Dnes začína 76. ročník MFF Benátky, otvorí ho novinka od Hirokazu Kore-edu, La vérité

28.8.2019|Ivet Kollárová|
Dnes začína 76. ročník MFF Benátky, otvorí ho novinka od Hirokazu Kore-edu, La vérité

Najstarší filmový festival na svete, MFF Benátky otvorí svoje brány už dnes večer svetovou premiérou sociálnej drámy od japonského režiséra Hirokazu Kore-edu, La vérité (Pravda). Film je prvým režisérovým filmom natočeným mimo Japonska. Vo filme, ktorý rozoberá vzťah medzi matkou – herečkou a dcérou – režisérkou, ako aj umenie a jeho vplyv na rodinný život, si zahrali Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clementine Granier, či Ludivine Sagnier. Film sa premieta v rámci Hlavnej súťaže.

MFF Benátky, ktorého 76. ročník prebieha od 28. augusta do 7. septembra, tretí festival z Veľkej trojky, vzbudil pozornosť svojím oficiálnym line-upom hneď po jeho zverejnení, ešte koncom júla. Festival v Hlavnej súťaži - Venezia 76 ponúkne silné režisérske mená ako Steven Soderbergh, Noah Baumbach, Pablo Larrain, Olivier Assayas, Roy Andersson, Todd Phillips, či James Gray. Napriek tomu, že festival ešte ani nezačal, už je zaťažený niekoľkými kontroverziami.

La vérité © L.Champoussin (c) 3B PRODUCTIONS/La Biennale di Venezia

Prvým prešľapom, ktorý sa vyčíta festivalu je opäť raz malé zastúpenie filmov od žien-režisérok v Hlavnej súťaži. Tento rok sú to dve režisérky (minulý rok to bola len jeden), a to Haifaa Al-Manour zo Saudskej Arábie s dramédiou The Perfect Candidate o mladej žene, ktorá sa v spoločnosti riadenej mužmi chce stať kandidátkou v okresných voľbách. A Austrálčanka Shannon Murphy s filmom Babyteeth o rodičoch a ich vážne chorej dcére, ktorá sa zamiluje do drogového dílera. Napriek podpísaniu paktu o rovnoprávnosti a zvýšení šancí pre ženy - režisérky, by umelecký riaditeľ festivalu Alberto Barbera mohol urobiť aj viac (je pochopiteľné, že filmy vyberá podľa kvality a nie podľa toho, kto ich natočil, aspoň tomu budeme veriť, no spomedzi viac ako 1800 zaslaných filmov vybrať len dva..).

Ďaľšie kontroverzné rozhodnutie, ktoré viacerí nepredýchajú je výber novinky režiséra Romana Polanskeho, J’accuse do Hlavnej súťažeZlatého leva. Polanski totiž patrí medzi, vo viacerých sférach neželaných mužov obvinených zo sexuálneho zneužívania. Koncom 70. rokoch ho v USA obvinili za sex s maloletým dievčaťom. Jeho trest, ktorý sa zmenil na 50 rokov väzenia, však nikdy nenadobudol platnosť, pretože režisér opustil krajinu a usadil sa vo Francúzsku. Sám Polanski do Benátok nepríde, pretože akonáhle by vstúpil na taliansku pôdu, bol by vydaný do USA. V historickej snímke o najstaršie-datovanom antisemitizme vo Francúzsku si zahrali Jean Dujardin, Louis Garrell, Emmanuelle Seigner, či Mathie Amalric.

American Skin © La Biennale di Venezia

A aby na jeden festival nebol jeden sexuálny deviant málo, pred pár dňami bola oznámená premiéra nového filmu American Skin od herca a režiséra Nata Parkera, ktorého rovnako obvinili zo sexuálneho zneužitia, čo viedlo k jeho stiahnutiu zo sveta reflektorov a výrazne ovplyvnilo ako jeho predchádzajúci film The Birth of Nation, tak aj jeho kariéru. Parker bol za jeho univerzitných čias obvinený za znásilnenie ženy v bezvedomí, ktorá neskôr z utrpenej traumy spáchala samovraždu. Film American Skin sa zameriava na vojnového veterána z Iraku (Parker), ktorý po vražde svojho syna, za ktorú je zodpovedný policajt bielej pleti, berie spravodlivosť do vlastných rúk.  

Vráťme sa ale späť na umeleckú, filmovú vlnu. MFF Benátky sa už mnohé roky radí medzi festivaly, ktoré otvárajú oscarovskú sezónu a sú tak ideálnou pôdou na premiéru potenciálnych oscarovských kandidátov. Z tohto pohľadu sa dá očakávať výnimočný festival, ktorý ponúkne výnimočné snímky z rôznych kútov sveta. V sekcii Hlavná súťažVenezia 76 sa predstaví 21 snímok, ktoré budú bojovať o hlavnú cenu za najlepší film, Zlatého leva.

Veľký úspech zaznamenala Česká republika. Do Hlavnej súťaže sa dostal nový film režiséra Václava Marhoula v česko-slovensko-ukrajinskej koproduckii, Nabarvené ptáče. Film je rovnomennou adaptáciou románu od Jerzyho Kosinského. Táto vojnová dráma sleduje malého chlapca, ktorý sa počas druhej svetovej vojny ocitol sám a aby prežil, musí prechádzať medzi poľským a ukrajinským územím. Film má medzinárodné obsadenie: Harvey Keitle, Stellan Skarsgart, Udo Kier, s českými hercami Jitkou Čvančarovou, Petrom Kotlárom, Zdeňkom Pechom, Petrom Vaněkom, či Michaelou Doležalovou

Okrem toho sa v sekcii Horizonty predstaví krátky animovaný film v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii, Sh_t Happens od tvorcov Davida Štumpfa a Michaely Mihályi. Záverečným filmom festivalu bude umelecký thriller The Burnt Orange Heresy režiséra Giuseppeho Capotondiho s hereckým obsadením Claes Bang, Elizabeth Debicki, Donald Sutherland, či Mick Jagger. Film sa premietne mimo súťaž.

Medzinárodnej porote tento rok predsedá argentínska režisérka Lucrecia Martel. Ostatní členovia poroty sú bývalý riaditeľ MFF Toronto Piers Handling, francúzska herečka Stacy Martin, mexický kameraman Rodrigo Prieto, japonský režisér Tsukamoto Shinya a taliansky režisér Paolo Virzi. Porota rozhodne o držiteľovi Zlatého leva za najlepší film a rozdá ďalšie ceny – Veľkú cenu poroty, Strieborného leva pre najlepšieho režiséra, špeciálnu cenu Volpi Cup pre najlepšieho herca a herečku, cenu za najlepší scenár a cenu Marcella Mastroianniho pre najlepšieho mladého herca, či herečku. Pôvodne bola súčasťou poroty aj austrálska herečka a režisérka Jennifer Kent, ktorá sa ale z osobných dôvodov nebude môcť festivalu zúčastniť.

MFF Benátky na rozdiel od Cannes púšťa do svojej súťaže filmy streamovacej spoločnosti Netflix a po roku od úspechu filmu Roma režiséra Alfonsa Cuaróna, môžu podobný úspech zopakovať filmy Marriage Story režiséra Noaha Baumbacha a The Laundromat od Stevena Soderbergha. Baumbachova novinka, ktorá je podľa jeho vlastných slov jeho najosobnejším filmom, sa zaoberá rozvodom dvoch umelcov a ich bojom o starostlivosť o ich dieťa. Baumbach takýto scenár zažil ako dieťa pri rozvode jeho rodičov, ale aj ako dospelý pri jeho vlastnom rozvode s herečkou Jennifel Jason Leigh. Vo filme Marriage Story si zahrali Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, či Merritt Wever

Soderberghova dráma s výraznými prvkami humoru, The Laundromat sleduje vdovu, ktorá príde poistným podvodom o peniaze a jej vlastné vyšetrovanie ju privedie k dvojici panamských právnikov, ktorí zneužívajú finančný systém. Ich podvody siahajú až k najmocnejším politickým lídrom a ich tajným bankovým účtom, ktoré využívali, aby sa vyhli plateniu daní. Vo filme, ktorý pripomína skôr pokračovanie Soderberghovho Informátora!, si zahrali Meryl Streep, Gary Oldman, David Schwimmer, Robert Patrick, či Antonio Banderas. Do tretice, po filmoch Gravitácia a Prvý človek, sa na MFF Benátky v Hlavnej súťaži predstaví akčná sci-fi dráma Ad Astra režiséra Jamesa Graya. V hlavných úlohách filmu o astronautovi, ktorý sa vydáva na koniec slnečnej sústavy, aby našiel svojho otca, a zároveň odhalil hroziace nebezpečenstvo, ktoré môže vyhubiť ľudskú rasu, uvidíme Brada Pitta, Tommy Lee Jonesa, Donalda Sutherlanda, Ruth Neggu, či Liv Tyler.

Ďalším dlhoočakávaným americkým filmom na talianskej promenáde Lido bude adaptácia komiksu štúdii Warner Bros., Joker od režiséra Todda Phillipsa, ktorý rozpovie originál príbeh muža Arthura Flecka, ktorého zavrhla spoločnosť a vytvorila z neho jedného z najšialenejších zločincov v meste Gotham a úhlavného nepriateľa Batmana. Vo svojej životnej úlohe sa vo filme predstaví Joaquim Phoenix, okrem neho uvidíme aj Roberta De Nira, Zazie Beetz, Frances Conroy, Bretta Cullena, či Marca Marona

V Hlavnej súťaži sa predstaví aj francúzsky režisér Olivier Assayas s anglicky hovoriacim špionážnym thrillerom Wasp Network s Penelope Cruz, Gaelom Garciom Bernalom, Edgarom Ramírezom, Wagnerom Mourom, či Ane de Armas v hlavných úlohách. Do Benátok sa vráti aj švédsky režisér Roy Andersson a s novinkou o živote, jeho krásach, krutosti a banalitách, Om det oändliga sa bude snažiť nadviazať na úspech z roku 2014 a výhru Zlatého leva za podobne absurdnú snímku Holub sedel na konári a premýšľal o živote.

O Zlatého leva bude súťažiť aj animovaný film, debut hongkonského režiséra Yonfana, Ji Yuan Tai Qu Hao (No. 7 Cherry Lane) o milostnom trojuholníku medzi študentom univerzity, slobodnou matkou a jej dcérou v teenagerskom veku. Z Kolumbie si na talianske Lido zájde aj režisér Ciro Guerra s novinkou, adaptáciou románu od J.M. Coetzeeho, Waiting for the Barbarians, v ktorom si zahrali Johnny Depp, Mark Rylance, či Robert Pattinson. A taliansku filmovú školu zastúpi napríklad aj Pietro Marcello s filmom Martin Eden, adaptáciou románu od Jacka Londona o mladom americkom námorníkovi, ktorý sa chce stať spisovateľom, s príbehom zasedenom do 19. storočia v meste Neapol.

Waiting for the Barbarians © La Biennale di Venezia

V sekcii mimo súťaž zaujali filmy Seberg od režiséra Benedicta Andrewsa v hlavnej úlohe s Kristen Stewart. Politický thriller sa zameriava na snahu mladého agenta FBI zdiskreditovať známu herečku Jean Seberg za jej aktivity na podporu občianskych práv a podporu strany Čierny panter na konci 60. rokov v LA. Seberg preslávil film Jeana-Luca Godarda, Breathless, po ktorom sa stala ikonou Francúzskej novej vlny. Vo filme si okrem Stewart zahrali aj Jack O’Connell, Anthony Mackie, či Vince Vaughn. Film je pod hlavičkou streamovacej stanice Amazon. Austrálsky režisér David Michôd predstaví mimo súťaž historickú drámu The King, ktorá je adaptáciou niekoľkých Shakespearových hier. V hlavných úlohách uvidíme Timothéeho Chalameta ako Kráľa Henryho V, Roberta Pattinsona, Lily-Rose Depp, Seana Harrisa, či Bena Mendelsohna

Sekciu Horizonty, v ktorej sa predstaví 19 filmov, otvorí snímka nemeckej režisérky Katrin Gebbe, emocionálna dráma Pelikanblut o nadviazaní vzťahu medzi matkou a jej adoptívnou dcérou. Hlavnú úlohu matky si zahrala Nina Hoss. Americká indie bude mať zastúpenie novinkou režiséra Greara Pattersona, coming-of-age dráme Giants Being Lonely. Príbeh sleduje troch stredoškolákoch z vidieckeho mestečka v Severnej Karolíne, ktorí prežívajú svoje plusy a mínusy dospievajúceho života, sexu, samoty, vraždy a baseballu.

Pelikanblut © Temelko Temelov

Britský režisér Peter Mackie Burns natočil drámu Rialto o osobnostnej kríze štyridsiatnika Colma, ktorého rodinný život poznačený zlými rozhodnutiami obráti naruby nečakaný vzťah s 19-ročným Jayom. V sekcii Horizonty bude mať premiéru aj francúzska dráma Revenir od režisérky Jessicy Palud. Film o rodine, ktorú zničilo utrpenie. Film o Thomasovi, od ktorého všetci odišli brat, matka a otec. Ostala mu len farma, na ktorej sa narodil. Dnes nájde Thomas na farme dlho stratené šťastie a rodinu, po ktorej túžil. V hlavných úlohách Niels SchneiderAdele Exarchopoulos.

Špeciálne cenyZlatých levov za celoživotný prínos do sveta filmu získajú herečka Julie Andrews a režisér Pedro Almodóvar.

76. ročník Medzinárodného filmového festivalu Benátky prebieha od 28. augusta do 7. septembra.

Tu je oficiálny line-up festivalu:

Hlavná súťaž – Venezia 76

La vérité - Hirokazu Kore-eda (Francúzsko, Japonsko) – otvárací film
The Perfect Candidate - Haifaa Al-Mansour (Saudská Arábia, Nemecko)
Om det oändliga - Roy Andersson (Švédsko)
Wasp Network - Olivier Assayas (Framcúzsko, Belgicko)
Marriage Story - Noah Baumbach (U.S.)
Guest of Honor - Atom Egoyan (Kanada)
Ad Astra - James Gray (U.S.)
A Herdade - Tiago Guedes (Portugalsko, Francúzsko)
Gloria Mundi - Robert Guediguian (Francúzsko)
Waiting For The Barbarians - Ciro Guerra (Taliansko)
Ema - Pablo Larrain (Chile)
Lan xin da ju yuan - Lou Ye (Čína)
Martin Eden - Pietro Marcello (Taliansko, Francúzsko, Nemecko)
La Mafia non è più quella di Una Volta - Franco Maresco
Nabarvené ptáče - Václav Marhoul (Česká republika)
Il sindaco del Rione Sanitá - Mario Martone (Taliansko, Francúzsko)
Babyteeth - Shannon Murphy (Austrália)
Joker - Todd Philips (U.S.)
J’accuse - Roman Polanski (Francúzsko)
The Laundromat - Steven Soderbergh (U.S.)
Ji yuan tai qi hao (No. 7 Cherry Lane) - Yonfan (Čína)

Mimo súťaž

The Burnt Orange Heresy - Giuseppe Capotondi – záverečný film
Seberg - Benedict Andrews 
Vivere - Francesca Archibugi
Mosul - Matthew Michael Carnahan 
Adults in the Room - Costa-Gavras
The King - David Michod
Tutto il mio folle amore - Gabriele Salvatores

Špeciálne premietania

No One Left Behind - Guillermo Arriaga
Electric Swan - Konstantina Kotzamani
Irreversible – Inversion Integrale - Gaspar Noe
ZeroZeroZero (Epizódy 1 a 2) Stefano Sollima
The New Pope (Epizódy 2 a 7) Paolo Sorrentino
Never Just a Dream: Stanley Kubrick And Eyes Wide Shut - Matt Wells
Eyes Wide Shut - Stanley Kubrick

Horizonty – dlhometrážne filmy

Pelicanblu - Katrin Gebbe (Nemecko, Bulharsko)
Zumiriki - Oskar Alegria (Španielsko)
Bik Eneich – Un Fils - Mehdi M. Barsaoui (Tunisko, Francúzsko, Libanon, Qatar)
Blanco en Blanco - Theo Court (Španielsko, Chile, Francúzsko, Nemecko)
Mes Jours de Gloire - Antoine De Bary (Francúzsko)
Nevia - Nunzia De Stefano (Taliansko)
Moffie - Oliver Hermanus (Južná Afrika)
Hava, Maryam, Ayesha - Sahara Karimi (Afghanistan)
Rialto - Peter Mackie Burns (Írsko)
Borotmokmedi - Dmitry Mamuliya (Gruzínsko, Rusko)
Revenir - Jessica Palud (Francúzsko)
Giants Being Lonely - Great Patterson (U.S.)
Qiqiu - Pema Tseden (Čína)
Verdict - Raymund Ribas Gutierrez (Filipíny)
Metri shesho nim - Saeed Roustaee (Irán)
Chola - Sasidharan Sanal Kumar (India)
Sole - Carlo Sironi (Taliansko)
Madre - Rodrigo Sorogoyen (Španielsko, Francúzsko)
Atlantis - Valentyn Vasyanovych (Ukrajina)

Zdroj:  labiennale.org Foto © La Biennale di Venezia 2017

Súvisiace články