Filmové tipy na predposledný januárový víkend: Mníchov: Na prahu vojny, Útek z Pretórie

21.1.2022|Marko Aust|

Pred nami je tu predposledný januárový víkend, ktorý má byť navyše mrazivý, tak určite mnohým padne vhod zhliadnúť pekný film v teple domova. Vybrali sme pre vás tri filmové tipy.

V piatok môžete zhliadnúť historickú drámu Mníchov: Na prahu vojny na streamovacej službe Netflix, kde ma svoju premiéru. Je jeseň 1938 a Európa stojí na pokraji vojny. Adolf Hitler sa chystá napadnúť Československo a vláda Nevilla Chamberlaina sa zúfalo snaží o mierové riešenie. S narastajúcim tlakom cestujú Hugh Legat, britský štátny úradník, a Paul von Hartmann, nemecký diplomat, do Mníchova na mimoriadnu konferenciu. Dá sa zabrániť vojne, a ak áno, za akú cenu? Snímka bola natočená na základe medzinárodného bestselleru Roberta Harrisa.

Tip na sobotu večer sme zvolili dramatický thriler Dieťa 44 (23:40h, ČT2). Aj táto snímka je založená na adaptácii rovnomenného románu. Dej je situovaný do stalinistického Ruska. Vyšetrovateľ tajnej polície Leo Demidov (Tom Hardy) je obvinený kolegami pre vlastizradu a degradovaný do vyhnanstva. Staneme sa svedkami série záhradných vrážd detí a snahy chytiť nepolapiteľného vraha. Nitky prípadu vedú až na špičky straníckeho komunistického aparátu.

Posledný tip na nedeľu je na thriler Útek z Pretórie (20:35h, Joj), ktorý sa odohráva v nepokojných časoch apartheidu v Južnej Afrike v 80. rokoch 20. storočia. Tim Jenkin a Stephen Lee sa zúčastňovali sa na akciách proti apartheidu a bojovali za slobodu a rovnosť všetkých rás. Za to boli následne odsúdení a poslaní do belošského väzenia v Pretórii. Francis Annan sa inšpiroval skutočnými príbehmi týchto politických väzňov, ktorí sa snažili nájsť spôsob, ako sa vďaka svojej inteligencii a vynaliezavosti dostať späť na slobodu.

Prajeme vám príjemný a pokojný víkend.

  Foto © Netflix/CinemArt

Súvisiace články