Fízli zo zálohy (Other Guys, The)

4.10.2010|Marek Gurský|
Fízli zo zálohy (Other Guys, The) Čo majú spoločné 48 hodín, Smrtonosná zbraň, Posledný skaut a Križovatka smrti? Všetky patria do skupiny policajných buddy movies. Ústredné policajné duo nemá na ružiach ustlaté, no veľký prípad im pomôže vyšvihnúť sa medzi policajnú elitu na policajnom oddelení. Nikdy to však nie je ľahké a ich cesta za spravodlivosťou je sprevádzaná naháňačkami, prestrelkami, výbuchmi a humorom. Čím je dvojica odlišnejšia, tým lepšie. Vďaka svojej popularite tento typ filmov neustále tvorcov láka a aj Fízly zo zálohy by sa radi zaradili medzi vyššie spomenuté kúsky. Žánrovo sa k nich zaradili, no kvalitatívne, žiaľ, ani zďaleka. Detektívi Danson (Dwayne Johnson) a Highsmith (Samuel L. Jackson) sú hviezdami New Yorku, ktorí si najviac užívajú žiaru reflektorov a priazeň médií. Zničia 12 miliónový mestský majetok len preto, aby chytili pár chlapíkov so štvrť librou marihuany a ešte sa za to dostanú medaily a uznanie kolegov. Drsné výrazy a veľkohubé vyjadrenia z nich robia malých policajných polobohov. Nič však netrvá večne a po jednej nevydarenej akcii sa celé oddelenie ocitá na pohrebe detektívnych hviezd. V New Yorku sa tak uvoľnia dve miesta na výslní, na ktoré má zálusk viacero policajtov. Jedným z nich je aj cholerický Terry Hoitz (Mark Wahlberg) so svojím partnerom Allenom Gambleom (Will Ferrell), ktorý sa najlepšie cíti v teple kancelárie. Nie veľmi schopná dvojica je naozaj odlišná – Hoitz by sa veľmi chcel dostať do nejakej akcie, je prchký, rýchlo vybuchne a asi dvakrát mi dal spomenúť na Wahlbergovu policajnú úlohu v Scorseseho Na druhej strane (2006), hoci to bola postava výrazne iná. Naproti tomu Gamble nikdy nevystrelil zo služobnej zbrane, je to typická kancelárska krysa, používa krém na ruky, má peňaženku špeciálne na drobné a jazdí na Toyote Prius. Spoločne sa nakoniec predsa len dostávajú do akcie a ich vyšetrovanie finančných machinácií nezostane bez povšimnutia a pozícia hrdinov vlastne ani nemusí byť až taká vzdialená a nereálna.
Fízli zo zálohy (2010)
Nový film režiséra Adama McKaya (vo všetkých svojich projektoch pracoval s Willom Ferrellom, naposledy v Step Brothers (2008)) sa snaží zapadnúť do partie vydarených buddy movies, no z viacerých dôvodov sa mu to vôbec nedarí. Hlavný problém je v scenári (Adam McKay je jeho spoluautorom), ktorý síce ponúka zopár vtipných situácií (tichá bitka policajtov na pohrebe alebo vypočúvanie v štýle dobrý a zlý policajt), no celkovo viac nudí a dejová linka týkajúca sa vyšetrovania prípadu je natoľko slabá a nasilu napasovaná medzi sled kvázi vtipných scén, že absolútne nedokáže zaujať. Duo Wahlberg/Ferrell tvorí pomerne nesúrodú dvojicu, čo je dobrý predpoklad pre zábavnosť, no Fízly zo zálohy sú zábavní iba málokedy. Will Ferrell je u mňa jeden z najotravnejších a najmenej zaujímavých hercov, no aj tak mi jeho účasť (s ktorou by intelektuálne kľudne zapadol do filmu Blbý a blbší) prišla humornejšia ako Wahlbergova, ktorý sa iba motá z miesta na miesto, nadáva, kričí a sem-tam pohne s prípadom. Výrazne prestrelená 107-minútová stopáž dáva aký-taký priestor aj vedľajším postavám (Michael Keaton, Steve Coogan, Ray Stevenson alebo výborne vyzerajúca Eva Mendes), ale skôr by som dal prednosť nožničkám v strižni a lepšiemu tempu filmu. Keď už som pri postavách, tak Samuel L. Jackson a Dwayne Johnson sú veľké lákadlá aj v traileri, no už po desiatich minútach ich vidíme skočiť do poslednej filmovej akcie a po ďalších dvoch sa s nimi nadobro rozlúčime prostredníctvom fotografií pri rakvách. Avšak marketing je silná vec a predovšetkým mená v titulkoch ťahajú divákov do kinosál.
Fízli zo zálohy (2010)
Fízly v zálohe nie sú vyložene zlým kúskom, no po niekoľkých týždňoch či mesiacoch upadnú do filmovej histórie ako ďalší z nevydarených buddy movies a k pomyselnej nesmrteľnosti v úvode uvedených snímok majú podobne ďaleko ako Will Ferrell k normálnosti.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Falcon

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...