X-Men Origins: Wolverine

4.5.2009|Zuzana Kožaková|
X-Men Origins: Wolverine

Aj keď sa u ľudí neobjavil čo i len najmenší náznak mutácie vo filmovom svete to nie je také nemožné. Stačí na to len dych berúci príbeh, správne vybavenie a „blázna“, ktorý si to vezme pod svoje „ochranné krídla“. Jeden taký „blázon“ nám práve teraz prináša do kín ďalšie pokračovanie príbehu o mutantoch , ktoré síce veľmi nenadväzuje na predchádzajúce filmy, ale o nadľudské schopnosti určite núdza nebude. No tento krát je vo filme reč len o jednom z mutantov, ktorý nás všemožne chránil vo všetkých troch častiach. Nový dej, noví- mutáciou zdokonalení kolegovia, ale stále ten istý naštvaný Wolverine v podaní Hugha Jackmana. Ubehli tri roky od posledného pokusu mutantov zapadnúť medzi nás, obyčajných smrteľníkov, a keďže sa režisér Brett Ratner, ktorý má na svedomí tretiu časť nesmrteľných X-menov, vzdal svojich mutantných ratolestí, vzal si ich teda, aspoň zatiaľ jedného z nich , do parády režisér Gavin Hood , ktorý prináša do kín príbeh, ktorý by nám mal ujasniť Wolverinove absolútne neracionálne a na pudoch predátora zakladajúce sa správanie.

60.roky. Bolesťou a smútkom poznačený Logan( Hugh Jackman) po strate milovanej ženy Kayli Silverfox( Lynn Collins) opúšťa armádu a zdrvený vinou za jej smrť sa rozhodne zúčastniť tajného vládneho programu pod názvom „Weapon X“, ktorý mu od základu zmení celý jeho doterajší život. Logan prijíma nové meno a vyráža do sveta ako Wolverine. Je jasné, že tam, kde je Wolverine, tam niekde musí byť aj William Stryker ( Danny Huston), ktorý sa považuje za akéhosi duchovného otca celej Loganovej premeny. Wolverine však zisťuje, že nie je jedinou „hračkou vlády“. A tu vstupuje na scénu istý Viktor Creed, teraz už známejší pod menom Sabretooth. Ten hral v Loganovej minulosti zásadnú úlohu, kvôli ktorej sa medzi nimi strhne boj o holý život...

Cestovanie časom pre ľudstvo zatiaľ nie je možné, no pre mutantov milujúceho maniaka Gavina Hooda nie je ani toto nemožné. Ten nás vracia späť do 60.rokov, kde sa dozvieme nielen to ako Wolverine prišiel k adamantiovej kostre, ale tiež nechá kvapnúť z kohútika aj nejakú tú minulosť prezrádzajúcu neľahký život malého Logana . Vrátia sa aj ďalšie postavy z obľúbeného komiksu. Okrem divokého Sabretootha , ktorého sme mohli vidieť aj v predchádzajúcich častiach, vystúpia zo stránok komiksu aj ďalší X-meni, ktorí bohužiaľ nedostali v predošlých častiach priestor. Do deja konečne zasiahne svojimi kartovými trikmi energiou nabitý Gambit, ale rovnako tak aj pohybovo nadaný mutantný mladík Deadpool s nebezpečne rýchlymi reflexami.

X-Men Origins: Wolverine (2009)

Hood sa tento krát rozhodol nainfikovať mutantným génom X vskutku zaujímavé herecké zoskupenie. Do koženého odevu sa obliekol pre nás nesmrteľný Hugh Jackman , aby opäť zažiariť s cigarou v ústach a povahou neskrotnej šelmy v úlohe Wolverina. Vyšlo by mu to celkom parádne, keby sa mu scenáristi nerozhodli prepísať genotyp a urobiť z neho citlivého a zároveň aj smrteľne nebezpečného , no každým kúskom duše správneho mutanta. Wolverine vždy pôsobil ako keby hral na dve strany a to nás na ňom dokázalo fascinovať. Jackman odviedol krásny kus práce, no triumfálnu bodku na záver mu už vopred zmazali scenáristi. Kartami posadnutého a falošne francúzskeho mutanta Remiho LeBeaua , známeho pod menom Gambit, si zahral Taylor Kitsch. S eleganciou dokázal vtancovať do sveta mutantov a okamžite sa vyšvihol medzi špičku. Francúza Remiho zahral s neuveriteľnou neskrotnosťou a štýl akým dokázal nabíjať karty energiou zostane dlho v mojej pamäti, rovnako ako je nebojácne temné oči :-). Ďalej ako pohybovo nadaný mladík Wade Wilson alias Deadpool vtrhol do mutantného sveta aj herec Ryan Reynolds, ktorý si svojím výstupom určite zaslúži obdiv. A konečne sa dostávame k záporákovi ako má byť. Ohromujúco strašidelného a odplatou posadnutého Sabretootha si zahral Liev Schreiber. Mám také tušenie, že potom ako sa tento herec objavil na plátne v úlohe mutanta Sabretootha , bude musieť úlohy záporákov odriekať ako na bežiacom páse. Napriek rôznym názorom na obsadenie a výkony samotných hercov, si ja osobne myslím, že obsadenie sa podarilo a výkony boli perfektne odvedené.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © 20-th Century Fox

Súvisiace články

Ameriku ovládol Wolverine

Ameriku ovládol Wolverine

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) - Akčná snímka X-Men Origins: Wolverine počas debutového víkendu bezkonkurenčne ovládla severoamerické...