Gympl

11.1.2008|Olivia|
Gympl

Do slovenských kín prichádza česká komédia z pod taktovky režiséra Tomáša Vorla, film o učiteľoch, rodičoch a graffity. So scenárom Vorlovi pomáhal Pavel Nosek, ktorý je skutočný "writer", ako sa tvorcovia graffiti v skutočnosti nazývajú, a ktorý mohol podať autentické informácie o tejto scéne. Ďalším spolutvorcom scenára a zároveň sprostredkovateľom hlavného námetu je Tomáš Houška a jeho kniha s názvom Graffiti Rules. Píše tam o svojich pravdivých zážitkoch z učiteľských čias. Medzi jeho žiakov totiž patrili aj writery a mohol pozorovať aj učiteľov a rodičov a ich reakcie na túto mladú generáciu. Počas jeho kariéry sa nazbieralo veľa zaujímavých zážitkov s ktorých nemálo je spomenutých aj vo filme Gympl.

Peter (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl - Rock podvraťákú, Rafťáci) spolu vytvoria graffiti spolok, tzv. krú s názvom RHS. Vydávajú sa do nočných ulíc Prahy aby za sebou zanechali odkaz v podobe farebných nápisov na stenách podchodov, vagónoch metra, či strechách budov. Samozrejme sa to nezaobíde bez komplikácií a často musia unikať pred rukou zákona a ak sa im aj podarí ujsť, čakajú ich problémy doma v podobe aktívnych, či príliš apatických rodičov, alebo v škole v podobe deformovaných učiteľov. V úlohách rodičov sa predstavili Ivana Chýlková, Tomáš Hanák, Jan Kraus ako zbohatlícky otec writera Michala a vynikajúca Zuzana Bydžovská v podobe bezbrannej matky zanieteného writera Petra. Učiteľov si zahrali herci Milan Šteindler, Jiří Schmitzer, Martin Zbrožek, Eva Holubová ako príliš sebavedomá riaditeľka gymnázia a Tomáš Matonoha ako benevolentný triedny a možno trochu aj ako odraz Tomáša Houšku v jeho učiteľských rokoch. Tomáš Vorel starší si zahral zopár vstupov ako vynervovaný školník gymnázia.

Gympl (2007)

O rôznorodosti postáv a ich osudov nie je možné pochybovať, v tomto sa producenti s filmom naozaj pohrali. To sa týka aj sprostredkovania akcií mladých graffiti umelcov, celkovo tento výstrelok v podobe filmu stál cca 25 miliónov a tak to aj vyzerá. No, a keď sa k tomu pridá ešte aj typický český humor, máme tu jednu z tých lepších českých komédií z posledných rokov. Mladá talentovaná hviezda českého neba, Jiří Mádl, si však nemyslí že film je komédiou, ale skôr akýmsi sociologickým prierezom, čo je vo filme naozaj silno zdôraznené a každá s filmových postáv má svoj vlastný, naozaj pestrý osud. Generačný stret je ďalšia z ústredných tém, ktorá dodáva filmu šťavu a posúva dej dopredu.

Režisér Vorel sa rozhodol pre pravú hudbu subkultúry, teda hip-hop, ktorú zložil Wich a použité boli aj niektoré texty Indyho. Títo dvaja po vypočutí českej hip hopovej scény zaujali režiséra najviac. Vo filme sa nachádza aj zopár efektov, keďže sa herci často nachádzali v nebezpečných situáciách a museli byť zobrazení v čo najlepšom svetle.

Gympl (2007)

Film Gympl je trochu iný ako tie, na ktoré sme zvyknutí z českej produkcie. Nie je smutne smiešny ako Vratné fľaše, alebo pochabo smiešny ako Rafťáci. Je niečo medzi tým, celkom odľahčený od filozofických úvah a pritom rozprávajúci príbehy, ktoré sa naozaj mohli stať. Aj keď je v posledných dvoch rokoch druhým filmom o scéne graffiti, s tým prvým filmom toho nemá veľa spoločné, lebo toho v sebe nesie omnoho viac. Je to príjemná oddychovka s jedným bonusom a tým je fakt, že nenechá bránice diváka v nečinnosti.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Česká televize

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...