Jesenné televízne štruktúry odhalené!

13.8.2009|Slavo Sochor|
Jesenné televízne štruktúry odhalené! Podľa cenníkov pre obchodných partnerov sa nám podarilo odhaliť to, čo slovenská televízna scéna pre nás nachystala. Výber je skutočne bohatý, hoci sme do prehľadu nezaradili Slovenskú televíziu, ktorá cenníky ešte neposkytla. Ale veď, ich seriály už pár rokov veľmi dobre poznáme.(na obrázku seriál Rebeli)

Moje tvrdenie o seriáloch uvádzaných na Slovenskej televízii sa zakladá na skutočnosti, že všetko dookola reprízuje. Nepochybne ale „zaspala“ aj televízia JOJ. Jej seriály sme už videli, a to dokonca niekoľko krát. Medzi ne patrí isto i trojka kriminálok C.S.I.., Špeciálne komando, Vražedné čísla či už všetkým známy Policajt z L.A.. Azda najprekvapujúcejšou zmenou bol presun seriálov Kutyil s.r.o. a Profesionáli z pondelka na - v prípade Profesionálov utorok a v prípade Kutyila piatok. Zaujímavou novinkou novej televíznej sezóny je aj nová Ranná show Fun rádia, ktorá už od 17.augusta bude dve posledné hodiny konkurovať markizáckemu Teleránu. Televízia JOJ, ktorú spájame s pojmom – najväčší producent slovenských seriálov rozhodne nezaháľa. Okrem spomenutých epizód Kutyila a Profesionálov, bude pokračovať aj slovenská „telenovela“ Panelák. Dlho avizovaným je aj denný kriminálny seriál Prvé oddelenie. V ňom bude každý deň pätnásť minút riešiť tím kriminalistov jeden prípad. Na čele tímu je herec Peter Rúfus. Ďalšou novinkou je nový slovenský pôvodný seriál Odsúdené, ktorý sa odohráva v ženskom väzení. Natáča sa na Kolibe, kde kompletne vybudovali väznicu, v ktorej sa bude tento, zatiaľ tridsaťdielny seriál odohrávať. V hlavných úlohách si zahrajú herečky Zuzana Mauréry, Elena Podzámska ale i Eva Kerekešová, známa z filmov Nestyda a Démoni. Naďalej bude pokračovať i soap-show Súdna sieň, ktorá si dala počas júla a augusta letnú reprízovú prestávku. Od septembra pokračuje i populárny komediálny seriál MAFstory o mafiánskom klane Molnárovcov. Zahraničné seriálové novinky v septembri rozhodne nečakajte. Okrem mysteriózneho seriálu Life pre nás TV JOJ v septembri nič nepripravila. Treba dúfať, že v ďalších jesenných mesiacoch to „Jojka“ napraví. Návrat po letnej prestávke hlási i program Sedem, ktorý Jojka prebrala po pár mesiacoch Markíze. O filmových tituloch sme sa z cenníkov nedozvedeli takmer nič. Vieme iba povedať, že takmer každý deň nám ponúkne peknú filmovú výslužku.

Prvé oddelenie (2009)

V štruktúre Televízie Markíza sa však dajú spozorovať väčšie zmeny. Pre seriálových fanúšikov je potešujúca informácia o vzniku nového kanálu Doma. (o ktorom sa dočítate viac nižšie) Naň totiž preložila Markíza každodenný dvojhodinový telenovelový blok medzi pätnástou a sedemnástou hodinou. Zostalo teda viac miesta pre zahranične seriálové akvizície. Podobne ako v prípade letnej štruktúry, po Teleráne bude nasledovať Hercules a V siedmom nebi. Po ňom sa televízia nasadí do vysielanie každý deň nejaký filmový titul, ako to bolo v prípade jarného vysielania. Po filmovom titule Markíza vráti do vysielania seriál Bez stopy, ktorý pred týždňom Markíza nahradila Texaským rangerom. Markíza nasadila od septembra úspešný seriál Priatelia do každodenného vysielania. Po druhej hodine poobede bude vysielať dve epizódy tohto úspešného seriálu. Víkendový blok, ktorý pred tým patril práve Priateľom, nahradí „slovenská televízna jednotka“ starším titulom Krok za krokom. Po Friends o pätnástej bude nasledovať známy nemecký naháňačkový seriál Kobra 11. V čase medzi Kobrou a Prvými televýznimi novinami Markíza bude Markíza pokračovať vo vysielaní seriálu Walker, Texaský ranger. Ďalšou zmenou bude výmena rakúsko-talianskeho seriálu Komisár Rex za takzvanú cooking show Bez servítky. Prime-time bude počas pracovného týždňa patriť výhradne pôvodnej tvorbe. V pondelok o dvadsiatej začína ČeskoSlovenská Superstar, v utorok a vo štvrtok patrí čas po ôsmej Ordinácii v ružovej záhrade. V stredu pokračuje hit minulej televíznej sezóny Modré z neba a v piatok si môžeme pozrieť Aj múdry schybí. Seriály Odložený prípad a N.C.I.S. budú v septembri pokračovať. N.C.I.S vo štvrtok začne o čosi skôr, keďže minutáž Ordinácie je kratšia ako dĺžka thrillerov, ktoré Markíza aktuálne vo štvrtok vysiela. Odložený prípad však presunuli však až na čas po jedenástej hodine v noci. Medzi utorkovou Ordináciou a Odloženým prípadom Markíza odvysiela vždy filmový titul. V nočnom vysielaní uvádza trhová jednotka seriály 3 libry, v hlavnej úlohe so Stanleyim Tuccim, 13-dielnu kriminálku The Nine a neznámy seriál Rukojemníci. Do nočného vysielanie vracia aj sit-com Rodinná vojna a pridáva ďalší nový seriál Ako dvoriť Alex. Cenník hovorí aj o seriály Prvý krok, o ktorom sme takisto nenašli žiadnu zmienku. Markíza do vysielanie vráti na jeseň aj svoje tituly Lampáreň, Paľba a Skvelý deň. Nový šéf Centra umeleckej tvorby dal šancu aj seriálu Rádio, ktoré v prehľade dominuje pod názvom Rádio Fresh. Absolútnou seriálovou novinkou bude americký seriál 90210, ktorý sa bude snažiť o zopakovanie úspechu spred takmer dvadsiatich rokov.

Ženatý so záväzkami (1987)

Od septembra svoju históriu začína písať i nový kanál Doma, ktorý bude podľa všetkého určení pre ženského diváka vo veku od 12 do 54 rokov. Ako už bolo spomenuté presunú sa naň všetky telenovely a romantické tituly, ktoré doteraz vysielala Markíza ráno, poobede a v stredajšom prime-time. A rozhodne nepôjde o jedinú telenovelu. Každá diváčka si nájde niečo pre seba. Program ráno otvára úspešná telenovela Osudové stretnutie, ktorá si získala priazeň i mimo ženského publika. Program pokračuje ďalšou telenovelou Skrytá vášeň. Po nej nasleduje nová rumunská telenovela Regina, ktorá je akýmsi spin-offom minuloročného telenovelového hitu Cigánske srdce. Po tomto rumunskom hite vedenie TV Doma nasadilo český seriál Ulica, ktorý Markíza neúspešne uviedla v minuloročnej letnej štruktúre. Ďalším očakávaným seriálom je titul Rebelde / Rebeli, ktorý sa v roku 2006 ukončil po 440. epizóde. Júlia – tak sa volá ďalšia telenovela, ktorú nasadí Doma už v prvý deň svojho vysielania. Vysielanie pokračuje ďalšou telenovelou s menou hlavnej postavy v názve. Približne 170 epizód bude mať seriál Victoria. O seriálový zážitok nebudú ukrátení ani muži. Seriál Ženatí so záväzkami je vhodný naozaj pre všetky generácie. Po tomto sitcome Doma nasadí ďalšiu známu telenovelu z obrazoviek TV Markíza s názvom Macocha. Po nej pôjde ďalší blok s českou Ulicou. O 19:00 prime-time otvárajú Rebeli, po nich ide Regina a ďalšie seriály z denného vysielanie. Epizódy vysielané ráno a na obed sú zrejme reprízami. Po večerných epizódach telenoviel Doma odvysiela dva filmy, ktoré budú zrejme žánrovo ladené pre ženské publikum. Cez víkend bude Doma vysielať i markizácku Stodvanástku. Doma zmení cez víkend vysielanie viditeľne. Okrem 112 ponúkne aj starší romantický seriál Vtáky v tŕní, o „čosi“ novší reprízovaný Summerland a starý detektívny seriál určený pre všetkých Colombo. Po dvadsiatej za sebou pôjde niekoľko filmov. O filmových tituloch, prípadne seriálových tituloch, ktoré sme zabudli vypísať sa dozviete v rubrike TV Tipy, alebo v ďalších článkoch.
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články