Vo štvorici po opici (The Hangover)

15.6.2009|Marek Gurský|
Vo štvorici po opici (The Hangover)

Doug (Justin Bartha) sa čoskoro bude ženiť. Preto mu jeho priatelia – zubár Stu (Ed Helms), učiteľ Phil (Bradley Cooper) a Dougov budúci švagor Alan (Zach Galifianakis) pripravia rozlúčku so slobodou v Las Vegas. Problém nastane, keď sa družbovia ráno zobudia v zdemolovanom apartmáne s poriadnou opicou, neznámym dieťaťom, tigrom Mika Tysona, no bez Douga. Nuž, niektorí chlapci Vegas nezvládajú.

Je deň pred svadbou a najvyšší čas hľadať ženícha. Kde však začať, keď si nikto od prípitku na streche hotela nič nepamätá? Jedinými vodítkami je nemocničná páska na ruke a lístok z garáže. O predošlej noci nevieme o nič viac ako postavy a spolu s trojicou hrdinov, ktorá sa v hoteli práve prebúdza, postupne odhaľujeme sled udalostí, ktorý zahŕňa okrem iného ukradnuté policajné auto, striptérku, vytrhnutý zub či homosexuálneho Číňana. Samotná zápletka s ťažkým ránom po divokej noci veľmi originálna nie je, no vyhýba sa väčšine filmových klišé a jednotlivé časti nočnej skladačky do seba výborne zapadajú a aj vďaka scenáru sa z filmu stáva vynikajúci komediálny zážitok. Jednotlivé situácie sú občas vulgárne, občas obscénne, no neskĺzavajú k žiadnym nechutnostiam, ako sa často stávalo v niektorých komédiách v posledných rokoch.

Vo štvorici po opici (The Hangover, 2009)

Herecká zostava je veľmi vydarená. Justin Bartha je typický ženích, ktorý si rozlúčkovú party chce užiť, no na druhej strane je aj opatrný, aby sa niečo nepokazilo. Bradley Cooper ako jeho najlepší priateľ je mierne unavený a znudený svojím manželstvom, a preto je preňho Vegas ideálnym odreagovaním. Ed Helms je neurotický, ale z celej štvorice zrejme ten najracionálnejší a snaží sa dopredu premyslieť dôsledky ich činov. Je to spôsobené aj jeho despotickou priateľkou, ktorá o výlete do Las Vegas nemá ani potuchy. Na vrchole hereckého obsadenia je však Zach Galifianakis ako brat Dougovej budúcej nevesty. Jeho Alan nepozná rozdiel medzi retardom a retardérom, myslí si, že dokáže počítať karty ako Rain Man a svojimi činmi ostatných často uvádza až do zúfalstva. Je to však jeho postava, ktorú si väčšina divákov vďaka jeho hláškam a výrazom určite zapamätá. Z ostatných postáv má ešte aký-taký priestor sympatická Heather Graham ako striptérka Jade, ktorá v kútiku srdca chce nájsť svoju spriaznenú dušu, hoci vie, že v centre nočnej zábavy to vôbec nie je - napriek jej práci - ľahké. Nedá mi ešte nespomenúť Mika Tysona, ktorý hrá sám seba. Pesnička In The Air Tonight od Phila Collinsa je v Tysonovom podaní napriek jeho absolútnemu hudobnému hluchu omračujúca. Doslova.

Režisér Todd Phillips aj v tomto filme sleduje priateľstvo a vzťahy medzi chlapmi, ktoré sú často oveľa pevnejšie ako tie ženské. V Road Tripe partia študentov cestuje naprieč Spojenými štátmi, aby zadržali omylom poslanú videokazetu jedného z nich, v Mladosti v ťahu pre zmenu sledujeme spolok tridsiatnikov, často správajúcich sa nedospelo, ktorí chcú niečo urobiť so svojím životom a Starsky a Hutch tvoria klasické policajné duo. Práve tieto vzťahy často tvoria kostru celého príbehu. Rovnako to je aj v jeho aktuálnej snímke, keď snaha nájsť a zachrániť Douga napriek všemožným prekážkam je evidentná u každého z jeho priateľov. V jeho filmoch je naviac dosť originálny a svojský humor, veľmi vzdialený väčšine amerických komédií (najmä teenagerských). Je to podobne svieži komediálny vánok ako Judd Apatow, ktorý je však oveľa viac vulgárnejší a drsnejší. No vo svojej podstate má však takisto jasnú dejovú líniu, ktorá mnohým komédiám chýba, keď namiesto príbehu vidíme iba spojené jednotlivé scény.

Vo štvorici po opici (The Hangover, 2009)

Od začiatku filmu je jasné, že nejde o to, či sa Doug nájde, ale ako. Odpoveď je, že veľmi zábavne. Vo štvorici po opici je komédia, ktorá tu veľmi dlho nebola. Je rovnako zábavná pre mladšie i staršie publikum, pre ženy i mužov, hoci muži si ju užijú asi o kúsok viac už len kvôli zobrazeným priateľským vzťahom alebo samotnej rozlúčke so slobodou. V samom závere filmu príde Alan s nájdeným fotoaparátom, vďaka ktorému aj my môžeme počas záverečných titulkov vidieť, čo všetko sa dialo počas inkriminovanej noci. Skvelo sa tak doplnili posledné kúsky nočnej skladačky. Na začiatku svojej spanilej jazdy si hlavné postavy na streche hotela pripíjajú „na noc, na ktorú nikdy nezabudnú.“ Pre mňa sa film Vo štvorici po opici nečakane stal komédiou, na ktorú nikdy nezabudnem a ktorú si veľmi rád ešte niekoľkokrát zopakujem.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...