film Smečka (2020)
Film Smečka (2020)
Video (1)

Réžia:

Tomas Polensky

Žáner:

Dráma | Šport

Dĺžka filmu

94 min

Slovenská premiéra:

5.8.2021 (Bontonfilm)

Pôvodný názov:

Smečka

Dievčatá, právo silnejšieho a hokej. V partii dnešných tínedžerov sa žije podľa zákona vlčej svorky. V škole aj v hokejovej kabíne, kam prichádza nováčik David. Autorita dospelých tu nemá žiadnu váhu, platia tu tvrdé pravidlá a rivalita. Pokiaľ chce niekto prežiť, musí sa podvoliť. Alebo sa vzoprieť a bojovať o svoje miesto pod slnkom…

David má šestnásť, peknú priateľku a rodičov, ktorí ho podporujú vo všetkom, do čoho sa pustí, a vytvárajú mu patričné finančné zázemie. Práve sa presťahoval, má nastúpiť do nového hokejového klubu Vlkov a zabojovať o miesto brankárskej jednotky. Ale nováčik v pevne zomknutom kolektíve, to neveští nič dobré. Čo robiť, keď ťa spoluhráči nevezmú medzi seba a opustí ťa dievča? Špirála šikany, odvety a vzájomných bojov sa roztáča. Pre väčšinu hráčov je to zo začiatku asi len zábava, ale kapitán Jerry tlak neustále stupňuje. Niektorí s tým možno nesúhlasia, ale nikto nič neurobí. A šikana sa z kabíny následne presunie aj na internet. Podarí sa Davidovi vybojovať si svoje miesto v tíme, v škole, v živote a „vlkov“ poraziť?

Dôležitou stránkou filmu je jeho autentickosť. Režisér a spoluautor scenára Tomáš Polenský má k hokejovému prostrediu blízko a pozná ho veľmi dôverne. Jeho sestra je kapitánkou českej hokejovej reprezentácie, on sám strávil v mládežníckom hokeji 16 rokov. Mnohé situácie z filmu zažil na vlastnej koži. V menších úlohách sa v snímke Smečka objavia aj niekdajšie české hokejové hviezdy Dominik Hašek a Martin Hosták.

Film tiež zaujal dvoch populárnych českých raperov, ktorí k nemu zložili piesne a natočili videoklipy –  Renne Dang vytvoril skladbu s názvom Smečka a raper AMCO pesničku Andělé v pekle.