Filmy Vdovy, Teheránske tabu, Čertovské pero a Pochoduj, alebo zomri prichádzajú dnes do našich kín

29.11.2018|Ivet Kollárová|
Filmy Vdovy, Teheránske tabu, Čertovské pero a Pochoduj, alebo zomri prichádzajú dnes do našich kín

Posledný novembrový týždeň privítame v kinách štyri nové snímky, medzi nimi aj oscarovského adepta, film Vdovy, či českú rozprávku Čertovské pero. Kto by mal chuť na festivalovú atmosféru, môže navštíviť bratislavské kiná Lumiére a Mladosť, či vybrané kiná v Malackách, Trenčíne a Modre, kde dnes začína 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý ponúka rozmanité snímky z celého sveta. Festival, ktorý je tento rok zameraný na Ženy vo filme, potrvá do nedele 2. decembra.

A pri ženách ostaneme. Režisér Steve McQueen natočil dych berúci thriller Vdovy (Widows). Vdovy sú príbehom žien, ktoré nemajú takmer nič spoločné. S výnimkou mŕtvych manželov a veľkých dlhov, ktoré im zanechali zo svojej nepodarenej trestnej činnosti. A tak musia veľmi pritvrdiť a začať bojovať o svoje prežitie. Za týmto veľmi intenzívnym thrillerom stojí oscarový režisér Steve McQueen (12 rokov otrokom) a spisovateľka Gillian Flynn, autorka bestselleru Stratené dievča.

Dnešné Chicago je mesto brutálnych zločinov, prerastené korupciou. Štyria ozbrojení zločinci sú políciou nemilosrdne postrieľaní pri pokuse o lúpež veľkého balíku peňazí. Skoro nič po nich nezostane, len ich vdovy, ktorým zanechajú hrozivé dlhy u veľmi veľa nepríjemných veriteľov. A práve tieto dlhy, hnev a zármutok náhle osamelé ženy spojí. Pochopia, že keď budú ťahať za jeden koniec, dokážu všetko. Premenia sa na veľmi schopnú údernú jednotku rozhodnutú vziať svoje osudy do vlastných rúk. Predlohou k filmu Vdovy je rovnomenný populárny britský televízny seriál. Film má exkluzívne herecké obsadenie na čele so štvoricou Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki a Cynthia Erivo. Herečkám skvelo sekundujú Liam Neeson, Jon Bernthal, Carrie Coon, Robert Duvall, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Michael Harney, Jacki Weaver, Garret Dillahunt, Kevin J. O'Connor, Jon Michael Hill, Adepero Oduye, Lukas Haas, Matt Walsh, Anita Farmer Bergman, Eric Ian, či Alex Zelenka.

Klubovú scénu tento týždeň zastupuje film režiséra Aliho Soozandeha Teheránske tabu (Tehran Taboo). Tri mladé ženy a jeden muž majú podobné túžby ako ich vrstevníci inde na svete. Žijú ale v Teheráne, kde platia úplne iné pravidlá. Rockové koncerty v kluboch, nemanželský sex, alkohol aj drogy miestne zákony zakazujú a vytláčajú do podzemia. Kto má peniaze a moc, pravidlám sa ľahko vzoprie. Ostatným, ktorí chcú žiť mimo úzko vymedzených mantinelov, hrozia tvrdé tresty. Pri ceste za šťastím a slobodou tak hrdinovia filmu musia búrať tabu a riskovať. Film je celovečerným debutom nemeckého režiséra iránskeho pôvodu Aliho Soozandeha. Nakrúcať priamo v Iráne neprichádzalo do úvahy, film preto vykresľuje atmosféru teheránskych ulíc unikátnou animačnou metódou rotoskopie. V hlavných úlohách Farhad Abadinejad, Jasmina Ali, Rozita Assadollahy, Alireza Bayram, Sasan Behroozian, Zahra Amir Ebrahimi, Arash Marandi, či Manfred Schmid.

Český režisér Marek Najbrt natočil magickú rozprávku Čertovské pero (Čerí brko). Príbeh nás zavedie do malého pokojného mestečka Švindľov, kde miestni žijú svojim bežným životom remeselníkov a sedliakov a možno ani netušia, že všetky ich priestupky a hriechy sú starostlivo monitorované miestnou pekelnou pobočkou Šupvidly. Hriechy v pekle zapisuje, spravodlivo a neomylne, kúzelné pero z kohúta samotného Lucifera. Každý hriešnik má v pekle založenú vlastnú zložku a vždy, keď sa zložka zaplní, čertovské komando si nasadí kúzelné rohy a chvost a vyrazí na povrch, aby hriešnika priviedlo do pekla.
Jedného dňa však čertovské pero prestane fungovať. Lucifer sa rozhodne poveriť doručením nového čertovského pera na pobočku trocha zmäteného čerta Bonifáca. Je to najlepšia úloha, aby sa mladý čert ostrieľal v ľudskom svete. Žiaľ, prvá Bonifácova skúsenosť v mestečku je, že mu miestny podvodník kúzelné pero ukradne. Spustí sa rad udalostí, kedy mestečko ovládnu miestni špekulanti, lenivci a podvodníci, ktorým sa dokonca podarí uväzniť aj samotného vládcu pekiel. Ostáva už len na Bonifácovi, aby v sebe našiel odvahu a lásku, oslobodil mestečko i Lucifera a získal si ruku krásnej Grétky. Vo filme si zahrali Judit Bárdos, Jana Plodková, Ondrej Vetchý, Petr Vančura, Jan Cina, Jan Budař, Marek Daniel, Michal Dalecký, Lukáš Latinák, Václav Kopta, Marián Geišberg, Tomáš Jeřábek, Josef Polášek.

V posledný novembrový týždeň môžeme v kinách vidieť aj dokument Pochoduj, alebo zomri: Češi a Slováci na bojiskách Vietnamu od režiséra Michaela Kaboša. Bojovali a zomierali v neľudských podmienkach. V cudzích službách. Ďaleko od domova. Jedni z posledných žijúcich Čechov a Slovákov, ktorí sa po prevrate v roku 1948 aktívne zapojili do cudzineckej légie a neskôr aj americkej armády, oživujú svoje spomienky v historickom dokumente Pochoduj alebo zomri. Film, ktorý vôbec prvýkrát otvára tému Čechov a Slovákov vo vietnamskej vojne, prináša fascinujúce u nás zatiaľ nikdy nezverejnené dokumentárne zábery z vietnamskej vojny, autentické príbehy účastníkov bojov aj pohľad na dnešný Vietnam.

Bc.&MgA. Michael Kaboš /VŠMU, FAMU/ predstavuje svoj samostatný kino distribučný režisérsky debut. V autorskej tvorbe sa venuje vojnovým témam, ktoré dosiaľ neboli spracované. Najnovší dokument rozpráva o dramatických osudoch Čechov a Slovákov, ktorí bojovali vo Vietnamskej vojne proti komunistom. Vo filme sú zakomponované autentické spomienky neznámych hrdinov aj unikátne archívne zábery priamo z bojiska, z výcvikových táborov, z Vietnamu. S prekvapením zistíme, že Slovensko malo svojho Ramba.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Continental Film/CinemArt/Media Film

Súvisiace články