O necelý mesiac sa začne Medzinárodný filmový festival Bratislava

11.11.2008|Tomáš Kolompár|
O necelý mesiac sa začne Medzinárodný filmový festival Bratislava

Prichádza december, a spolu s ním do Bratislavy zavíta už tradičný – a tento rok aj jubilejný, 10. – Medzinárodný filmový festival Bratislava. Festival sa uskutoční v bratislavskom Palace Cinemas od 28. novembra do 5. decembra, kde v piatich kinosálach ponúkne 220 filmov z 36 krajín v rámci 9 programových sekcií. Tento ročník však v sebe okrem toho skrýva aj zopár noviniek.

Hlavná zmena sa týka najmä rozšírenia bratislavského festivalu aj do metropol stredného a východného Slovenska, so zámerom dodať tomuto podujatiu celoslovenský charakter,  a tým získať aj väčšie uznanie v zahraničí. Kvalitné filmy si tak budú môcť okrem Bratislavy vychutnať aj v Banskej Bystrici a v Košiciach.
Ako každý ročník, aj tento ponúkne fanúšikom svetovej kinematografie 9 programových sekcií, kde sa máme skutočne na čo tešiť. V najprestížnejšej sekcii Medzinárodnej súťaže prvých a druhých hraných filmov  môžeme očakávať skvosty v podobe Bastardov od mladého mexického režiséra Amata Escalanteho, či filmu Gianniho de Gregoria Sviatočný augustový obed. Priazeň poroty sa pokúsi získať aj francúzsky Versailles, rumunské dielo Zamotané vzťahy a české Deti noci.
Ďalšie sekcie už tradične tvoria Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Zvláštne uvedenie, VideoArt,  Focus: Hudba a film, Azyl – krátkometrážna tvorba, ako aj Slovenský film 2008. Práve v posledne menovanej sekcii sa diváci môžu tešiť na novinku Dušana Rapoša Cinnka Panna, dve najnovšie diela Pavla Barabáša BhutanCarstenz, či komédiu Viktora Csudaia Veľký rešpekt. V každej sekcii sú pripravené filmy vynikajúcich režisérov, ktoré ohromili a boli ocenené na festivaloch, ako napríklad v Cannes alebo v Benátkach. Každé dielo preto sľubuje neopakovateľný filmový zážitok, ktorý by si nemal nechať ujsť žiaden fanúšik filmovej tvorby.

Tlačová konferencia MFF 2008

Popri filmoch návštevníkom festivalu odporúčame aj sprievodné akcie ako hudobné koncerty, divácke súťaže či stretnutia so samotnými tvorcami filmov. Jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu preto sľubuje krásnych sedem dní filmových lahôdok, vďaka ktorým budú tri slovenské mestá aspoň na chvíľu žiť tým najzaujímavejším zo súčasného filmového umenia.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články