film Bež! (2020)
Film Bež! (2020)
Video (1)

Réžia:

Aneesh Chaganty

Žáner:

Horor | Mysteriózny | Thriler

Krajina

USA

Dĺžka filmu

99 min

Slovenská premiéra:

17.6.2021 (Bontonfilm)

Pôvodný názov:

Run

Hovorí sa, že matka miluje svoje deti až na smrť, a pre hrdinku nového hororu Bež! je toto tvrdenie nebezpečne skutočné. Mladé dievča vyrastá iba so svojou oddanou a starostlivou mamou v úplnej izolácii, jedného dňa sa ale začína vyplavovať na povrch zlovestné mamičkino tajomstvo. Napínavý, hitchcockovsky ladený triler natočil Aneesh Chaganty, autor skvelého hororu Pátranie.

Pred materinskou láskou sa nedá uniknúť. Z bezpečného prístavu matkinho náručia sa však niekedy môže stať smrtiaca hrozba. Mladé dievča Chloe o tom vie svoje. Je na vozíku a vyrastá osamote, izolovaná od sveta, iba so svojou milujúcou mamou. Ich vzťah a život sa môže zdať bežným ľuďom zvláštny, možno až znepokojujúci, nikto však nemôže mame Diane uprieť urputnú snahu chrániť svoju dcéru, starať sa o ňu až do roztrhania tela a mať ju pre jej vlastné dobro stále pod dohľadom. Chloe má množstvo zdravotných problémov, potrebuje starostlivosť na plný úväzok a s oddanou mamičkou tvorí zohratú dvojicu. Keď sa však v sedemnástich chystá na vysokú, začne odhaľovať čoraz desivejšie tajomstvá. Namiesto odpovedí na otázky sa od svojej mamy dočká len ďalších obmedzení. Chloe je pripútaná k invalidnému vozíku, z oceľovo pevného materinského objatia však musí za každú cenu utiecť. Odpovede na jej otázky sú totiž ešte strašnejšie, než si dokázala predstaviť.

Herci sa vždy snažia s maximálnou dôveryhodnosťou stvárniť telesné hendikepy svojich hrdinov. Triler Bež! je však výnimočný v tom, že predstaviteľka hlavnej úlohy Kiera Allen je na invalidnom vozíku aj v skutočnom živote. Momenty, keď bez možnosti pohybu musí utiecť smrtiacemu nebezpečenstvo, sú tak o to intenzívnejšie a realistickejšie. Tiesnivá atmosféra a pocit úplnej bezmocnosti v trileri Bež! pripomínajú kultové filmy Misery nechce zomrieť, Okno do dvora alebo nedávneho Muža v temnote.

Matku hlavnej hrdinky, za ktorej bezbrehou láskou sa skrývajú škaredé tajomstvá, hrá Sarah Paulson. Herečkina kariéra v poslednom čase neustále naberá na sile. Hrala v množstve úspešných filmov, napríklad 12 rokov otrokom, Carol či v snímke Glass od M. Nighta Shyamalana. Jej sláva však stúpa najmä vďaka skvelým a oceňovaným seriálom, ako je Mrs. America, v ktorom sekunduje Cate Blanchettovej, American Horror Story či American Crime Story, za ktorý získala Zlatý Glóbus. Naposledy divákov očarila v netflixovom seriáli Ratchedová, kde hrá hlavnú postavu – diabolskú zdravotnú sestru Mildred Ratchedovú.