Lili Damita hviezda nemej éry

13.6.2013|Jozef Rigo|

(10.7.1901, Bordeaux, Francúzsko - 21.3.1994, Palm Beach, Florida, USA)

Výraznou ozdobou Marleninho šijacieho krúžku (Dietrichová mala svoj tajný spolok žien) bola atraktívna a rozvláčna hviezda nemého filmu Lili Damita, pôvodom Francúzka, ktorá sa preslávila už v Európe vo Folies-Bergéres a v parížskom Casine. Narodila sa ako Liliane Marie-Madeleine Cardo - Deslys v Blaye vo Francúzsku. Mala neuveriteľný talent na jazyky, ktoré sa učila už odmalička (francúzsky, nemecky, anglicky, španielsky, portugalsky, maďarsky a taliansky), ktoré študovala v konzervatóriu a neskôr tiež na pôde baletných škôl v rôznych európskych krajinách ako bolo Španielsko, Portugalsko, Nemecko a Francúzsko. Študovala nielen klasický, ale v tej dobe sa už rozvíjal moderný i ľudový tanec. Bola skutočne tak schopná, že už ako 14-ročná dostala zmluvu ako tanečnica v Opera de Paris. Ešte v Paríži dostala svoju prvú prezývku Tyger Lili. Neskôr ju v USA začali volať tiež Dynamita.

Od svojich 16 rokov vystupuje v populárnej hudbe, tak ako Merle Oberonová v revue v Casino de Paris. Často bola fotená do módnych časopisov a pracovala ako fotomodelka. Po víťazstve v časopise v súťaži krásy jej bola ponúknutá prvá filmová úloha. Od roku 1921 sa objavuje v niekoľkých nemých filmoch. Damita nakrútila svoj prvý nemý film La Voyante (1923) a pred príchodom do Hollywoodu účinkovala v mnohých filmoch vo Francúzsku, v Anglicku a Nemecku. Začala hlavnou úlohou v nemeckom filme nakrúcanom v Paríži s názvom Hračka z Paríža (Das Spielzeug on Paris, 1925). V tom istom roku sa vydala za režiséra maďarského pôvodu Michaela Curtiza. Ich manželstvo netrvalo dlho, necelé dva roky. Damita mala úspech, a tak ju Curtiz presadil do ďalších dvoch filmov, ktoré tiež režíroval Fiaker č. 13 (1926) a Zlatý motýlik (Der Goldene Schmetterling, 1926) a v tom istom roku sa aj rozviedli. Lili Damita pokračuje vo filmovaní s režisérom Robertom Wienneom vo filmoch Nikdy sa nehraj s láskou (Man Spielt Nicht mit der Liebe, 1926), Veľká dobrodružka (Die Gosse Abenteuerin, 1927) a s anglickým režisérom Grahamom Cuttsom film Kráľovná salónu (The Queen Was in the Parlour, 1927).

Do USA a Hollywoodu odišla Damita v roku 1928 na pozvanie Samuela Goldwyna a debutuje v spol. MGM v snímke s názvom Záchranná (The Rescue, 1929) s Ronaldom Colmanom, v ktorom Damita vytvorila úlohu lady Edith Traversovej a nahradila pôvodne vybranú Vilmu Bankyovú. V tomto roku pokračovala Damita v úlohe ohnivej tanečnice La Pericho vo filme The Bridge of San Luis Rey (1929) vedľa Ernesta Torenceho. Zoznamuje sa s americkými filmovými hviezdami a neskôr hrala s prvotriednymi hercami s Gary Cooperom, Maurice Chevalierom, Laurence Olivierom, Cary Grantom a Jamesem Cagneyom. Do okruhu Lylian Tashmanovej prišla Damita v roku 1929, kde účinkovala ako Mariana Elenita vo filme The Cock-Eyed World (1929) s Edmundom Loweom a Victorom McLaglenom. Filmy, ktoré nakrútila v USA patrili medzi veľmi úspešné. S prechodom na zvukový film nemala takmer žiadny problém, naopak jej hlas bol zvukovou technikou prijatý veľmi lichotivo tak, ako podotkli vtedajšie novinárske zdroje. Fighting Caravans (1930) bol ďalší film na veľmi slušnej úrovni, hrala tu s mladým, začínajúcim Gary Cooperom s ktorým vraj mala pomer. Damita mimo plátna bola ďaleko zvodnejšia než Damita na plátne. Bola to citlivá krásna žena s ohnivou dynamickou osobnosťou, avšak postavou pomerne malá. Ešte pred príchodom Damity do Hollywoodu boli jej milostné aféry notoricky známe. Stala sa milenkou španielskeho kráľa Alfonsa XIII. a Mauricea Chevaliera v Paríži. S Marlene Dietrichovou sa spriatelila (veľmi dôverne) počas spoločného pôsobenia v Berlíne. Lili žila v Hollywoode v Allahovej záhrade, kde bola majiteľkou Alla Nazimová a udržiavala búrlivý erotický vzťah s rovnako bisexuálnym Errolom Flynnom, za ktorého sa v roku 1935 vydala.

Do roku 1935 nakrútila šesť ďalších filmov, ale na Lili Damitu sa vždycky myslelo v súvislosti s jej senzačným a búrlivým manželstvom s americkou filmovou star Errolom Flynnom a aj vďaka tomu sa jej filmy stali ešte vyhľadávanejšími. Lili sa stala po dobu tohto manželstva ženou, ktorá všade sprevádza svojho manžela a stala sa z nej domáca pani. V roku 1941 sa im narodil syn Sean, ktorý bol jediným dieťaťom Lili Damity. O rok neskôr v roku 1942 sa obaja rozhodli pre rozvod. Ich život vykreslila v takmer biografickom príbehu spisovateľka a scenáristka Barbara Hersheyová s názvom Môj príliš hriešny život (My Wicked, 1985) nakrútený pre americkú televíziu a to na základe informácií Lily Damita a podľa známej Flynnovej biografie. Postavu Erolla Flynna si zahral celkom neznámy Duncan Regehr a postavu krásnej umeľkyne Lili Damita zahrala Barbara Hersheyová.

Lily Damita hviezda nemej éry

Po tretí krát sa Lili Damita opäť vydala a to v roku 1962 za priemyselníka s mliečnymi výrobkami Allena Loomisa. Syn Sean Flynn, ktorý bol tiež herec, bol známy skôr v Európe, kde nakrúcal hlavne v Taliansku a v Španielsku dobrodružné filmy. Pracoval v rokoch 1969 až 1970 ako novinár. Na základe zákazky časopisu Time sa vydal počas vojny vo Vietname s kolegom, novinárom Danom Stoneom priamo do miest najťažších bojov. Dňa 6. apríla 1970 bol pri úteku z najťažších miest pri prestrelke zabitý. Na základe výpovedí Dana, ktorý sa pre neho neskôr vrátil, ale Seana Flynna nikde nemohli nájsť. Lili Damita pátrala po svojom synovi usilovne a dlho, vynaložila na hľadanie nemalé finančné prostriedky, ale márne. Jeho telo nebolo bohužiaľ nikdy nájdené a v roku 1984 bol Sean Flynn vyhlásený za mŕtveho. Lili Damita prežila svojho syna o plných 24 rokov – zomrela ako 90-ročná v roku 1994 na Alzheimerovu chorobu v Palm Beach na Floride. Bola pochovaná do rodinnej hrobky v Oaklande na cintoríne vo Fort Dodge v Iowa vedľa svojho tretieho manžela Allena Loomisa.

Časť európskej a americkej filmografie Lili Damita:

L'Empereur des pauvres (1922, seriál), Korzika (Corsica, 1922), This Is the Night (1932), Une Heure pres de Toi (1932 - originál vo francúzskej verzii a v angličtine nakrúcaný ako One Hour With You, tiež v r. 1932), The Match King (1932), Goldie Gets Along (1933), Frisco Kid(1935).

Zdroj:  moviemania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...