Horton

14.4.2008|Olivia|
Horton

Predstavte si, že sa Vám zrazu z malého zrniečka prachu ozve slabulinký hlások, ktorý Vám vysvetlí, že tam nežije sám, ale s ním tam žije aj jeho rodina a celá populácia malých Kdosíkov. Presne to sa stalo aj slonovi Hortonovi, ktorý je síce trochu pochabý, ale v žiadnom prípade nie je na hlavu a tak má na starosti dve veci. Obhájiť svoje psychické zdravie pred ďalšími obyvateľmi lesa a zachrániť mikroskopických obyvateľov pred istou záhubou.

V malom mestečku Kdosice žije starosta, ktorý má 96 dcér, spokojný život a pred sebou veľkolepú oslavu stého výročia svojho mestečka. Všetko by bolo v poriadku, keby sa zrazu neozval hlas "zhora" , ktorý Starosta počuje z odkvapu na jeho dome. Keď sa pochybnosti vytratia a vysvitne, že Kdosice má v rukách slon nepredstaviteľných rozmerov, Kdosíkovi dochádza, že jeho domov je vďaka svojej miniatúrnosti vskutku v ohrození. Záleží iba a len na slonovi Hortonovi, či sa Kdosíkovia dostanú do bezpečia. Celú vec ešte skomplikuje nahnevaná klokanica, ktorú Hortonovo správanie uvádza do šialenstva. A to až tak, že sa snaží malú ďatelinku, na ktorej Horton zachytil smietku, zničiť.

Horton (Horton Hears a Who!, 2008)

Je len niekoľko rozprávok vďaka ktorým si želám, aby som bola znovu dieťa a táto patrí medzi nich. Úžasná farebnosť a bezchybná grafika vytvárajú spolu nový svet. Ten je síce iný ako realita, pretože zvieratká v ňom majú trochu iný výzor v našom svete, ale aj napriek tomu svojou plastickosťou vytvára akýsi odraz skutočnosti. Jeden z hlavných animátorov a zároveň režisér Jimmy Hayward, má za sebou rozprávky ako Hľadá sa Nemo, Monsters Inc., Život chrobáka, alebo Toy story. Štýl grafiky je presne ten istý, teda trojrozmerný, ale Horton má niečo na viac. Tento krát producenti zvolili farebnú škálu, ktorá pôsobí nadmieru veselo. Príbeh napísal Dr. Seuss, ktorý sa príbehmi o slonovi Hortonovi a Kdosíkoch zaoberal už v roku 1970, keď bežala v americkej televízií rovnomenná detská hra. Poznáme ešte jeden z mierne bizarných príbehov z pera tohto spisovateľa a tou je rozprávka o Grinchovi a o tom, ako ukradol Vianoce. Medzi rozprávkou o Hortonovi a Kdosíkoch a rozprávkou o Grinchovi a Ktoviekovákoch nachádzam toľko paralel, že mám podozrenie, že ide vlastne o ten istý národ Ktoviekoho :), okrem iného rozprávač v oboch týchto rozprávkach rýmuje. Nielen obraz je v rozprávke nadmieru vypracovaný, ale aj zvuk je dolby surround a sprostredkuje divákovi ten najlepší zážitok. Zatiaľ čo verziu v pôvodnom znení rozprávky nadaboval Jim Carrey spolu so Stevem Carellom, v českej verzií sa ozvú hlasy Martina Dejdara, Petra Rychlého a Zdeňka Svěráka.

Rozprávok nikdy nie je dosť. A už vôbec nie takých, ktoré rozvíjajú detskú fantáziu a posúvajú jej hranice kdesi do neznáma. Táto nás učí tomu, že dôležité veci sú niekedy aj neviditeľné a je len na nás, či sa budeme riadiť vlastným srdcom, alebo či počúvneme okolie a pôjdeme zarovno s davom. Nakoniec, bolo mi aj trochu ľúto, že tá milá 88 minútová rozprávka musí skončiť, najradšej by som Hortona pozorovala aj naďalej v jeho džungli a pozrela by som si napríklad, aké bezpečné miesto vybral nakoniec slon Horton pre mikroskopický svet Kdosíkov.

Horton (Horton Hears a Who!, 2008)

Film Horton počuje Kdosíka (ako názov znie vo voľnom preklade z originálu) je bláznivá a zároveň trochu vážna, no určite vtipná rozprávka, ktorá má veľkú šancu zapáčiť sa malým i veľkým.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © 20th Century Fox

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...