Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème 2022 začína už 7. marca!

24.2.2022|tlačová správa|

Ôsmy ročník prehliadky francúzskeho filmu Crème de la Crème privíta divákov v Bratislave a v ďalších kinách na Slovensku od 7. do 13. marca 2022. Vo festivalovej kinopremiére uvedie osem filmov. Prinesie aj sekciu Fokus venovanú francúzskej femme fatale, herečke Léi Seydoux. Sekcia Hommage vzdá poctu nedávno zosnulému francúzskemu hercovi Gaspardovi Ullielovi. 

Súčasťou prehliadky budú žánrovo rozmanité diela. Uvedené budú historické drámy, filmy zo súčasnosti, ekologicky zamerané snímky i hudobný film. "Francúzska filmová mašina produkuje ročne dvesto až tristo filmov a povedať, že osem z nich dáva obraz francúzskej kinematografie, nemôžem. Môžem však našimi premiérami upozorniť na trendy, témy, aktuality, kontext a stabilné hodnoty, ktoré naši diváci od Francúzov čakajú", povedal k prehliadke riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec.

Historický veľkofilm Stratené ilúzie je filmovou adaptáciou slávneho románu Honoré de Balzaca, ktorú na plátna prináša režisér Xavier Giannoli. Vo filme sa objavia známe herecké hviezdy ako Benjamin Voisin, Cécile de France, Xavier Dolan a Vincent Lacoste. Film získal 15 nominácií na francúzsku filmovú cenu César„Režisér filmu Giannoli veľkolepo namaľoval svoje filmové plátno životom, farbami a veľkorysými porciami epikurejskej parády,“ píše mediálny portál Cineuropa.

Ďalšou známou hereckou hviezdou je aj Adèle Exarchopoulos, ktorá sa preslávila filmom oceneným v Cannes Život Adèle. Tentokrát ju uvidíme v historickej dráme Anarchisti, ktorá získala národnú cenu Lumière a bude súčasťou programu aktuálneho ročníka prehliadky francúzskych filmov. 

Adèle Exarchopoulos uvidíme aj v súčasnej dráme Sibyl. Film zachytáva pracovný a osobný život terapeutky a zobrazuje medziľudské príbehy, ktoré sa odohrávajú v jej blízkosti. Hlavnú úlohu si vo filme zahrala Virginie Efira. Vo filme hrá aj nedávno zosnulý francúzsky herec Gaspard Ulliel, ktorého výnimočné herectvo pripomenú aj staršie snímky Je to len koniec sveta (2016) a Saint Laurent (2014).

Film France zobrazuje život hviezdnej televíznej novinárky, uviaznutej v špirále udalostí, ktoré zapríčinia jej pád. Štáb dostal povolenie natáčať aj v Elyzejskom paláci, ale Emannuel Macron sa objaví v úvodnej sekvencii len vďaka použitiu archívnych záberov a šikovnému strihačskému remeslu. Snímka osciluje medzi drámou a komédiou a je obrazom súčasného Francúzska. Režisér Bruno Dumont do hlavnej úlohy obsadil francúzsku hereckú superstar Léu Seydoux„Dumont rieši výrazné ženy a dobu, ktorá s nimi bojuje: jeho snímky Camille Claudel, Jana z Arcu a teraz France – sú v jednej skupine“, podotýka Ivan Hronec. 

Ďalší francúzsky kultový režisér Arnaud Desplechin sa vracia s intímnou drámou Klam, tentoraz na motívy známeho rovnomenného románu spisovateľa Philipa Rotha. Príbeh o slávnom americkom spisovateľovi Philipovi žijúcom v Londýne a jeho milenke. Témou filmu nie sú len intímne vzťahy, ale aj hlbšie rozhovory o antisemitizme, o ženách, o životných hodnotách. V hlavnej úlohe sa predstavia Denis Podalydès a Léa Seydoux. Sekcia Fokus zameraná na herečku Léu Seydoux ponúkne aj staršiu obľúbenú snímku Denník komornej (2015). Po Jeanovi Renoirovi a Luisovi Buñuelovi je Benoît Jacquot tretím režisérom, ktorý sfilmoval tento slávny román Octava Mirbeaua. 

Herec Louis Garrel sa už po tretíkrát pustil do réžie a spolu so scenáristom Jeanom-Claudeom Carrièrom odpremiéroval na minuloročnom festivale v Cannes komédiu so silným akcentom na životné prostredie Krížová výprava. V snímke rodičia Abel a Marianne zistia, že ich trinásťročný syn tajne predal ich najcennejší majetok, aby zachránil planétu. O vzniku tohto filmu tiež nepriamo rozhodla známa mladá aktivistka Greta Thunberg, ktorá svojím štrajkom presvedčila, že témy o ekológii nie sú len pre dospelých.

Vo festivalovej predpremiére bude uvedená aj švajčiarsko-francúzska snímka Oľga, ktorá zaujala na minuloročnom festivale v Cannes v sekcii Týždeň kritiky. Témou filmu je šport a politika. V debute francúzskeho režiséra Elieho Grappeho pätnásťročná ukrajinská gymnastka uteká do Švajčiarska, kde sa snaží zaistiť si miesto v Národnom športovom centre. Na druhej strane však čelí strachu, pretože v jej domovskej krajine začína revolúcia, ktorej súčasťou je aj jej rodina. „Hlboko pravdivá ľudská dráma. Pre mňa jeden z najlepších európskych filmov minulého roka“, uvádza Ivan Hronec.

Režisérsky tandem bratov ArnaudaJeana-Mariho Larrieuovcov prinesie fanúšikom bizarných francúzskych komédií hudobnú snímku Tralala, v ktorej sa 48-ročný pouličný spevák Tralala rozhodne zmeniť svoju identitu. V hlavnej úlohe sa predstavia režisérska hviezda Maïwenn a aj známy francúzsky herec Mathieu Amalric, ktorého diváci poznajú z populárnych snímok Wesa Andersona Francúzska depeša Liberty alebo Grandhotel Budapešť.

V sekcii Comeback si diváci v kinách budú mať opäť šancu pozrieť divácky atraktívne snímky Verní neverní a Mucha v kufri

Prehliadku Crème de la Crème už ôsmy rok organizuje mediálna spoločnosť Film Europe v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku.

„Sme radi, že vám aj tentoraz prinášame originálny ročník s pestrým programom. Crème de la Crème nám dáva príležitosť vyzdvihnúť to najlepšie z francúzskej kinematografie, a to vďaka filmom, ktoré dokážu osloviť všetkých divákov. Kinopremiéry uvedené na Slovensku nám predstavia podmanivé príbehy s hviezdnym hereckým obsadením, vďaka ktorému sú tohtoročné diela tak silné a intenzívne. Sme presvedčení, že tieto filmy budú na Slovensku rovnako úspešné, ako boli vo Francúzsku. Okrem toho je festival súčasťou Mesiaca Frankofónie, ktorý tradične oslavujeme v marci,“ pozýva francúzsky veľvyslanec na Slovensku J. E. pán Pascal Le Deunff.

Filmy Stratené ilúzie a France otvoria prehliadku Crème de la Crème dňa 7. marca v sále činohry SND v Bratislave. Lístky na otváracie filmy budú v predaji na www.snd.sk  

Viac informácii o filmoch, prehliadke a programe nájdete na www.cdlc.sk

Zdroj:  cdlc.sk Foto © Film Europe 2017

Súvisiace články