film Sám doma (1990)
Film Sám doma (1990)

Sám doma (1990)

film Sám doma (1990)
Film Sám doma (1990)

Réžia:

Chris Columbus

Žáner:

Komédia | Rodinný

Krajina

USA

Dĺžka filmu

99 min

Pôvodný názov:

Home Alone

„Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité,“ povie pani Kate McCallisterová (Catherine O´Haraová) manželovi Petrovi (John Heard) na palube lietadla smerujúceho cez Atlantik do Paríža, keď sa na vianočnú dovolenku balili v obrovskom strese a nervozite.

To ešte netuší, že to, čo doma zabudli, je najmladší člen ich početnej rodiny, Kevin (Macaulay Culkin). Kevin vôbec nepodľahne panike, práve naopak. Konečne môže robiť všetko to, čo inak nesmie. Jazdiť po koberci na kolieskových korčuliach, prejedať sa zmrzlinou, pozerať sa na neprístupné filmy.

Chlapčenská radosť z neočakávanej slobody sa veľmi rýchlo zmení na príjemné vzrušenie – Kevin musí brániť dom svojich rodičov proti dvom nepríjemným votrelcom – zlodejom Harrymu Limeovi (Joe Pesci) a Marvovi Merchantsovi (Daniel Stern), ktorý sa rozhodli dom McCallisterovcov vylúpiť.

A hoci si dospeláci myslia, že taký malý chlapec proti nim nič nezmôže, šeredne sa mýlia! Ani tentoraz však Kevin nestratí rozvahu a poriadne s lupičmi zacvičí. Premení totiž dom na hotovú smrtonosnú pascu. Napriek voľnosti a zábave s lupičmi sa mu však už začína cnieť za rodinou...


Jeden z najúspešnejších filmov roka 1990, vianočná komédia o zabudnutom dieťati a dvoch nešikovných lupičoch patrí dodnes k divácky najobľúbenejším. V hlavnej úlohe Kevina sa predstaví dnes už viac-menej pohasnutá detská hviezdička Macaulay Culkin (práve táto rola mu priniesla svetovú slávu), v úlohách jeho súperov sa predstaví Joe Pesci ako Harry a Daniel Stern ako Marv. Režisérom filmu je Chris Columbus, známy režisér mnohých kasovo úspešných filmov, autorom scenára je známy producent a objaviteľ Macaulaya Culkina, John Hughes. Sám doma je vlastne takou Smrtonosnou pascou v miniatúrnom prevedení. Takmer prázdny dom prepadnutý cez Vianoce zlodejmi, ktorým sa postaví zdanlivo bezmocný osamelý obranca. A rovnako ako je Smrtonosná pasca napínavá, je Sám doma veľmi vtipný a zábavný.