V prvom týždni mája uvidíme Kaskadéra, biografický film Django či Mir nam - pohľad na vojnový konflikt na Ukrajine

2.5.2024|Movie Mania|

V úvodnom májovom týždni uvidíme v slovenských kinách šesticu filmov, ktoré žánrovou rôznorodosťou uspokoja široké spektrum divákov, prinášame ich prehľad doplnený s oficiálnymi trailermi.

Kaskadér

Jeho povolanie je kaskadér a ako každý v kaskadérskej komunite sa rád nechá vyhodiť do vzduchu, zastreliť, havarovať, vyhodiť z okna a zhodiť z najväčšej výšky, a to všetko pre našu zábavu. Teraz, čerstvo po nehode, ktorá takmer ukončila jeho kariéru, musí náš hrdina vypátrať stratenú filmovú hviezdu, vyriešiť sprisahanie a pokúsiť sa získať späť lásku svojho života. A pritom musí každý deň chodiť do práce. Čo by sa mohlo pokaziť?

Django

Prezývku Django dostal Peter Janda pri koncertovaní vo Francúzsku v šesťdesiatom ôsmom roku. Francúzi jeho meno stále komolili a oslovovali ho "Žambon", čo je šunka, "Žanda" alebo "Žamon". Až mu bubeník Ján Antonín Pacák začal hovoriť Django podľa slávneho francúzskeho jazzového gitaristu menom Jean "Django" Reinhardt, ktorý je Petrov veľký vzor . Český rockový spevák Petr Janda, frontman skupiny Olympic, skladateľ a gitarista, jedna z najväčších legiend v histórii českej populárnej hudby, oslávil v máji roku 2022 svoje osemdesiate narodeniny a koncom toho istého roku šesťdesiate výročie svojej kapely Olympic. V rámci dvojitého jubilea vznikol celovečerný dokumentárny film o mimoriadnom muzikantovi a otcovi štyroch dcér. Režisérka Olga Malířová Špátová vytvorila pútavý príbeh o láske k hudbe, o posadnutosti a zápale, o skladaní a hraní. O krásach a trápeniach, ktoré prináša tvorba a muzikantský život. O bolestiach zo strát svojich milovaných a aj blízkych priateľov. O pochybeniach a slabostiach v čase normalizácie, ktorá hádzala bigbeatovej hudbe a kultúre polená pod nohy. Film o láske a priateľstve. O otcovstve, ktoré je pre neho dnes tým hlavným zmyslom, pre čo žiť.

Prázdniny s Broučkem

Bára Poláková a Lukáš Príkazký sa vydávajú do Chorvátska s karavanom. A nielen takým hocijakým! Nečakané dedičstvo im prihrá karavan, ktorý sa odjakživa volá Brouček. A Jadran sa zdá byť na dosah... Cestou ich však čaká množstvo prekvapení a nečakaných zážitkov, s ktorými nepočítali. V ďalších úlohách sa predstavia Tomáš Jeřábek, čerstvý držiteľ Českého leva, Michal Isteník, Martin Sobotka, Pavel Zedníček, Marie Ludvíková, Pavel Nový a Patrik Děrgel. „Ty si vybral miesto, kam pôjdeme, a ja som vybrala spôsob, ako sa tam dostaneme,“ Bára Poláková alias foodblogerka Monika sprisahanecky žmurká na svojho manžela Honzu, ktorého hrá Lukáš Příkazký, a odmieta zaradiť spiatočku. Nič na tom nemení, že on jej nadšenie nezdieľa a najradšej by sa čo najskôr schladil orosenou plechovkou piva na pláži v Chorvátsku. Tento rok sa pôjde k moru s karavanom. A nie hocijakým, ale s Broučkem! Jednoducho exkluzívna dovolenka. Alebo nie? Neklimatizovaný červený obytný automobil pripravil horúce chvíle v horúcom lete nielen filmovým hrdinom, ale aj samotným filmárom. „Tak ako najväčšie filmové hviezdy, aj Brouček bol často svojhlavý a štáb sa musel prispôsobovať jeho náladám. Skoro by som povedal, rozmarom,“ hovorí pobavene producent filmu Pavel Vácha. Práve on stojí za filmami Párty Hárder, Keby to lepšie horelo a Prišla v noci. Posledná menovaná čierna komédia získala tri Ceny českej filmovej kritiky vrátane tej za najlepší film. Snímka získala aj dve z ôsmich nominácií na Českého leva. Získala ho za najlepšiu réžiu a najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Garfield vo filme

Neznáša pondelky a miluje lasagne a šlofík. Obľúbený oranžový kocúr Garfield sa vracia v novej animovanej komédii! Keď sa na scéne objaví jeho stratený otec Vic, Garfield sa rozhodne vydať sa s ním na dobrodružstvo. Čoskoro vsak zistí, že jeho otec má tajomstvo, ktoré prinesie lavínu vtipných situácii.

Macko Puf: Krv a med 2

Macko Puf a Prasiatko sú späť, a tentoraz sa k ich pomste pridá aj Tiger a Sova! Uplynulo päť mesiacov od masakru v Stoakrovom lese. Christopher Robin chodí k psychológovi a snaží sa vyrovnať s hrôzostrašnými udalosťami. Pátrací tím medzitým márne pátra v lese po údajných príšerách, nič nenájdu, preto Christopherovi Robinovi v skutočnosti už nikto neverí. Psychológ sa snaží vyvolať spomienky na detstvo počas terapeutických sedení, keď si Christopher Robin spomenie na svoje piate narodeniny, ktoré sú východiskovým bodom pomsty zvierat. Macko Puf: Krv a med sú prvé dve hororové adaptácie klasickej knihy A. A. Milneho. Tento príbeh si obecenstvo už desaťročia mohlo pozrieť v rôznych rozprávkových adaptáciách. Podľa amerických zákonov platnosť autorských práv vyprší 95 rokov po prvej publikácii, čo v prípade Macka Pufa vypršalo v roku 2021, a postavy sa môžu voľne používať v iných príbehoch od 1. januára 2022. V roku 2023 vypršali aj autorské práva na postavy Tigra a Sovy. Medvedík Puf: Krv a med 2 je pokračovaním úspešného hororu, v ktorom sa nachádza ešte viac žánrových prvkov, to najlepšie z tradície hororov a tiež viac Milneových postáv.

Mir nam

Prostredníctvom vojnového fotografa Juraja Mravca sledujeme najväčší vojnový konflikt v 21. storočí. Je ráno, 24. 2. 2022. Začala vojna. Fotograf Juraj Mravec odchádza na Ukrajinu, aby prostredníctvom kamery a fotoaparátu zaznamenal situáciu v krajine, ktorú plnou silou napadla Ruská federácia. Na svojej ceste Ukrajinou stretáva rôznych ľudí, ktorým do života zasiahla vojna. Vojnová roadmovie Mir nam je autentická mozaika ich mikropríbehov a tragédií, sledovaná očami fotografa, putujúceho zničenou krajinou.

  Foto © Itafilm / Magicbox / Bontonfilm / Filmtopia / Cinemart / Vertigo Distribution

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...