Začiatkom januára privítame v kinách štyri nové snímky, aj komédiu Nová šanca, či horor Escape Room

3.1.2019|Ivet Kollárová|

Koniec decembra nepriniesol veľa nových filmov, distribútori si svoje tromfy nechávali už na nový rok 2019. Dôkazom je aj mesiac január, ktorý ponúkne 25 nových snímok. A začneme postupne, prvý týždeň v našich kinách odštartujeme so štyrmi novými filmami. Na svoje si prídu ako milovníci romantických komédii s Jennifer Lopez, tak aj milovníci hororu. Bude český film s rozhovorom medzi Karlom Čapkom a T.G. Masarykom, aj klubový kanadsko-francúzsko-marocký o láske prostredníctvom dronu.

Režisér Peter Segal obsadil do hlavnej úlohy svojho nového filmu Nová šanca (Second Act) Jennifer Lopez, ktorá dokazuje svoju odhodlanosť, kašle na vek a s novou prácou si plní svoj sen. Maya oslavuje 43-tie narodeniny a má jediné želanie – aby po 15 rokoch práce v obchode získala pozíciu vedúcej. Nikdy síce nebola manažérkou, ale pozná svojich zákazníkov a neustále prichádza s novými nápadmi ako vyhovieť ich požiadavkám. Vysnívané miesto však dostane kolega, ktorý má ten správny titul a CV. Napriek tomu, že ju priateľ Trey a najlepšia kamarátka utešujú, že to neznamená koniec, Maya si neverí. Po štyridsiatke sa predsa nedá začínať odznova! Pomôže jej narodeninový darček od synovca – dokonale prehľadný a kompletne vymyslený životopis, vďaka ktorému úspešne absolvuje pracovný pohovor vo veľkej firme. Zdá sa, že Maya stojí na prahu svojej novej kariéry... Okrem Lopez si vo filme zahrali aj Milo Ventimiglia, Vanessa Hudgens, Leah Remini, Treat Williams, Charlyne Yi, Freddie Stroma, Dave Foley, Dan Bucatinsky, Natasha Romanova, Larry Miller, či Maria Di Angelis.

Od dnes sa môžeme ísť do kina aj trochu báť. Známy hororový režisér Adam Robitel prináša vo filme Escape Room príbeh šiestich ľudí, ktorí prijali pozvanie do tajomnej escape room. Netrvá dlho, kým si uvedomia, že z tejto hry sa nedá uniknúť... treba ju prežiť. V hlavných úlohách Deborah Ann Woll, Taylor Russell, Tyler Labine, Logan Miller, Nik Dodani, Adam Robitel, Jay Ellis, Jessica Sutton, Yorick van Wageningen, či Kenneth Fok.

Nevšednú romantickú drámu Láska bez hraníc (Eye On Juliet) prináša do našich kín režisér Kim Nguyen. Ľúbostný príbeh sprostredkovaný okom pavúčieho dronu. Nad ropovodom a krajinou severoafrickej púšte sa objaví robot podobný pavúkovi. Vyzerá, akoby sondoval horizont. Na opačnom konci sveta v Amerike, Gordon – operátor dronu a strážca ropovodu – skúma zničenú krajinu  zo svojho monitoru. Stratený vo svete, ktorému prestáva rozumieť, začína ho fascinovať mladá Ayusha, sľúbená staršiemu mužovi, ktorého nemiluje. Napriek vzdialenosti, spoločnému strachu a nedokonalej komunikácii, urobí Gordon všetko pre to, aby pomohol Ayushi uniknúť osudu, a postupne  sa do nej zamiluje. Vo filme si zahrali Joe Cole, Lina El Arabi, Brent Skagford, Faycal Zeglat, Mohammed Sakhi, Hatim Seddiki, Mansour Badri, či Alexia Fast.

Posledným novým tohtotýždňovým filmom v našich kinách je česká snímka režiséra Jakuba Červenku, Hovory s TGM. Jan Budař ako Karel Čapek a Martin Huba ako T. G. Masaryk excelujú v príbehu jedného z najslávnejších rozhovorov našej histórie. Filmové „Hovory s TGM“ prinášajú na plátna kín nečakané napätie, emócie a stret dvoch významných mužov. V ten deň na jeseň v roku 1928 sú dva symboly československej demokracie na vrchole, rovnako ako celé Československo. Ich kniha, ktorá vznikala celý rok, je konečne hotová. Karel Čapek preto vyhľadá v zámockej záhrade prezidenta Masaryka a chce mu ponúknuť časť honoráru za knihu ich rozhovorov, ktorá vzniká k 10. výročiu stále mladej republiky. Prezident ale nie je v dobrej nálade, jeho dcéra mu totiž zakázala knihu vydať. Toto stretnutie nebude ľahké.

Čapek nemôže nechať celú situáciu bez odozvy a necháva sa zatiahnuť do vzrušujúcej a dramatickej debaty. Debaty o svete, o politike i politikoch, o Čechoch, i do osobnej debaty o láske, o ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že nie je iba otec zakladateľ a chladná ikona z učebníc, ale muž z mäsa a kostí. Vedľa svojich dejotvorných myšlienok odhaľuje schopnosť intríg a hovorí aj o svojom mileneckom pomere a znovuobjavenej sexualite. Stret dvoch velikánov z rôznych generácií má výbušný potenciál, hoci ich jedinou zbraňou sú vychádzkové palice a slová. Režisérom filmu je Jakub Červenka, scenár pripravil Pavel Kosatík, ako kameraman film natočil Jan Malíř. „Je to film o dvoch mimoriadnych mužoch, a tiež o tom, že emócie môžu byť niekedy silnejšie ako myšlienka. Dokonca aj u tak výnimočných ľudí,“ hovorí režisér Jakub Červenka. Pavel Kosatík vychádzal pri písaní scenára zo samotnej knihy, ale aj z doteraz nezverejnených Masarykových listov. „Masaryk a Čapek sú možno tým najlepším, čo sme počas sto rokov mali. Do ich príbehu v priamom prenose sme chceli vložiť celý ich život a dynamiku,“  dodáva Kosatík k samotnému filmu.

Film vznikol nielen k 100. výročiu vzniku Československa, v tomto roku navyše uplynie 80 rokov od smrti Karla Čapka. Samotnému natáčaniu predchádzali rešerše dobových materiálov aj dôkladné herecké skúšky. Natáčalo sa na prelome apríla a mája tohto roku v autentickom prostredí Topolčianskeho zámku, kde dvaja velikáni českej demokracie svoje debaty kedysi viedli.

  Foto © Depositphotos/Itafilm/ForumFilm/Bonton/FilmEurope

Súvisiace články