (Four Daughters) - Kaouther Ben Hania (dokument)
Asteroid City - Wes Anderson
Anatomie d'une chute (Anatómia pádu) - Justine Triet
Monster - Hirokazu Kore-eda
Il sol dell’avvenire - Nanni Moretti
La chimera - Alice Rohrwacher
Kuru Otlar Üstüne (About Dry Grasses) - Nuri Bilge Ceylan
L'été dernier - Catherine Breillat
La Passion de Dodin Bouffant - Tran Anh Hung
Rapito - Marco Bellocchio
May December - Todd Haynes
Firebrand - Karim Aïnouz
The Old Oak - Ken Loach
Banel et Adama - Ramata-Toulaye Sy (prvý film)
Perfect Days - Wim Wenders
Qing Chun (Chun) (Youth (Spring) - Wang Bing (dokument)

V sekcii Mimo súťaž sa okrem spomínaných filmov od Scorseseho, Mangolda, Almodóvara a Maïwenn, predstaví aj HBO seriál The Idol od autora Sama Levinsona (Eufória) o guruovi a lídrovi moderného kultu, ktorý si začne komplikovaný vzťah s rastúcou popovou hviezdou. V hlavných úlohách Lily-Rose Depp, The Weeknd, Troye Sivan, Dan Levy, Moses Sumney, Eli Roth, či Hari Nef. Experimentálna, žánrovka Cobweb od Kima Jee-woona podporuje naratívnu linku filmu vo filme. Jednu z hlavných úloh stvárnil Song Kang-ho (Parazit, Broker).

Mimo súťaž:
Jeanne du Barry - Maïwenn
Killers of the Flower Moon - Martin Scorsese
The Idol - Sam Levinson (TV seriál)
Cobweb - Kim Jee-woon
Indiana Jones and the Dial of Destiny - James Mangold
Strange Way of Life - Pedro Almodóvar (krátky film)

V sekcii Premiéry sa na MFF Cannes predstaví aj romantická dráma od režisérky z Pobrežia Slonoviny Katell Quillévéré, Le temps d’aimer. Film sleduje mladú hotelovú čašníčku a matku malého chlapca Madeleine, ktorá si začne románik s bohatým študentom Francoisom. Avšak, po čase zisťuje, že Francoisa sa pokúša utiecť a navyše sa zahráva s jej osudom. V hlavných úlohách Anais DemoustierVincent Lacoste. Francúzsky režisér Martin Provost predstaví svoju novinku, životopisnú romantickú drámu Bonnard, Pierre et Marthe o živote, umení a láske renomovaného francúzskeho maliara Pierra Bonnarda a jeho manželky Marthy. V hlavných úlohách Stacy Martin, Cécile de France, či Vincent Macaigne.

Cannes Première:
Le temps d'aimer (Along came love) - Katell Quillévéré
Cerrar los ojos - Víctor Erice
Bonnard, Pierre et Marthe - Martin Provost
Kubi - Takeshi Kitano

V rámci sekcie Špeciálne premietanie bude mať premiéru dokument od režiséra Steva McQueena Occupied City o režisérovom adoptívnom domovskom meste Amsterdam počas nacistickej okupácie mesta v Druhej svetovej vojne medzi rokmi 1940 až 1945. 


Occupied City © Family Affair Films & Lammas Park

Špeciálne premietania: 
Pictures of Ghosts - Kleber Mendonça Filho
Anselm (Das Rauschen der Zeit) - Wim Wenders (dokument)
Occupied City - Steve McQueen (dokument)
Man in Black - Wang Bing

Francúzsky režisér Just Philippot prinesie do Polnočnej sekcie fantasy, sci-fi drámu Acide. Počas nezvyčajného horka sa na oblohe zjaví hrozivý mrak, z ktorého začne pršať smrteľný, kyselinový dážď. Panikou rozdelená rodina sa musí opäť spojiť, aby mohla ujsť a zachrániť sa pred touto hrozbou, ktorá zužuje svet. V hlavných úlohách Guillaume Canet, či Laetitia Dosch

Acide © Bonne Pioche Cinéma, Pathé Films, France 3 Cinema, Canéo Films - 2023

Polnočná sekcia:
Omar La Fraise - Elias Belkeddar
Kennedy - Anurag Kashyap
Acide - Just Philippot

V súťažnej sekcii Istý pohľad bude o ceny bojovať 17 filmov, z toho je osem prvých, debutujúcich. Otváracím filmom sekcie je francúzska sci-fi dráma Le règne animal od Thomasa Cailleyho. Film sleduje životné dobrodružstvo otca a syna vo svete, v ktorom sa niektorí ľudia začali meniť na iné zvieratá. V hlavných úlohách Romain Duris, Paul Kircher, či Adéle Exarchopoulos. Sekcia ponúkne aj anglickú drámu How to Have Sex od režisérky Molly Manning Walker o troch priateľoch, ktorí sa pod tlakom rozhodujú o tom mať sex (wink wink). 

V sekcii sa predstaví aj kanadský film od režisérky a herečky Monii Chokri, dramédia Simple comme Sylvain. Sophiin život sa obráti hore nohami po tom, čo stretne Sylvaina. Ona z bohatej rodiny, on z rodiny pracujúcej vrstvy. V návale nespútanej vášne, začína Sophia spochybňovať svoje hodnoty. Z Austrálie uvidíme v sekcii drámu The New Boy od režiséra Warwicka Thorntona. Film sleduje osirelého 9-ročného aboriginského chlapca, ktorý sa dostane do odľahlého kláštora, ktorý vedie mníška s pohnutou minulosťou. Film produkovala a aj si v ňom zahrala Cate Blanchett.

O jeden z prvých filmov, ktorý sa predstaví v sekcii Istý pohľad sa postarala aj režisérka Delphine Deloget. Dráma Rien à perdre sleduje slobodnú matku Sylvie, ktorá vychováva dve deti. Po úraze jedného z chlapcov v Sylvienej neprítomnosti sa deti dostávajú do pestúnskej starostlivosti. Sylvie je, aj za pomoci právnikov odhodlaná získať svoje deti späť. V hlavnej úlohe výborná Virginie Efira.

Rien a perdre © Ad Vitam/Festival de Cannes 2023

Un Certain Regard/Istý pohľad:
Le Règne Animal - Thomas Cailley
Los Delincuentes - Rodrigo Moreno
How to Have Sex - Molly Manning Walker (prvý film)
Goodbye Julia - Mohamed Kordofani (prvý film)
Crowrã (The Buriti Flower) - João Salaviza, Renée Nader Messora
Simple comme Sylvain - Monia Chokri
Kadib Abyad (The Mother of All Lies) - Asmae El Moudir
Los colonos (The Settlers) - Felipe Gálvez (prvý film)
Augure (Omen) - Baloji Tshiani (prvý film)
The Breaking Ice - Anthony Chen
Rosalie - Stéphanie di Giusto
The New Boy - Warwick Thornton
If Only I Could Hibernate - Zoljargal Purevdash (prvý film)
Hopeless - Kim Chang-hoon (prvý film)
Terrestrial Verses - Ali Asgari & Alireza Khatami
Rien à perdre (Rodéo) - Delphine Deloget (prvý film)
Les Meutes - Kamal Lazraq (prvý film)

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © Association Française du Festival International du Film/twitter/youtube

Súvisiace články