Do kín mieria štyri nové filmy – Hypnotic, Malá morská víla, Modrý kaftan a Tak zle, ako sa len dá

25.5.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Po vzore predchádzajúceho týždňa prinesie aj ten posledný, štvrtý májový týždeň do kín štyri nové filmy. Avšak, rovnako štyri filmy budeme mať aj v rámci obnovených premiér filmových klasík a reštaurovaných kópii a v kinách tak vzdáme poctu čílsko-francúzskemu avant-gardnemu režisérovi Alejandrovi Jodorowskemu a americkému režisérovi Cecilovi B. DeMillovi. 

Pred pár dňami mal film premiéru v rámci Polnočnej sekcie na MFF Cannes, dnes mieri do našich kín. Režisér Robert Rodriguez natočil akčný, mysteriózny thriller Hypnotik. Policajný detektív Danny Rourke dostane hlásenie o práve prebiehajúcom prepadnutí. Po príchode na miesto činu zažije šok – v banke narazí na stopu, ktorá by mohla viesť k nájdeniu jeho dávno stratenej dcéry. Oba prípady spája postava tajomného hypnotika, ktorý silou mysle dokáže iných ľudí prinútiť vnímať verziu sveta, ktorá neexistuje. Rourke príde na to, že na lúpež ho upozornila osoba, ktorá je zapojená do tajného vládneho programu, a on musí zistiť, čo sa v skutočnosti odohralo v tej jedinej správnej realite, a kde sa teraz nachádza jeho dieťa. V hlavných úlohách Ben Affleck, William Fichtner, Alice Braga, Jeff Fahey, Hala Finley, JD Pardo, Bonnie Discepolo, či Dayo Okeniyi. 

V dnešný premiérový deň mieri do našich kín ďalší film z projektu “Disney goes live-action“ a tentokrát sa vydáme pod morskú hladinu. Režisér Rob Marshall natočil rodinnú, dobrodružnú, hudobnú rozprávku Malá morská víla (The Little Mermaid). “Malá morská víla” je obľúbený rozprávkový príbeh Ariel, krásnej a temperamentnej mladej morskej víly s túžbou po dobrodružstve od svetoznámeho rozprávkara H. CH. Anderesena. Štúdio Disney v roku 2023 prináša jej úplne novú hranú podobu, ktorú režíruje renomovaný a oceňovaný režisér Rob Marshall.

Najmladšia z dcér kráľa Tritona a zároveň najodvážnejšia Ariel sa túži dozvedieť viac o svete mimo oceánu a počas návštevy hladiny sa zamiluje do temperamentného princa Erika. Hoci morské panny majú zakázané komunikovať s ľuďmi, Ariel nasleduje svoje srdce a uzavrie dohodu so zlou morskou čarodejnicou Ursulou, ktorá jej dá šancu zažiť život na súši a spoznať Erika, ale nakoniec ohrozí jej život  a korunu  a kráľovstvo jej otca kráľa Trittona.

Vo filme účinkujú speváčka a herečka Halle Bailey ako Ariel, Jonah Hauer-King ako princ Eric alebo Javier Bardem ako kráľ Tritton, či Melissa McCarthy ako zlomyselná Ursula. V anglickom origináli niektorým zvieratkám prepožičali hlasy Jacob Tremblay (rybka Flounder), Awkwafina (čajka Scuttle), či Daveed Diggs (krab Sebastian) . U nás sa film premieta v slovenskom znení: Simon Kopunec, Zuzana Šťastná, Lukáš Gažík, Jakub Ružička, Alena Pajtinková, Soňa Norisová, Ivo Gogál, Dušan Szabó, Lucia Vráblicová, Judita Bilá, Roman Matisko, Nataša Grambličková, Ján Greššo, Lenka Libjaková, Roman Fratrič, Celeste Buckingham, Miroslava Gális Partlová, Radka Kopriva, Dominika Morávková-Zeleníková, Veronika Ujlaky Strapková, či Alžbeta Ferencov

Slovenským filmom týždňa je komédia od režisér Viktora Csudaia, Tak zle, ako sa len dá. Päť lavičiek. Päť rôznych príbehov. Päť dvojíc. Každý rieši to isté - lásku a vzťahy. Päť poviedok odohrávajúcich sa na lavičke. Keď si myslíte, že nemôže byť horšie, tak môže. Presvedčia vás o tom dvaja mladí teenegeri Alica a Kevin, bezdomovci Jano a Zoli, partneri Miška a Karol, dvaja kamoši metalisti Ceco a Kilo a bývalí manželia Kamila a Miro. Aj lavičky majú svoje príbehy o ktorých by nám vedeli rozprávať. V hlavných úlohách Agáta Pírová, Max Bolf, Matej Landl, Marián Miezga, Zuzana Porubjaková, Richard Autner, Jakub Ružička, Kamil Mikulčík, Marta Sládečková, či Peter Šimun. 

A trochu tej canneskej atmosféry do kín prinesie film, ktorý si z MFF Cannes 2022 zo sekcie Istý pohľad odniesol cenu kritikov FIPRESCI, dráma od režisérky Maryam Touzani Modrý kaftan (Le Bleu du caftan). Marocký obchodík s odevmi je dejiskom nečakaného milostného trojuholníka v subtílnom a krehkom príbehu o rôznych podobách lásky.

Mina a jej manžel Halim prevádzkujú v Maroku obchod s tradičnými odevmi – kaftanmi. Mina sa stará o predaj, Halim kaftany s láskou k tradičnej ručnej výrobe šije. Aby stihli vybaviť všetky objednávky, prijmú mladého učňa. Mina si postupne začína uvedomovať, ako veľmi jeho prítomnosť pôsobí na jej manžela... Režisérka Maryam Touzani rozpráva svoj príbeh s rovnakou dôslednosťou a láskou, s akou Halim šije svoje kaftany. Jej druhý dlhometrážny film prináša empatický pohľad na v Maroku tabuizovanú tému homosexuality, ale i svojbytnú obhajobu inštitúcie manželstva. V hlavných úlohách Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, či Zakaria Atifi.

Režisér Alejandro Jodorowsky predstaví v našich kinách svoje tri filmové klasiky:

Fando a Lis
Fando a jeho čiastočne paralyzovaná partnerka Lis spoločne hľadajú mýtické mesto Tar. Film vychádza zo spomienok Jodorowského na hru surealistu Fernanda Arrabala. 

Film rozpráva príbeh o Fandovi a jeho ochrnutej priateľke Lis, ktorí putujú cez neúrodnú, postapokalyptickú zem a hľadajú mýtické mesto Tar, v ktorom možno dosiahnuť poznania nesmrteľnosti a osvietenia. Na svojej ceste stretávajú mnoho zvláštnych ľudí a dostávajú sa do znepokojivých situácií. Fando a Lis je mexický celovečerný hraný debut Alejandra Jodorowského z roku 1968, adaptácia rovnomennej hry od Fernanda Arrabala, s ktorým onoho času Jodorowsky spolupracoval na rôznych performances. V hlavných úlohách Sergio Kleiner, Diana Mariscal, María Teresa Rivas, Tamara Garina, či Juan José Arreola.

Svätá hora (La montana sagrada) 
V skazenom svete poháňanom chamtivosťou vedie mocný alchymista muža, ktorý pripomína Krista, a s ním sedem materialisticky založených postáv na Svätú horu, kde dúfajú, že nájdu osvietenie.

Škandál festivalu v Cannes z roku 1973, obrazy svätokrádeže a existenciálneho symbolizmu vo filme Svätá hora scenáristu a režiséra Alejandra Jodorowskeho, ktorý hovorí o duchovnej snahe o osvietenie, stavajúc ilúziu proti pravde. Alchymista (Jodorowsky) zhromaždí skupinu ľudí zo všetkých oblastí života, aby reprezentovali planéty slnečnej sústavy. Zámerom okultnej skupiny je podrobiť jednotlivých členov zvláštnym mystickým obradom a oprostiť ich od svetských vecí predtým, ako sa vydajú na púť na ostrov Lotus. Tam vystúpia na Svätú horu, aby zvrhli nesmrteľných bohov, ktorí tajne vládnu vesmíru. Vo filme hrajú: Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas, Juan Ferrara, Adriana Page, Burt Kleiner, či Valerie Jodorowsky. 

Krtko (El Topo) 
Zločinec El Topo kvôli láske k žene vyzýva k súboju neporaziteľných Štyroch pánov púšte. Ich porazením dosiahne vyššiu úroveň vedomia až do chvíle, dokým ho jeho žena nezradí. Začínajúc novú životnú etapu ako svätý muž, El Topo sa rozhodne oslobodiť komunitu vydedencov. 

El Topo je mexický psychadelický artový western z roku 1970, napísaný a zrežírovaný Alejandrom Jodorowskym, ktorý vo filme stvárnil aj hlavnú úlohu. Film sa vyznačuje bizarnými postavami a udalosťami, používaním trpasličích hercov a hutnej práci s židovsko-kresťanskou symbolikou a východnou filozofiou. Hlavnou postavou je El Topo, násilný a ozbrojený čiernoodenec, ktorý putuje za osvietením. V hlavných úlohách Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, José Legarreta, Alfonso Arau, José Luis Fernández, Ali Junco, či Gerardo Zepeda.

No a netradične v utorok bude mať v kinách premiéru reštaurovaná, nemá klasika od amerického režiséra Cecila B. DeMilleho, historická dráma Jana z Arku (Joan the Woman). Počas prvej svetovej vojny dostane anglický dôstojník motiváciu splniť svoju misiu, keď sa mu zjaví rozpadajúci sa meč Jany z Arku. Jeden z prvých historických filmov Cecila B. DeMilla.

Rozsiahla kronika o živote a smrti Jany z Arku, panny Orleánskej, je jedným z najlepších diel režiséra Cecila B. DeMilla a milovníkom filmu ponúka fascinujúci pohľad na začiatky kariéry jedného z hollywoodskych velikánov. Príbeh statočnej francúzskej mučeníčky rámcuje moderný príbeh britského vojaka, ktorý počas bojov v prvej svetovej vojne vykope zhrdzavený meč z 15. storočia. Krátko nato zaspí a začne sa mu snívať, že je vojakom v armáde Jany z Arku. S obsadením 1 400 komparzistov, plnohodnotnými kulisami, veľkolepými bojovými scénami a ručne kolorovanými kópiami DeMille na svojom epose nešetril, a hoci suma 300 000 dolárov sa zdá byť podľa dnešných filmárskych štandardov mizivá, v roku 1916 predstavuje veľké bohatstvo. Boli to dobre vynaložené peniaze, pretože film Jana z Arku obstál v skúške času ako výnimočný príklad epického filmu. V hlavných úlohách Geraldine Farrar, Raymond Hatton, Hobart Bosworth, Theodore Roberts, Wallace Reid, Charles Clary, James Neill, či Ramon Novarro. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/Itafilm/CinemArt/ForumFilm/Filmtopia

Súvisiace články