Kliatba mesačného údolia (Secret of Moonacre)

26.9.2009|Zuzana Kožaková|
Kliatba mesačného údolia (Secret of Moonacre) V roku 2007 sme úspešne prešli cez most priamo do krajiny Terabithia, a teraz po dvoch rokoch, nás režisér Gábor Csupo pozýva späť do sveta fantázie. Tento krát sa ocitneme v tajomnom Mesačnom údolí sužovanom strašnou kliatbou, ktorá „náhodou“ padne na útle pliecka mladučkej Dakote Blue Richards, ktorá sa ako osirelá Maria prisťahuje k strýkovi - podivínovi. Za zvuku priemernej hudby a vskutku skromného obsadenia sa otvára krajina s najväčším množstvom splnov( podľa kliatby ich bolo AŽ 5000 ) toho najväčšieho mesiaca aké ste kedy mohli uzrieť nielen na filmovom plátne.

Po smrti otca, sa mladučká sirota Maria (Dakota Blue Richards) spolu so svojou guvernantkou slečnou Heliotropovou (Juliet Stevenson) presťahuje do schátraného panstva v Mesačnom údolí k svojmu čudáckemu strýkovi Sirovi Benjaminovi Merryweatherovi (Ioan Gruffudd). Až po príchode do údolia sa sama presvedčí o pravdivosti ohmatanej knihy, ktorú jej po smrti zanechal otec. Vďaka knihe zistí, že je nová, a zároveň aj posledná Mesačná princezná, ktorej jedinou úlohou bude sňať kliatbu z údolia.

Kliatba mesačného údolia (2009)

Rovnomenný román, ktorý napísala v roku 1946 známa anglická spisovateľka Elizabeth Goudgeová získal významné ocenenia Carnegie Medal, sme mohli vidieť aj v seriálovej adaptácii pod názvom Malý biely koníček. Režisér Csupo nám tento vskutku skvostný román prináša na filmové plátno, no pekne od začiatku si priznajme, že film, ktorého rozpočet je dosť obmedzený, a ktorý disponuje špeciálnymi efektmi, ktoré pôsobia ako z rokov „ raz dva“, si „nevydupe“ čestné miesto medzi kvalitnými fantazy filmami ako bol aj Csupov Most do krajiny Terabithia, ale sa pekne zaradí za ostatné chabé pokusy, z ktorých nakoniec vznikli milučké rozprávky s poriadnou dávkou fantázie.

Jediné čo sa filmu nedá vytknúť je krásna výprava, ktorú bohužiaľ pochovávajú slabé dialógy a trápne moralizovanie režiséra, ktorý chce poukázať na jeden zo siedmych smrteľných hriechov, na pýchu. Skromné obsadenie sa pokúšalo zachrániť čo sa len dalo, ale ani mrzuté výrazy strýka Benjamina alias Ioana Gruffudda či úprimný úsmev ľúbeznej Loveday De Noir, ktorú stvárnila Natascha McElhone, nedokázali upraviť aj tak poškodenú fasádu filmu, ktorej by sa zišla poriadna rekonštrukcia, pretože filmu sa ujal infantilný humor a sama naivita, no film je v podstate určený deťom, a som si na 100 % istá, že deti si na svoje určite prídu.

Kliatba mesačného údolia (2009)

Podľa legendy, zrodenie perly zostáva tajomstvom ukrytým v temnej hĺbke oceánu a tak aj tie prekliate perly Mesačného údolia ostali hlboko ponorené v oceáne, Údolie a jeho obyvatelia boli oslobodení od kliatby a nakoniec aj my sme v zdraví prežili pobehujúce neviditeľné jednorožce a enormný mesiac, ktorý zahanbí aj hviezdu takého rázu ako je slnko.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Intersonic Slovakia

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...