68.ročník MFF Berlinale otvorí prvý animovaný film The Isle of Dogs,v programe aj slovenský Tlmočník

15.2.2018|Ivet Kollarova|
68.ročník MFF Berlinale otvorí prvý animovaný film The Isle of Dogs,v programe aj slovenský Tlmočník

V nemeckej metropole odštartoval prvý prestížny medzinárodný filmový festival z veľkej trojky Berlinale-Cannes-Benátky. V priebehu 10 dní sa budú oči upierať na 68. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale, ktorého otváracím filmom sa stala prvá animovaná snímka v histórii festivalu, The Isle of Dogs režiséra Wesa Andersona, ktorý sa na festival vracia po štyroch rokoch od zisku Strieborného medveďa Veľkej ceny poroty za film Grandhotel Budapešť.

Film, ktorého inšpiráciu Anderson čerpal z prác režisérov ako Akira Kurosawa Hayao Miyazaki, sa odohráva v alternatívnej fantasy verzii Japonska a rozpráva príbeh o opustených psoch žijúcich na skládke odpadu, tzv. Ostrove odpadu, ktorých z mesta Megasaki City vyhnal jeho skorumpovaný primátor Kobayashi a malom chlapcovi Atarim, ktorý sa v snahe nájsť svojho psa vydáva na toto miesto. Anderson si pre nahovorenie postáv vo svojej novinke, stop-motion snímke vybral vskutku hviezdne obsadenie: Bill Murray, Bryan Cranston, Edward Norton, Liev Schreiber, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Bob Balaban, Scarlett Johansson, Greta Gerwig či Koyu Rankin. Film sa premieta v rámci Hlavnej súťaže.

Medzinárodný filmový festival Berlinale, ktorého 68. ročník bude prebiehať od 15. do 25. februára, ponúkne v priebehu desiatich dní cez 400 filmov z celého sveta rozdelených do 12 sekcii. Jednou z najprestížnejších je Hlavná súťaž, v ktorej sa tento rok predstaví 24 snímok, z toho 19 bude priamo súťažiť o zisk hlavnej ceny Zlatého medveďa za najlepší film a vedľajších Strieborných medveďov. O víťazoch rozhodne Medzinárodná porota, ktorej predsedá nemecký režisér, scenárista, skladateľ a producent Tom Tykwer. Ostatní členovia poroty sú belgická herečka Cécile de France, španielsky fotograf a bývalý riaditeľ Filmoteca Española Chema Prado, americká producentka Adele Romanski, japonský skladateľ Ryuichi Sakamoto a americká filmová kritička Stephanie Zacharek.

MFF Berlinale sa, na rozdiel od mainstreamovejších a hollywoodskejších CannesBenátok, zvykne vyznačovať svojím alternatívnejším výberom snímok menších, no možno o to kvalitnejších rozmerov. V Hlavnej súťaži svoje novinky predstaví niekoľko známych, ale aj menej známych mien, ktoré predstavia svoje prvotiny. Jedným zo známejších je režisér Gus Van Sant, ktorý do Berlína privezie zdramatizovanú životopisnú snímku Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot o živote karikaturistu Johna Callahana, ktorý ochrnul po vážnej dopravnej nehode a zmyslom života a terapiou sa mu stalo práve kreslenie. V hlavných úlohách Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black či Mark Webber.

Zlatého medveďa za najlepší film sa bude uchádzať aj francúzsko-belgická novinka režiséra Jacquota Benoita, Eva o mladom spisovateľovi Bertrandovi, ktorý sa snaží prekonať svoj spisovateľský blok aférkou so záhadnou ženou, luxusnou prostitútkou menom Eva a verí, že ho táto epizóda v jeho živote inšpiruje. No udalosti naberú opačný efekt v aký dúfal, a jeho emočná naviazanosť na, naoko chladnú Evu vedie ku katastrofe. Vo filme exceluje Isabelle Huppert, ktorej skvelo sekundujú Gaspard Ulliel, Julia Roy, Marc Barbe či Richard Berry. Film, ktorý skúma morálne zásady vo svete bohatých a krásnych, je adaptáciou románu britského spisovateľa Jamesa Hadley Chaseho.

Eva © 2017 MACASSAR PRODUCTIONS - EUROPACORP - ARTE France CINEMA - NJJ ENTERTAINMENT - SCOPE PICTURES / Guy Ferrandis

Poľská režisérka Malgorzata Szumowska je jednou z (len) štyroch režisérok, ktoré predstavia svoje filmy v rámci Hlavnej súťaže. Szumowska, ktorá v roku 2015 vyhrala Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu za film Telo (o cenu sa delila s Radu Judem a jeho filmom Aferim!) tento rok predstaví osobnostnú drámu Twarz o mladíkovi Jacekovi, ktorý pri stavbe najväčšej sochy Ježiša na svete utrpí hrozivú nehodu, po ktorej musí podstúpiť transplantáciu tváre. No pokým ho národ oslavuje ako hrdinu a mučeníka, on sám seba už viac nespoznáva.

Ďalšou zaujímavou snímkou v Súťaži je taliansky film Figlia mia (Moja dcéra) režisérky Laury Bispuri, ktorá rovnako ako vo svojom debute sleduje hlavnú protagonistku, ktorá sa zbližuje, nasleduje, či napodobňuje svoje životné vzory (matka, priatelia), aby sama objavila, kým vlastne je. Malá Vittoria sa jedného dňa na slnečnej Sardínii zoznámi s blízkou priateľkou svojej matky, no netuší aké hlboké tajomstvo tieto dve ženy zbližuje. V hlavných úlohách Valeria Golino, Alba Rohrwacher či Udo Kier. Do Hlavnej súťaže sa dostala aj životopisná snímka Dovlatov o ruskom spisovateľovi Sergeiovi Dovlatovovi, ktorého práca bola v brežnevovskom Sovietskom zväze zakázaná. O réžiu sa postaral Alexey German Jr.

Figlia mia © Vivo film / Colorado Film / Match Factory Productions / Bord Cadre Films / Valerio Bispuri

Šancu získať Zlatého medveďa majú aj bratia DavidNathan Zellnerovci, ktorý natočili dramedy western Damsel o mladom priekopníkovi, ktorý sa vydáva na divoký západ hľadať ženu svojich snov, ktorá bola unesená. Na cestách, v dobrom aj v zlom ho sprevádza gitara a poník menom Butterscotch. Vo filme si zahrali Robert Pattinson, Mia Wasikowska, Robert Forster, ale aj obaja režiséri. Mexickú road movie ponúkne Alonso Ruizpalacios, ktorý vo filme Museo sleduje dvoch výtržníkov, ktorí sa vlámu do mexického národného múzea a ukradnú vzácne artefakty. Vo filme, ktorý vznikol na základe skutočných udalostí z roku 1985, si zahrali Gael García Bernal, Leonardo Ortizgirs, Alfredo Castro či Bernardo Valesco.

Svoju novinku predstaví aj režisér Lav Diaz, ktorý vo filme Ang Panahon ng Halimaw (Sezóna diabla) zobrazuje krutú kapitolu v histórii Filipín v čase diktátorstva Marcosa. Film je natočený ako rocková opera a text piesní napísal sám režisér. V rámci Hlavnej súťaže sa predstaví aj jeden dokument, Eldorado režiséra Markusa Imhoofa o organizovanej pomoci utečencom, ktorých rozdeľujú podľa ekonomickej situácie jednotlivých krajín. Mimo súťaž sa predstaví novinka režiséra Stevena Soderberghera, Unsane ,v ktorej sa mladá žena nedobrovoľne dostane do psychiatrickej liečebne, kde je konfrontovaná so svojim najväčším strachom. No čo všetko je vlastne realita a čo len výplod jej fantázie? Film sa snaží zodpovedať otázky nášho vnímania reality, nášho inštinktu prežitia a systému, ktorý by nás mal chrániť. V hlavných úlohách Claire Foy, Joshua Leonad, Jay Pharoah či Juno Temple.

Unsane © Fingerprint Releasing / Bleecker Street

Na tohtoročnom MFF Berlinale bude mať zastúpenie aj Slovensko. Režisér Martin Šulík v špeciálnej premiére predstaví svoju novinku, netradičnú roadmovie Tlmočník. V hlavných úlohách sa predstavia Jiří MenzelPeter Simonischek, ktorý minulý rok na Európskych filmových cenách vyhral cenu pre najlepšieho euróspkeho herca za výkon vo filme Tony Erdmann. Film Tlmočník sleduje dvoch starých pánov na ceste po Slovensku, ktorí sa chcú dozvedieť viac o svojej minulosti. Počas svojej cesty sa asketický tlmočník a rakúsky učiteľ dostávajú do rôznych bizarných situácii a postupne objavujú pravú tvár strednej Európy, ktorá sa síce navonok mení, no hlboko v jej duši sú stále ukryté nevyriešené konflikty.

V sekcii Berlinale Special sa predstaví aj režisérsky debut britského herca Ruperta Everetta, The Happy Prince, v ktorom sa zameral na posledné roky života spisovateľa Oscara Wilda v parížskom exile. Vo filme si po boku Everetta zahrali aj Colin Firth, Emily Watson, Tom Wilkinson, Edwin Thomas či Colin Morgan. V rámci sekcie bude mať svetovú premiéru aj nórsky film Heimebane režisérky Arild Andresen o úspešnej trénerke, ktorá opustí svoj ženský futbalový tím, aby sa stala prvou ženskou trénerkou v mužskom futbalovom tíme najvyššej nórskej Premier league. Silnú ženskú energiu bude cítiť aj z filmu austrálskej režisérky Larysi Kondracki, Picnic at Hanging Rock, v ktorom sa prísna riaditeľka dievčenskej školy dostane do problémov, po tom čo záhadne zmiznú tri študentky. V hlavných úlohách Natalie Dormer, Yael Stone, Lola Bessis, Lily Sullivan či Madeleine Madden.

V sekcii Panorama sa na 68. ročníku MFF Berlinale predstaví 47 filmov zo 40 krajín, z toho 37 bude premietaných vo svetovej premiére a 16 snímok tvorí režisérsky debut. 27 filmov sa predstaví v podsekcii Panorama Special a 20 filmovPanorama Dokumente, v rámci ktorej sa bude premietať aj česká dokumentárna snímka režiséra Jana GebertaAž přijde válka o fungovaní polovojenskej skupiny, domobrany s názvom Slovenskí Branci, na čele ktorej stojí húževnatý a oddaný Petr Švrček, a ktorá viac ako vojenský výcvik pripomína hru na diktatúru. Sekciu Panorama otvorí psychodráma japonského režiséra Isao Yukisadu, River’s Edge. Sekciu Panorama Special odštartuje dráma o prežití, ktorá sa odohráva skoro úplne bez dialógov, Styx nemeckého režiséra Wolfganga Fischera.

Až přijde válka © Stanislav Krupař

Sekcia Panorama ponúkne aj film maďarského režiséra Árpáda Bogdana, Genezis o rasistických útokoch na maďarských Rómov v rokoch 2008/2009 a dopad ako na obete útokov, tak na maďarskú spoločnosť. Film je vyrozprávaný tromi silnými prelínajúcimi sa príbehmi. Novú ukrajinskú kinematografiu predstaví vo svojej dokonalo vizuálnej fantasy dráme Koly padayut dereva (Keď padajú stromy) Marysia Nikitiuk. Film odkrýva životy troch generácii ľudí, ktorí žijú na hrane medzi tvrdou realitou a sureálnom svete fantázie. Vo filme Lemonade rumunský režisér Cristian Mungiu sleduje čakanie jednej rodiny na svoj Americký sen a zisk Zelenej karty, no nič nie je také jednoduché ako sa zdá a najmä, keď si to nemôžete dovoliť.

Poctu klasickej kinematografii a mestu Paríž vzdá režisér Jean Paul Civeyrac v dráme Mes provinciales (Parížske vzdelanie). Film, natočený čierno-bielo, sleduje troch mladých filmárov, ich prvé kroky vo svete filmu a umenia, ponúka jemnú štúdiu ich vášne a nadšenia, ale aj chýb a tragédii mladosti. V rámci Panorama Special ponúkne svoj experimentálny thriller aj kazašský režisér Timu Bekmambetov, Profile. Mladá britská novinárka sa pod falošným Facebookovským profilom skontaktuje s bojovníkom Islamského štátu v Sýrii, aby zistila ako to chodí s náborom mladých európskych žien do radov IS. Po dňoch strávených písaním s charizmatickým džihadistom, sa zmieta medzi realitou a klamstvami, ktoré vytvorila a s hrôzou zisťuje svoje hlboké očarenie týmto nebezpečným cudzincom. Film podčiarkujúci nebezpečenstvo digitálneho sveta sa odohráva celý na obrazovke počítača.

Museo © Alejandra Carvajal

Filmovej pocty a samostatnej sekcie Homage sa dočká americký herec Willem Dafoe, ktorý za svoju celoživotnú prácu získa Čestného Zlatého medveďa a diváci si budú môcť pozrieť desať jeho vybraných filmov ako: To Live and Die in L.A. (r. William Friedkin), Horiace Mississippi (r. Alan Parker), Život pod vodou (r. Wes Anderson), Antichrist (r. Lars von Trier), či Pasolini (r. Abel Ferrara).

Témy, ktoré posledné mesiace hýbu Hollywoodom, ako sexuálne škandály, obťažovania, ale aj boj za rovnoprávnosť pohlaví sa nevyhli ani MFF Berlinale. Festival a jeho režisér Dieter Kosslick podporujú hnutia #MeToo a #TimesUp, rovnako ako aj kampaň s názvom „NO to Discrimination!“ (NIE diskriminácii), a stoja za všetkými, ktorí sa rozhodnú vyjadriť svoj názor a presvedčenie. Berlinale rovnako už dlhé roky podporuje rôznorodosť spoločnosti, a tak aj tento rok sa v rámci sekcie Panorama bude udeľovať filmová cena TEDDY pre filmy s LGBTI tematikou.

68. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale sa koná od 15. do 25. februára 2018

Zdroj:  berlinale.de Foto © Internationale Filmfestspiele Berlin

Súvisiace články